hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 俄官員:華人移民文化層次低 唐人街應取缔 ...
開啟左側

俄官員:華人移民文化層次低 唐人街應取缔

LF5502 發表於 2013-8-5 02:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

強国的"盟友"都頂唔順強国人......

http://world.huanqiu.com/regions/2013-08/4205851.html
AVD1 發表於 2013-8-5 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-8-5 02:16 發表
強国的"盟友"都頂唔順強国人......

http://world.huanqiu.com/regions/2013-08/4205851.html

其實內文中有句 "俄罗斯地区发展部长茹洛夫斯基强调,外国移民进入俄罗斯必须“入乡随俗”,首先俄语必须过关,这样才能融入俄罗斯社会,也是维护自己的正当权益"
真係好中 point ~

我到而家都唔明點解有部份大陸人連英文都唔識講都可以夠膽走去西方國家,
究竟佢地憑乜野起人地國家生存 ?

莫非佢地真係以為, 沒有中國你們死定 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
BlackBird 發表於 2013-8-5 19:04 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

佢地就係錦諗,強國泥家嗎!
但移民去其他國家要識當地語言係常識
大陸d教育.......唉
238X 發表於 2013-8-5 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 5/8/2013 11:16 發表

我到而家都唔明點解有部份大陸人連英文都唔識講都可以夠膽走去西方國家,
究竟佢地憑乜野起人地國家生存 ?

莫非佢地真係以為, 沒有中國你們死定 ?

所以咪話要重演百年國恥甚至索性瓜分中國囉!
----

但問心一樣嘢,俄羅斯自己唔好得幾多,
共產之禍就係由佢發起,而家佢哋一樣係強人政治,打壓自由。

----

【更新】
OK,我投降了,連偉大嘅朝鮮都話頂唔順蝗蟲:
http://www.scmp.com/news/china/a ... g-uncouth-behaviour

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2013-8-6 03:01 | 顯示全部樓層
大家有印象都會記得早一些日子
有些從左派中學出嚟的學生接受訪問時講過
學校入面灌輸好強的思想
話現時普通話係最多人講的說話
再加上強國論
全世界的人都想和大陸做生意, 都在學普通話, 普通話勢必成為國際語言
所以雖然都有英文堂, 但係唔太重視

又例如日本, 韓國呢 D 國家, 在公眾地方和車站都加入了中文 (唔係講日本人用的漢字)
再例如強國人會投訴其他國家/地方點解沒有普通話廣播之類
根本就沒有意識去學外語

這和日本人和法國人的情況不同, 他們在本土家要維護自己的語言, 所以不講是有道理
Anpretext 發表於 2013-8-6 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2013-8-6 03:01 發表
學校入面灌輸好強的思想
再加上強國論
全世界的人都想和大陸做生意, 都在學普通話, 普通話勢必成為國際語言
所 ...
我以前中學唔係左校, 都有你以上果種論調
gordon 發表於 2013-8-6 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2013-8-6 03:01 發表
學校入面灌輸好強的思想
再加上強國論
所 ...
但日本及法國遊客同強國人不同的是, 日本及法國遊客去到一個非自己語系的國家, 都會轉用該國人民懂得的語言, 例如在香港他們會用英語和本地人溝通, 不似得強國人認為普通話是皇道, 要全世界的人都用普通話和他們溝通.

但我們一向的意識, 去到外地都係用自己懂得, 而對方又聽得明的語言溝通, 正如去到台灣/星加坡/馬來西亞, 你會用普通話(甚至閩南話, 不過我都試過在台北101的鼎泰豐, 個待應和我們用廣東話溝通), 去到日本假設你唔識日文, 你會用英語, 去澳洲/美國/英國, 甚至泰國/印度/柬埔寨, 你都會用英語.

如果將強國人的思想加諸在我們身上, 豈不是我們去到何處都用廣東話?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2013-8-6 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-8-6 15:24 發表
如果將強國人的思想加諸在我們身上, 豈不是我們去到何處都用廣東話?

事實係, 小弟現身處北美,
有唔小中國人見到黃皮膚 o既人就好自然向佢地講普通話,
包括小弟在內 ~

有 D 比較好會問你 .. Can you speak Chinese?
有 D 根本老馮係當你識咁, 一開聲就普通話 ~

我心諗, 係唔係我一定要用普通話答你,
又或者如果我係 ABC 又點計 ?

有時真係好難明白佢地乜野思想,
要知道連當地語言都唔識基本上可以話係盲 + 啞的,
莫非去到就只係生存起唐人街就算數 ? 唉 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2013-8-6 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-8-6 18:30 發表

事實係, 小弟現身處北美,
有唔小中國人見到黃皮膚 o既人就好自然向佢地講普通話,
包括小弟在內 ~

有 D 比較好會問你 .. Can you speak Chinese?
有 D 根本老馮係當你識咁, 一開聲就普通話 ~

我心諗, 係唔係我 ...

我見到既野同你見到既同出一轍……

由undergrad果陣去美國exchange,再加埋而家晌呢邊,
我晌campus都試過不止十次八次見到有人問我Can you speak Chinese?
我即刻話No或者sorry, I don't

甚至有人直頭直接用國語問我,「你會說中文嗎?」,我直頭聽唔到就算

因為傳聞好多大陸留學生組織都同中共使館有聯繫,
專搞地下政治活動,而唔係好好融入社會(可參考2009年Duke University「王千源事件」),
因此我唔想同呢班人有任何瓜葛/聯繫,點都唔會參與佢地既野

當然,少數幾個我本身已經識得的大陸留學生除外。

最好笑既係,我而家呢個field好多大陸人,
每次出親去公幹開conference,總會見到班大陸人自成一角,講普通話
甚至如果係poster presentation,個author如果係大陸人,
只要見到大陸人,都會用普通話向佢present

去親conference,場地只會聽到英語同普通話兩種語言,我真係頂佢地唔順
fb.com/scientisthk2usa/
3ASV196 發表於 2013-8-7 07:20 | 顯示全部樓層

以我理解la, 內地生好多都無惡意本身, 但就真係唔少怕講英文, 可能對比香港人,
真係較大先接觸, 加上佢地對英文真係好無信心....內地生屬唔少叻數而唔叻語文
(雖然我都唔叻)

當佢地見到同鄉, 好自然大部分就用返普通話唔理人, 佢地未必係自大, 而是自卑

但中國遊客唔少就真係自大, 真係認為普通話是皇道, 要全世界的人都就佢用普通話,
一句就講埋黎...

所以我自己睇, d學生同d遊客, 本身表現可能都係相同, 但實際上都幾唔同....

以上來自親身經歷, 我之前research 的學系, 得幾個香港人, 其他全部內地人.....
係香港, 我會盡量同佢地用廣東話, 佢地唔講都要聽, 我唔會就佢, 有d就幾
肯學廣東話, 2年已經講得好, 有d就死都唔講ga la, 尤其來自較北方....有個
仲講, 廣東話遲下一定無晒一隻, 佢地肯唔肯學, 某程度幾睇supervisor , 如果
香港supervisor 較留意同教授佢地的, 多數肯學....因為佢地想融入多d...

3ASV196.KE7270