hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關葵青區巴士路線發展計劃跟進
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有關葵青區巴士路線發展計劃跟進

DK704_3N133 發表於 2013-8-12 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-8-12 00:10 發表

我諗你都係唔明我意思,青衣本身有呢十架車,但係個問題係,而家呢十架車等同俾第二邊總站區凍結左,做唔到更有意義既野

與其係咁,不如俾少少甜頭人,自己拎返7架車隨便點用,都好過10架車俾人凍結左

青衣山上出尖咀,有直達車 ...
好簡單姐, 42A直入麼地道law, 不過青北都想有車去佐渡,
長遠黎講, 兩條互轉最好.
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
DK704_3N133 發表於 2013-8-12 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-8-12 00:10 發表

我諗你都係唔明我意思,青衣本身有呢十架車,但係個問題係,而家呢十架車等同俾第二邊總站區凍結左,做唔到更有意義既野

與其係咁,不如俾少少甜頭人,自己拎返7架車隨便點用,都好過10架車俾人凍結左

青衣山上出尖咀,有直達車 ...

比左你無客用咪盞浪費quota.
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
FD5410 發表於 2013-8-12 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-8-11 22:06 發表

咁就到咗車從何來
你睇老九夾硬拉條 37 落葵涌邨拉得幾辛苦
仲要拉完都仲係有大窩口個真空位
老老實實, 根本葵涌邨同葵盛就從來唔應該共用一條九龍西線
因為兩邊都夠客,
而且無論葵涌邨開再兜上葵盛, 定係葵盛開再兜入葵涌邨, 都係非常唔順路

而家 33A/37 深水埗長沙灣客佔左起碼一半
條 237A 一至五的確可以坐滿, 但星期六果班客量認真麻麻
而星期六果班係同早一兩分鐘開班 37 同一時間到旺角
所以響 33A/37 都只係岩岩好夠車既情況下, 你話有冇需要做大條 237A 呢, 我又覺得未必有咁既需要
如果九巴有車, 早繁開多一兩班, 試開埋下繁, 甚至延長 33A/37 出佐敦都可以諗下既
全日 237A 我就有少少保留囉
我就唔想 33A/37/237A 變成隔離堆 89 系小巴咁, 十個煲得七個蓋...

LF6277 發表於 2013-8-12 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2013-8-12 00:31 發表
因為兩邊都夠客,
而且無論葵涌邨開再兜上葵盛, 定係葵盛開再兜入葵涌邨, 都係非常唔順路

而家 33A/37 深水埗長沙灣客佔左起碼一半
條 237A 一至五的確可 ...

如果青衣改得成西廊線
應該要同33a/37加返bbi
起碼搶返十二蚊紅小客先
S3V1742C 發表於 2013-8-12 08:00 | 顯示全部樓層
 樓主| FBI2 發表於 2013-8-12 08:16 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2013-8-12 08:00 發表
都講左好多次la
33A改特快我唔反對 改特快加價我唔反對
不過可唔可以延長到佐敦 甚至去埋尖沙咀
比個機會33A增加潛在乘客呢 (原本搭紅小十二蚊又慢又兜ga客)
點解人地區35A 36B 41A 42A 46 都可以最少去到佐敦 點解3 ...

地鐵和紅小幫到你!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HF3204@243M 發表於 2013-8-12 08:35 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-8-11 22:46 發表

大窩口有地鐵,仲要係第二個站,
仲要特快巴士會唔會大貪咗啲?

我邊度有講大窩口要特快巴士?
而家 RDP 係講到連大窩口來往深水埗長沙灣都要用 43 轉...

原帖由 kingprowm 於 2013-8-11 23:59 發表
殺左 41, 青衣搭乜出何文田土瓜灣
而且 41A 提速後實在很需要 41 支援 44

42A/44 轉加密咗既 45
我諗一定好過而家咁死等 41

況且人地已經講咗會分車俾 44 加班
雖然我唔贊成山上分車多過山下
原帖由 FD5410 於 2013-8-12 00:31 發表
因為兩邊都夠客,

其實唔止
仲有葵興邨呢個半死位
如果學 RDP 話齋靠 43 轉落深水埗,班客晨早去晒葵興搭鐵算數...
但係搞 33A 37 就一定要搞埋葵興邨...
238X 發表於 2013-8-12 09:32 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 12/8/2013 08:35 發表

我邊度有講大窩口要特快巴士?
而家 RDP 係講到連大窩口來往深水埗長沙灣都要用 43 轉...

特快車指 237A。

再睇返你篇文,咁我就唔係好知點解你話
「你睇老九夾硬拉條 37 落葵涌邨拉得幾辛苦」,
因為佢係拉咗 237A 過去而無拉 37。
我一路講緊 237A,你就無端端講 37,
我初初以為你打錯字,所以我 quote 文嗰陣
係將你個 37 改咗做 237A。

我由頭到尾都係講,改 237A 就係為咗避免你講嗰種
「大窩口來往深水埗長沙灣都要用 43 轉」嘅情況。

我諗你誤會咗我少少嘢,但我暫時搵唔到問題喺邊,
煩請指教。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AD118 發表於 2013-8-12 09:34 | 顯示全部樓層
九巴會話:大窩口去佐敦尖沙咀,美孚轉車站轉車唔該
九巴就係想用轉車站塞住想要直車去旺區嘅人把口,又唔晒煩住搵Quota
kingprowm 發表於 2013-8-12 11:27 | 顯示全部樓層

回復 109# 的帖子

可是 33A, 37 目前沒有提供任何 BBI 給人轉車去佐敦尖沙咀