hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失
開啟左側

[問題] 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失

lsc04d11 發表於 2013-8-11 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 11-8-2013 02:35 AM 發表

咁事實坑口又真係未必可以頭班上到車
(不過只限於首班寶林車)

第時康城車推到上一對一嘅時候
坑口就真係可能要兩三班車先上到
(將軍澳更可能要專等康城車) ...

將軍澳綫逼唔逼爆都好睇D區內乘客……
因為將軍澳區落車既乘客就會阻住門口,唔肯行入去。(好彩好似寶林、坑口都係左門,將軍澳係右門)

我在下班時間在將軍澳站成日都嘟嘟嘟都未走到入車廂……因為班將軍澳去調景嶺既朋友又要入先,但又要企近門口,班坑口/寶林去調景嶺轉車既客又要企門側位置,不肯讓位或入去,整到我呢D去北角既連車都上唔到,莫講話真係想企O係車廂中間,好好讓調景嶺的乘客能落車……

(我估,朝頭早班學生都會有呢種情況吧……)

金鐘去荃灣方向都一樣……明明尖沙咀都有N咁多人落車,你企車門邊既落一落企O係月台再上車,都唔會話上唔番車廂卦……
(雖則都見過唔少輕鐵既情況,好心落車讓人落/上,最後自己「滯留」於月台,但尖沙咀落左咁多客,咁都冇位俾你上番車??如果係既,就真係要大鬧車內既乘客喇!)
KC3555 發表於 2013-8-11 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-8-10 09:57 發表

今日頭條日報已有寫
……如某板友猜想,真係叫203C(暫名)
循環線,行駛廣東道,途經又一村等站。
唔係猜想,民建聯早已經掛左banner出黎
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
Gary_B 發表於 2013-8-11 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2013-8-11 18:22 發表
唔係猜想,民建聯早已經掛左banner出黎

開口中  係203C  Opps!!!!
JF1261 發表於 2013-8-11 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2013-8-11 02:54 發表
運輸署好離普 ,又唔見重組小巴線,村巴線,運輸政策完全失調
私家車有又得佢增長,運輸署傳媒只怪罪於巴士令到路面擁塞,產生污染問題,又話私家車小巴村巴?點解?因為政府欺善怕惡,有錢佬唔敢得罪,小巴村巴商會惡勢力大又唔敢野,為 ...

是這樣的, 當吹南風的時候請望一望個天
再係吹北風果時望天, 對比下個分別, 再想一想真正空氣污染來源

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ma212223 + 1 + 1 完全正確

查看全部評分

AD118 發表於 2013-8-11 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-8-11 18:46 發表

是這樣的, 當吹南風的時候請望一望個天
再係吹北風果時望天, 對比下個分別, 再想一想真正空氣污染來源

但政府唔敢得罪阿爺
ryulky 發表於 2013-8-11 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2013-8-11 02:54 發表
運輸署好離普 ,又唔見重組小巴線,村巴線,運輸政策完全失調
私家車有又得佢增長,運輸署傳媒只怪罪於巴士令到路面擁塞,產生污染問題,又話私家車小巴村巴?點解?因為政府欺善怕惡,有錢佬唔敢得罪,小巴村巴商會惡勢力大又唔敢野,為 ...

私家車增長正苦有錢收 , (首次稅,汽油稅...)
0 去錯方向
AD118 發表於 2013-8-11 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ryulky 於 2013-8-11 22:53 發表

私家車增長正苦有錢收 , (首次稅,汽油稅...)

so what? 有錢收咁點呀?整咁多污染出來,健康都成問題
條數埋落埋返去公型醫療系統身上
S3BL100 發表於 2013-8-11 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2013-8-11 14:16 發表

九巴唔係答o左話考慮逆時針行咩?
其實旺角小巴都係咁逆時針行.

逆時針行反而正常好多,我亦唔反對,但如果跟返RDP本來個方案就真係唔得喇……
fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2013-8-11 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 11/8/2013 23:00 發表

so what? 有錢收咁點呀?整咁多污染出來,健康都成問題
條數埋落埋返去公型醫療系統身上

講到尾,學某站友話齋,解決得香港嘅污染問題,
解決唔到中共吹過嚟嘅污染問題,
除非中共被美帝、小日本打到天昏地暗、生產停頓啫

相比之下,多咗私家車可能係小事 (尤其是大部份車主平日都唔揸車)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AD118 發表於 2013-8-12 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-8-11 23:41 發表

講到尾,學某站友話齋,解決得香港嘅污染問題,
解決唔到中共吹過嚟嘅污染問題,
除非中共被美帝、小日本打到天昏地暗、生產停頓啫

相比之下,多咗私家車可能係小事 (尤其是大部份車主平日都唔揸車) ...

保鐵政策剩係針對巴士,你唔覺得有問題咩?真係唔公平,小巴村巴都應該配合保鐵政策,唔係剩係針對巴士呀麻
運吉成日以污染問題而叫人搭鐵唔搭巴士,係政府想解決污染問題唔係我
叫班高宮唔渣車啦,咁想環保,減少部分私家車都好過冇?但點睇班高宮都會繼續私家車,講乜嘢解決污染問題呀,
又唔係所有有錢佬囉都齊

有部分小巴線跟本多客到應該做巴士線,但用咁多部小巴又曬油又亞住條路,又有大把小巴線同巴士線重複
如果692同地鐵重複都要取消,咁相同巴士小巴線,是但一條都要取消啦
運輸政策都失調呀點搞環保呀?

另外巴士公司唔提供學生優惠係整死自己,唔少小朋友有細個跟父母工人搭巴士(小朋友有優惠),到佢中學好多細個嘅嘢佢都唔記得
搭巴士嘅好處都唔記得,又開始自己出街見到港鐵有學生優惠平過其他交通工具,自然會搭港鐵
平快準時,到大個搭慣港鐵咁多年咁多好處,就唔會轉軚
學生優惠就係將新一代洗腦,印咗港鐵係腦海裡頭,唔記得細個坐個巴士,大個只會識得坐港鐵唔會識得坐其他交通
所以巴士公司應該提供學生優惠比19歲或以下學生,等佢哋記得有巴士依樣野平方便唔駛轉車會搭
但係提供優惠嘅路線係會唔駛坐港鐵轉小巴巴士嘅地區或離港鐵好近打對台嘅地區
坐港鐵轉小巴巴士嘅地區冇誘因去提供,直車價錢同坐港鐵轉小巴巴士可能一樣
或坐港鐵轉小巴巴士分分鐘貴過直車價錢

如果唔提供學生優惠,下一代只會越嚟越少人識坐巴士肯坐巴士,增加公司經營困難

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hong28828 + 1 + 1 認同! 價錢真係好大因素令學生唔搭巴士 ...

查看全部評分