hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失
開啟左側

[問題] 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失

pch_yeung 發表於 2013-8-10 18:17 | 顯示全部樓層

唉,唔知邊啲人話36B"繞"經大埔道,又唔知邊啲人話無得選位坐唔畀80搬總站,大家五十步笑百步
transbus 發表於 2013-8-10 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2013-8-10 14:29 發表

范國威在明報話齋, 而家路線重組一定做成乘客利益對立
由最基本的"少數服從多數"去決定巴士資源的分配 (除非該路線少客又沒有足夠替代交通)
區議員就成為夾心餅, 除左盡力反映受影響選民要求保留服務外都無其他o野 ...

弊在咖哩飯本身都話要爭取全留692.
可能怕選票流失..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
LF5502 發表於 2013-8-10 18:56 | 顯示全部樓層
始終佢舊年都係險勝荒角山......

其實爭取可以係真,可以係扮野......

原帖由 transbus 於 2013-8-10 18:49 發表

弊在咖哩飯本身都話要爭取全留692.
可能怕選票流失..
transbus 發表於 2013-8-10 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-8-10 12:59 發表

第一,將荃線唔係只係服務觀塘山上,將軍澳都有份用喎。

第二,從來正確做法都係晌有合理替代服務的前提下,將未得到善用的資源調去更有需要的地區/路線,
車就得咁多,點睇13M、23、23M、26M呢堆線的獨特功能同存在價值都大 ...

唔見得13M, 26M好大價值.
不過哩兩條就算要斬要殺, 都唔應該俾692留全日.
留692P已經足夠.
transbus 發表於 2013-8-10 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2013-8-10 12:42 發表

40P 要全日都要上葵自己搞掂條數啦
咁點解觀塘山上要條線去荃灣 , 居然係坐定定等將軍澳找數?

去問運輸署啦,
我就唔信除o左巴士迷,
會有幾多普羅市民醒目到,
將"取消692"同"開將荃線要經觀塘山"做綑綁式消費,
去建議俾政府搞.

我要揀, 湯晒13M, 14c (當年未死), 16M, 26M,
都有十幾架車可以做觀塘山荃灣線啦.
駛鬼等其他區咩.
MZ3101 發表於 2013-8-10 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-8-10 16:51 發表

真係? 但之前有住將軍澳既板友話坑口站係有位上之餘仲唔係頂閘走
第二架先上到車, 係咪又係無位左就當無得上車?
定係農曆七月黎緊, 你係692同坑口站見到一大堆我地見唔到既人?

我就覺得如果條692上繁真係 ...

係喎 , 農曆七月嚟緊喎
你/你口中嘅將軍澳板友都好似見到啲我見唔到嘅嘢 , 例如將軍澳線朝早去到坑口有位上之餘仲唔係頂閘走 ......
JX9097 發表於 2013-8-10 19:14 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2013-8-10 19:04 發表
去問運輸署啦,
我就唔信除o左巴士迷,
會有幾多普羅市民醒目到,
將"取消692"同"開將荃線要經觀塘山"做綑綁式消費,
去建議俾政府搞.

我要揀, 湯晒13M, 14c (當年未死), 16M, 26M,
都有十幾架車可以做觀塘山荃灣線啦. ...

13M客量真係咁差?
延長去雅麗道之後客量都有升到
同埋九巴有心的話可以將13M秀茂坪段改一改成單向走法
而唔係好似依家咁來回行同一段路
咁就可以唔加車下加密些少班次
相信13M吸引力會進一步提高
transbus 發表於 2013-8-10 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2013-8-10 19:14 發表

13M客量真係咁差?
延長去雅麗道之後客量都有升到
同埋九巴有心的話可以將13M秀茂坪段改一改成單向走法
而唔係好似依家咁來回行同一段路
咁就可以唔加車下加密些少班次
相信13M吸引力會進一步提高 ...

早晚客量真係唔差架,
九巴都想改做秀茂坪繞場一周後返落山, 理順走線, 今年RDP有,
不過講o左半年都郁唔到, 仲要最密只開三個字一班,
我又唔知係區議員定九巴玩o野.

只不過, 要抽車加新o既去外區服務, 又要郁唔到其他區,
最後一個選擇, 真係唯有其他線加分段加轉乘, 然後摺o左o的接駁線佢.

teddybus 發表於 2013-8-10 22:24 | 顯示全部樓層
DEL
lsc04d11 發表於 2013-8-10 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 10-8-2013 02:27 PM 發表
尚德都冇需要留 692, 行去將軍澳站好近啫

最重要係尚德有個$2特惠站,將兩者收費更拉遠……唔知調景嶺又可唔可以整個特惠站,搞到坑口、將軍澳、調景嶺乘客都有得平,咪唔使搭692囉……

其實運輸署已經俾左幾年你地適應,係大家偏偏唔肯去改變自己既乘車習慣JE……
(不過,692應該都唔算耐啦……234A/B合併O個陣連通告及豬紙都出埋都ban得,而且計劃仍然無聲氣……我有時見住234A o係屯門公路花好多時間等落深井真係覺得d區議員………)