hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 白板N121
開啟左側

白板N121

關閉 [複製鏈接]
GA6072 發表於 2013-8-8 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 LeylandVolvo 於 2013-8-8 14:13 發表

多謝師兄賜教,原來ME20由出廠到退役個尾牙都無換過(一直都係用細尾牙)…真係你唔講我唔知呀

ME20尾一年應該換左
係另一部至今未換
PZ8490 發表於 2013-8-8 15:06 | 顯示全部樓層
原帖由 LeylandVolvo 於 2013-8-7 15:24 發表

離題一答:

ME確實係一架好車,小弟當年都經常走去遊河,還記得當年新車一出,部份被編排到105路線,而佢地亦係首批裝有風扇吹風設備嘅巴士(當年尚未有冷氣巴士),對巴士乘客確實係一個天大喜訊!

但係講到極速可以過100km/h,小弟 ...
巴士可以快過私家車,信不信由你
HW8373 發表於 2013-8-8 15:20 | 顯示全部樓層
用 Google map 量度相信只係日間平均行車時間
個時間慢過巴士或者同部分巴士相若反而有機會係計算得比較準確,將燈位、塞車等因素計埋

用 google map 計由鴨利洲西村經山道天橋出上環約 17 分鐘
前年定舊年搭過架唔算好力既 9xx 行 90B 唔係尾班車 (係咪司機尾單就唔知) 都唔使呢個數字就落得車...
其實諗落沿路咁少燈位 (但唔順就要等好耐),夜晚巴士如果上落客唔慢又順燈可以同日間私家車一齊到其實唔出奇

港島區停燈同停站時間對行車時間影響可以差好遠,因為一順就有機會連順幾盞燈,如果連續幾個站上落慢就連帶盞盞燈都追唔到
11-12 年前左右 722 仍然係筲箕灣總站兜燿東年代,某週末搭著架滿人既電車由筲箕灣向西行
結果架 722 LA 兜完燿東興東衝返落山之後係康山已經係隔離線高速拋離我架一路直行既電車更快到達則魚涌

用 google map 計算西灣河至雲景道口行車時間 (沿電車路) 係 7 分鐘
11 年前朝早聽同學口述朝早搭 529 紀錄都只係 8 分鐘就到
呢樣我相信絕對有機會做到,一黎以前祐民街、太古坊、健康村一帶燈位無咁惡等
二黎頂閘時如果遇上由水務處一帶順燈,係有機會可以連續順燈以 Google map 推算既私家車速度直剷到炮台山道山腳
大約 5-7 年前朝早就分別親眼見過英皇道無站既 529P 由東廊出電車路口可以一路綠燈至炮台山道
試過搭 81 係朝早站站停情況下都可以由北角順燈至炮台山,亦親眼見識過大部分學校唔使返學而又未到返工繁忙時間既日子朝早 81 可以用 Google map 推算出黎相若既車程由柴灣至太古坊 (15-16 分鐘)
調返轉例如英皇道東行日間基本上係極唔順燈,尤其對流水線或電車黎講影響更大
以前 529 循環線年代,除左返放學時間之外,由炮台山至東區性價比最高就係搭佢
臨上山前認著東行既電車同流水線巴士,往往呢堆車因為多站同埋唔順燈既關系,架 529 兜完成座山衝落黎仍然好大機會快過呢堆車去到則魚涌以東

日頭流水線評論車速或時間快慢未必有意思,但有 d 路線客量比較固定 (特別係 N 線),比較唔受燈位或者塞車個類因素影響 (梗左上咁多客,順邊幾盞燈或者邊幾盞燈過唔到)
行車時間準確至半個字至一個字之間黎計算都不為過
以往有一段時間經常要由中上環一帶搭 N 車,基本上個堆 N8X N121 N90 N11 之類出現既時間係非常固定
N8X 客量唔差都可以四個幾字到則魚涌,同一地點出發既 N121 如果更少客時照著呢個速度十分鐘過海應該唔算奇事
但心水清既就好清楚行車時間上既細微分別,以前 81xx 未入主柴灣,搭頭批 8xx 行 N8X 去則魚涌平均時間係會比橙牌 8xx 快少少 (約兩分鐘左右),橙牌 8xx 平均亦比 81xx 82xx 83xx 快少少 (又會快多一兩分鐘左右)

日光日白爭論幾分鐘行車時間係好無謂,但部分 N 線時間/客量/班次穩定到好似鐵路咁,呢幾分鐘誤差對於成日搭既人黎講分別就好明顯
(當然亦有不幸既極端例子,舊年 3點幾搭過一鋪 N8X 就足足 40 分鐘先到太古坊,全程幾乎盞盞都係紅燈,連司機都渣到唉聲嘆氣)

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
LeylandVolvo 發表於 2013-8-8 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 PZ8490 於 2013-8-8 15:06 發表
巴士可以快過私家車,信不信由你

到底你呢句回文係想表達d咩呢?如果你係指出廠setting的話,你講嘅絕對係正確,我無從質疑!
但係如果你係講緊響香港合法行走嘅專利巴士的話,我就真係唔多信!當然啦,巴士同私家車嘅駕駛者都會係一個直接因素,所以你呢句回文嘅出發點根本就唔係討論,而係玩緊“”呢個世界到底有雞先,抑或係有雞蛋先?”

LeylandVolvo 發表於 2013-8-8 15:48 | 顯示全部樓層
原帖由 HW8373 於 2013-8-8 15:20 發表

用 Google map 量度相信只係日間平均行車時間

個時間慢過巴士或者同部分巴士相若反而有機會係計算得比較準確,將燈位、塞車等因素計埋

用 google map 計由鴨利洲西村經山道天橋出上環約 17 分鐘

前年定舊年搭過架唔 ...
認同師兄!還記得當年小弟有一晚(只係平日夜晚,非周五周六)亦曾經試過做N8X,由於小弟唔太鍾意“龍”,所以用左架“黃柱plaxton豪”…

當年每程行車時間只有60分鐘(唔知宜家有無改),第一程由藍灣開出,客量稀少,不過沿路d燈都唔算太順,所以都用左大約48分鐘左右先可以到達港澳碼頭…

而回程就係惡夢開始喇…

響港澳碼頭開出,經過維園之後,我都唔知係我手車慢,抑或前車快喇,我架車竟然頂闡!最後竟然用左接近55分鐘先行畢全程…

慶幸當日只係做1轉咁大把,唔係的話就係腳仔軟

GA6072 發表於 2013-8-8 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 LeylandVolvo 於 2013-8-8 15:25 發表

到底你呢句回文係想表達d咩呢?如果你係指出廠setting的話,你講嘅絕對係正確,我無從質疑!
但係如果你係講緊響香港合法行走嘅專利巴士的話,我就真係唔多信!當然啦,巴士同私家車嘅駕駛者都會係一個直接因素,所以你呢句回文嘅出 ...

睇黎閣下遲左入行,

閣下既出糧比你既公司,響香港合法行走嘅專利巴士完全無鎖過,又上到百既車

數到既至少有三部,不過係上年退哂

LeylandVolvo 發表於 2013-8-8 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2013-8-8 17:14 發表

睇黎閣下遲左入行,

閣下既出糧比你既公司,無鎖過百既車岩岩退哂

del

PZ8490 發表於 2013-8-8 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 LeylandVolvo 於 2013-8-8 15:25 發表

但係如果你係講緊響香港合法行走嘅專利巴士的話,我就真係唔多信!當然啦,巴士同私家車嘅駕駛者都會係一個直接因素,所以你呢句回文嘅出 ...
我講緊有好多高速公路路線嘅車手揸得快過一啲私家車,你信唔信?
LeylandVolvo 發表於 2013-8-8 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 PZ8490 於 2013-8-8 17:34 發表
我講緊有好多高速公路路線嘅車手揸得快過一啲私家車,你信唔信?

算吧啦,呢位師兄你嘅提問實在太高深喇,或者你試下問下其它版友,睇下佢地識唔識答你…
LeylandVolvo 發表於 2013-8-8 17:46 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

“專利巴士完全無鎖過,又上到百既車數到既至少有三部“?
請問係邊三部呢?
哈哈,都唔係“岩岩”架喇,小弟入職後渣過最快嘅車種都只係利蘭,響東廊可以踩到“大約80-85km/h左右”,雖然個速度應該仲可以再上多少少,但係已經收腳唔敢再踩(因為架車已經開始飄)…
始終唔係F2(專利二部),無乜機會可以渣到非專果批利蘭… 補充番句:小弟入職做左兩年半,現在亦已離職左接近兩年