hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失
開啟左側

[問題] 運輸署擬下月取消5巴士線 692線或消失

HF3204@243M 發表於 2013-8-10 12:42 | 顯示全部樓層

其實唔叫 2C 203 都唔緊要
但係整條 203C,同 3 字尾或者 203E 冇關係不但止,仲要用晒四個位
諗出嚟嗰個個腦唔知係唔係生咗喺屁股度

我諗深水埗用番 2 字尾都好應該
就算唔係 2C,其實仲可以 202 / 2G / 2K (又一城隔離係九龍塘地鐵站) / 2M...
KG6068 發表於 2013-8-10 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-8-10 12:33 發表

你唔用, 仲有十幾萬觀塘山居民等住用.

咁692 用家又可否話比人搶左出中環資源開荃灣線
如果條線For將軍澳山上/觀塘山, 好應該 95/ 93K/ 42 找數,而不是完全唔關事既692

其實講出黎真係比人笑, 取消條過海線開條荃灣線
講真692非繁客量心知肚明, 所以要縮/ 減真係無可厚非
但而家只係想留返上下繁兩三班姐, 係咪好過份先

仲有, 唔該運吉睇睇 690/ 798/ 296M D班次
唔好郁都唔郁就去搞轉乘
3AV53 發表於 2013-8-10 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2013-8-10 11:16 發表
當 268B 都可以上下繁留四班車
我真係唔明 692 上下繁要企人都可以一班不留

嗱我唔係要全日 , 至少上下繁有返兩三班服務

講多無謂 , 做就最實際
轉頭我就搵區議員嘈
鐘意文革式批鬥小弟嘅隨便
反正呢度啲人未搭過 ...
要怪就怪班議員減班又反對,開繁時又反對,用新線取代又反對,乜都反對啦。
班議員唔留餘地,都唔好怪運吉唔留餘地。
3AV53 發表於 2013-8-10 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KG6068 於 2013-8-10 12:46 發表

如果條線For將軍澳山上/觀塘山, 好應該 95/ 93K/ 42 找數,而不是完全唔關事既692

講真692非繁客量心知肚明, 所以要 ...
其實坑口尚德最大既過海資源係港鐵。
S3BL100 發表於 2013-8-10 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 KG6068 於 2013-8-10 12:46 發表

講真692非繁客量心知肚明, 所以要 ...

我想講呢,本來九巴真係諗住搵93K/95找數,不過運吉唔俾
fb.com/scientisthk2usa/
kingprowm 發表於 2013-8-10 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2013-8-10 12:51 發表
要怪就怪班議員減班又反對,開繁時又反對,用新線取代又反對,乜都反對啦。
班議員唔留餘地,都唔好怪運吉唔留餘地。
692 完全的同港鐵重疊,客量又低,全日得二千幾人搭,反對取消果班人都唔係路,咁既線咁都可以拖延超過十年先取消到,運吉簡直係失職
S3BL100 發表於 2013-8-10 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2013-8-10 12:42 發表

40P 要全日都要上葵自己搞掂條數啦
咁點解觀塘山上要條線去荃灣 , 居然係坐定定等將軍澳找數?

第一,將荃線唔係只係服務觀塘山上,將軍澳都有份用喎。

第二,從來正確做法都係晌有合理替代服務的前提下,將未得到善用的資源調去更有需要的地區/路線,
車就得咁多,點睇13M、23、23M、26M呢堆線的獨特功能同存在價值都大過條有鐵路100%重疊的692啦……

仲有我想講,第時40P全日,未必係搵上葵找數,因為人地已經找無可找。
山上無剩餘資源,山下有車無人搭,咁係咪應該將山下既車調上山先?
fb.com/scientisthk2usa/
MZ2851 發表於 2013-8-10 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-8-10 11:31 發表

多謝你與十多萬觀塘山居民作對, 令他們沒有將荃線.

我好小係到開文, 但每次見親呢類POST尤其係講692呢D文我都想分享番我小小感覺
睇咁多次就係當有人維護番佢自己用開GE路線服務GE時候, 就會有人話佢阻住人地開新線

我先撇開唔講692係咪真係冇人搭, 有冇生存價值等等
我想講番一樣野, 希望可以搞番清楚小小部分人GE想法
如果根據番以前GE制度黎睇, 本來692同將荃可能係可以兩者共存, 但今時今日只係因為政府限左巴士公司quota, 要人地巴士公司用現有資源以線換線營運
最後就令巴士公司唯有對某D路線削線, 最後係令乘客帶黎不便, 呢D所有都係出於政府, 你唔洗講692, 70x已經係個好好GE例子

我唔係幫住巴士公司, 但我覺得有D概念係要搞番清楚, 應該要鬧係應該鬧點解今時今日呢個政府咁垃圾, 助大鐵路架構, 令到巴士服務一直下降, 而唔係鬧個D維護自己原有服務GE人

我作為黃大仙人,
用左十幾年GE
唯一一條去上水GE巴士服務都比佢CUT埋, 呢個真係唔知咩政府黎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
MZ3101 + 1 + 1 「...鬧個D維護自己原有服務嘅人...」 ...

查看全部評分

kay 發表於 2013-8-10 13:30 | 顯示全部樓層
畸型制度下,乜野都係畸型

咁耐以黎都係玩語言偽術
1.以前就話蝕錢賴區議會反對
2.又話唔重組路線就要加價
3.又話要係呢一兩年要做重組,唔係到選舉年就好難做

今日政府就話路線重組巿民,政府支持
運輸署就拎黎做擋箭牌加大力度

但係班區佬就係巿民選出黎,代表巿民反對重組方案
巿民口講支持,但實際上係反對
其實唔覺有矛盾?

所以講乜都係假,運輸署覺得有需要做,巴士公司好想做既(剩係40壇野都知想定唔想)
運輸署就一定做,出左事就拎巿民、政府支持做擋箭牌

運輸署今次出口術,會唔會為左加快九巴區域重組去鋪路
剩係北區都傾左半年,有d區卡住左,傾晒咁多區隨時要十年八載

如果要解決呢個問題
運輸署應該研究下,重組個陣,整一籃子方案比班議員揀,邊個多人揀就做邊個
議員個個都覺得唔鐘意,個個都反,就交比運輸署拍板,算數,行政指令都慳返

692壇野其實已經做緊,只不過分開年年做
2010年,縮減到繁忙時間服務,反對
2011年,縮減班次同延遲中環頭班車,做左
2012年,取消692,反對
2012年第二版,692改為繁忙時間服務
2013年,取消692,以便開辦將荃線,議員仍要求保留692
2013年第二版,取消692,以便開辦將荃線,增加690<>296M/798轉乘

如果剩係評論692
692去到呢個地步,我認同運輸署要做既都做晒
世界很簡單 人類很複雜
LAK2 發表於 2013-8-10 13:31 | 顯示全部樓層

個人覺得尚德要留692都可以理解,坑口真係…

早繁旨意692明顯就係時間同錢都過剩既表現,
下繁喇wor, 690行入去仲快囉…

換條694入黎計落真係有賺