hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 白板N121
開啟左側

白板N121

關閉 [複製鏈接]
sea1986 發表於 2013-8-14 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 LeylandVolvo 於 2013-8-14 12:00 發表
無可否認,本人說話係比較“直”同“吋”,但係如果版主要罰的話,我相信有錯既並唔會只有我一個人!

希望版主明白,作為一個版友,參與討論既時候,係絕對有權選擇相信與否,表達己見,相信呢個都係論壇出現既主要目的,但係小弟真係百 ...

嗱,閣下就有個問題,就係帶大家遊花園
而家眾板友只係想知點解你會對待269C尾車由APM到欖隧行30分鐘同N121由港澳到牛頭角用25分鐘嘅睇法咁大差別而已
你就一味拖其他板友落水、話眾人針對你、又話要客觀、甚至連上山出殯都出埋嚟
我對此真係無言

如果你認為眾人針對你嘅話
都只係針對你所謂「有片有真相」、「抹下個咀先啦」同埋「尾車+少客+順燈」姐
大家而家都只係尋求真相
大家都唔希望邊個針對邊個、邊個被邊個針對、邊個話邊個針對果個咁樣
只需大家講清講楚,咁我相信呢十幾版唔會出現
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
ASV50 發表於 2013-8-14 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 2013-8-14 13:02 發表
可能你覺得你講呢d野無問題,但我覺得你咒罵,針對同侮辱緊我,我而家唔要求人地信,我開頭講過信唔信由你,師兄你就不斷開始棒打我啦
第一,我同sea1986版友係唔識既,唔好講到好似兩個夾埋咁
第二,我想師兄你正面回答,點解我N121行 ...
其實版友一路迴避回答點解信269C唔信N121
又話認為師兄們一講,就成村板友出手力撐就係私底下係朋友的說法

明顯就係兜唔番轉頭,然後就話人太主觀/唔夠客觀
又話私底下係朋友,其實係又如何,唔係又如何。。
不如話自己咁「直率」無朋友,有d唔抵得仲相似

(中文文筆唔好,煩請手下留情,唔好串我要進修中文!)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
sea1986 + 1 + 1 咁「直率」無朋友

查看全部評分

LeylandVolvo 發表於 2013-8-14 13:36 | 顯示全部樓層

回復 120# 的帖子

可能你覺得你講呢d野無問題,但我覺得你咒罵,針對同侮辱緊我,我而家唔要求人地信,我開頭講過信唔信由你,師兄你就不斷開始棒打我啦
你覺得我咒罵你?針對你?侮辱你?好明顯你自己已經係一個主觀既人啦!同埋我幾時有棒打過你?
第一,我同sea1986版友係唔識既,唔好講到好似兩個夾埋咁
我就相信你呢個答案!…
第二,我想師兄你正面回答,點解我N121行25分就要有片有真相,269c行30分apm到欖隧就話尾單+順燈就可以做到而且唔洗有片有真相,你不斷都無回答過呢個問題
我無話要你有片有真相,我只係話有片有真相我先相信,呢種只係我既個人意見…
第三,你覺得我追問我要有片有真相,人地唔洗有片有真相就覺得我幼稚,咁姐係對我人生攻擊?
幼稚?呢個係你自己既用詞,我既用詞係“童心未泯”,至於我呢個用詞係侮辱緊你抑或讚美緊你、羨慕緊你?又係你自己一廂情願去諗出黎…
第四,有時d野你覺得無問題,但我好介意,呢個世界好多種人,唔係個個都會好似師兄咁諗野
咪係囉,你自己都識講啦!宜家你最大既心理關口咪就係“你好介意”囉…
第五,點解N121唔可以尾單+順燈做到25分,我而家已經唔需要人信,我剩係想師兄你解釋
既然師兄你唔需要人信?咁咁耐以黎你既回文目的係為左咩呢?我頭先講既野,你又有無仔細諗過呢?咪為左道“氣”囉…無錯,N121同269C都可以同樣少客+順燈,但係兩條路線所行經既道路就完全唔同,師兄你又可唔可以細心數下,兩條路線需要經過既紅綠燈數目?車站數目?不過點都好啦,對於我所發表既意見,睇得順眼既咪可以叫做解釋,睇唔順眼既,咪又可以用黎繼續拗落去囉…

LeylandVolvo 發表於 2013-8-14 13:41 | 顯示全部樓層

回復 121# 的帖子

嗱,閣下就有個問題,就係帶大家遊花園
而家眾板友只係想知點解你會對待269C尾車由APM到欖隧行30分鐘同N121由港澳到牛頭角用25分鐘嘅睇法咁大差別而已
你就一味拖其他板友落水、話眾人針對你、又話要客觀、甚至連上山出殯都出埋嚟
我對此真係無言
我對此比起你更如無言!請問我點樣拖其它版友落水?我又幾時話過有人針對我?“上山出殯”呢個字眼我頭先已經講過,係一個時間性既比喻,根本就唔係你所諗既“咒罵”…

如果你認為眾人針對你嘅話
再重申一次,我無話過有人針對我,宜家覺得比人針對既係Hw2481師兄…
都只係針對你所謂「有片有真相」、「抹下個咀先啦」同埋「尾車+少客+順燈」姐
原來師兄係“針對”緊我…呢d言論,但係點解上文可以調轉槍頭話我比人針對緊呢?
大家而家都只係尋求真相
尋求真相?乜唔係尋求緊道“氣”咩?
大家都唔希望邊個針對邊個、邊個被邊個針對、邊個話邊個針對果個咁樣
只需大家講清講楚,咁我相信呢十幾版唔會出現

LeylandVolvo 發表於 2013-8-14 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2013-8-14 13:20 發表
其實版友一路迴避回答點解信269C唔信N121
又話認為師兄們一講,就成村板友出手力撐就係私底下係朋友的說法

明顯就係兜唔番轉頭,然後就話人太主觀/唔夠客觀
又話私底下係朋友,其實係又如何,唔係又如何。。
不如話自己咁 ...

一睇師兄既回文就知道你相識滿天下啦!呢位師兄果然係高人!師兄你點話點好啦,擺到明你呢個回文已經係非善意…
中文文筆唔好唔緊要架,不過如果連理解能力都有問題的話,就真係…
原來小弟之前建議某版友惡補下d中文又係代表“串”…睇黎呢度部份版友都幾…

LeylandVolvo 發表於 2013-8-14 13:55 | 顯示全部樓層
小弟要講既、解釋既、甚至乎有版友認為係掩飾既都已經講哂!十隻手指有長短,各版友如果認為仍然有必要繼續爭拗落去的話就請繼續!不過小弟就唔會再響呢個topic參與任何回應…
admin87 發表於 2013-8-14 15:38 | 顯示全部樓層

本人已發通告要求站友注意言論,
但個別站友仍繼續糾纏, 態度亦欠妥當。

現鎖上文章, 調查2013-8-13 22:57通告發出後所有回覆有否違規。
調查其間, 不得修改任何回覆。
admin87 發表於 2013-8-14 16:51 | 顯示全部樓層
1. 本人於#110之通告並無指明特定站友,
個別回覆疑為態度惡劣, 按照一貫做法,  
先不點名發注意, 繼續挑起事端重判, 不再糾纏則既往不咎。

2. 有站友多次投訴文章離題。
文章主題為N121用車, 後來討論方向轉為N121行車時間,
繼而討論25分鐘之行車時間是否可信。
討論由主題引申, 與巴士相關, 亦無刻意偏離題旨, 本人認為沒有違規。

惟近期不少站友, 見討論不利自己,
即報告站務人員「離題」, 要求鎖文及終止討論,
甚至聲言以後不再貼文。

本站尊重言論自由, 報告違規文章亦為站友權利,
站務人員只會依站規處理。
個別站友有自由決定是否繼續貼文, 但非判決考慮因素,
更不鼓勵以「不再貼文」企圖影響站務決定。

3. 文章爭論由#5 開始, 站友LeylandVolvo發表回覆︰
「咪玩啦!25分鐘?有無紙巾跟身呀師兄?抹下個咀先啦」

在此有以下意見︰
1) 態度略差, 但當時回覆不多, 仍屬可以接受。
惟可以肯定, 多篇回覆以如此語氣發表, 必會作違反站規第34條處理。
2) 疑點利益歸於被告, 不同意站友說法, 舉證之責在反對者, 站友沒責任提供證據。
多篇回覆只有質疑, 但並無提出理據 (如#18), 且沒完沒了要求他人證明。
本人認為屬妨疑他人發表意見。

4. 至於其他回覆, 個別文章態度惡劣, 不值鼓勵, 包括#28 及#105。
日後再有此情況, 會作挑起罵戰處理。

5. 在此不打算處分任何站友, 但現已澄清本站尺度, 敬希站友自律。
文章發展至此, 討論價值已失, 現繼續鎖上。