hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中共以內地維穩勢力暴力攻擊香港和平示威人士之可行性 ...
開啟左側

中共以內地維穩勢力暴力攻擊香港和平示威人士之可行性

3av188 發表於 2013-8-14 00:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家有眼見到2013年8月11日示威場景,可以確認有疑似黑社會及社團人士以暴力襲擊反CY示威人士,有關人士被傳媒揭發收錢打人或出席示威
及後有關人士因在場鏡頭太多,被拍下相片錄像後極速起底,部分人被警方拘捕

為了避免被起底的問題和減小維穩成本,
不難想到中共的維穩組織可以在內地富士康等大工廠前,
以一千人民幣連香港自由行簽證召集成千上萬兼職員工

前來香港出席示威行動並以
暴力襲擊反CY示威人士

更甚且可以使用解放軍、武警等等人士混入其中,作工頭或增加武力威嚇之用。

香港本地維穩人士可以只罵不打,同樣出糧,不會令香港維穩人士與內地維穩人士鬼打鬼

在場香港警方可以用警力不足、放任施

襲人士、只拘捕一兩名人士等方式處理

就算被香港傳媒拍下相片錄影,亦因施襲者是內地人,根本不能起底。

如施襲者在案行發生後立即過關,香港警方也難以追究。

而香港在內地入境自由行的審批權可以說是零。

以上方式可以應用於「佔領中環」行動,特首已說

佔領中環一旦出現就不可能和平,可能亦是此意思。

個人覺得絕對行得通。

未知各位對小弟愚見有何想法?

3AV188.HD199
GT40 發表於 2013-8-14 03:07 | 顯示全部樓層
事實上中共在內地都沒有明示或默許民眾或團體明目張膽地集會支持政府或抗衡反對活動,都是以安撫為主,
例如維權示威, 抗議城管執法等事件上也未見有親政府人士組織出來打對台支持"依法"執法,建構和諧社會等等,
雖然近期的挺CY活動和中聯辦也拉上關係,但中聯辦也不一定代表中央, 而且早有傳聞有plan B, 因此最近的事件
可能是CY放手一搏,頂多來個魚死網破, 因此如果換特首傳得越烈, 唔排除會咁做
DIH 發表於 2013-8-14 10:58 | 顯示全部樓層
我反而有興趣想知,假如上面真係好似你講咁做,
有幾多人會收完一千人仔落到香港之後即刻搵仁哥人哥長毛促膝長談,或者離隊去走水貨。

金鐘已經有解放軍,使乜再派人混入?
愛字頭已經可以打得出手啦,打完都係「拉唔到」,一千都慳返。
上面就算真係要搞香港,殺雞焉用牛刀,只要操控幾個香港頭目煽風點火已經可以。

既然有人要以恐懼和暴力作矛,我們最好是以愛與和平作盾。
我並不是想拉埋佔中來講,而係人地想挑起你乜野,你就唔好畀佢挑釁到。
佢最想就係發展到武鬥,我偏偏一副平靜到你驚的鎮定。

AD118 發表於 2013-8-14 12:03 | 顯示全部樓層

以前開牛肉麵個位咪又係暴力人士
238X 發表於 2013-8-14 18:40 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 14/8/2013 10:58 發表

既然有人要以恐懼和暴力作矛,我們最好是以愛與和平作盾。
我並不是想拉埋佔中來講,而係人地想挑起你乜野,你就唔好畀佢挑釁到。
佢最想就係發展到武鬥,我偏偏一副平靜到你驚的鎮定。

佢要打你的話,你幾愛與和平都無用,盞無咗條命。
難道要被打死都唔還手?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2013-8-15 16:54 | 顯示全部樓層
總覺得宜家和澳門回歸前黑社會當道搞好多破壞的情況好似
ArnoldC 發表於 2013-8-19 00:22 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

但係同共產黨武鬥,只會死得更快更慘。
238X 發表於 2013-8-19 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 19/8/2013 00:22 發表
但係同共產黨武鬥,只會死得更快更慘。

無人叫你唔夠人打都要打人,
但你無自衛能力的話,死硬。

AVD1 發表於 2013-8-19 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-8-19 11:32 發表

無人叫你唔夠人打都要打人,
但你無自衛能力的話,死硬。

小弟始終認為, 而家土共只不過起度搞搞震而已,
搵埋 D 江湖人士起背後搞已經證明到佢地唔會無啦啦將呢件事蒲面,
如果有證據證明到共狗搵黑社會起香港搞三搞四, 你估班泛民仲唔會大做文章 ~

陰謀論:
而家咩黑社會都唔知係共產黨定係泛民定係某勢力搵返黎,
如果係共產黨, 呢個唔需要講大家都知道點解佢地會咁做,
如果係泛民, 咁個原因就係想共產黨同香港人為敵, 咁佢地就會有更大籌碼啦,
如果係外國勢力, 咁未即係想挑撥中共同香港 o既關係了 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-8-19 13:55 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 19/8/2013 11:53 發表

陰謀論:
而家咩黑社會都唔知係共產黨定係泛民定係某勢力搵返黎,
如果係共產黨, 呢個唔需要講大家都知道點解佢地會咁做,
如果係泛民, 咁個原因就係想共產黨同香港人為敵, 咁佢地就會有更大籌碼啦,
如果係外國勢力, 咁未即係想挑撥中共同香港 o既關係了 ~

除了黃教主,鄙人想不到任何一個有影響力的泛民人士
「懂得」要求黑社會介入。

至於外國勢力呢...
只係覺得,任何會被人挑撥到的國家都不是好東西