hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-2014年巴士路線發展計劃進展
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-2014年巴士路線發展計劃進展

kmbdennis 發表於 2013-8-17 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 jackson_bus 於 2013-8-17 11:08 發表
30X擱置,關依個事嗎??
不如爭取將經過該區的巴士路線不經該區,該區好寧靜~~

這個是該偉大既黃議員的Facebook:
https://zh-hk.facebook.com/wongchungjohn

呢條友和麗港城果一位真係有得揮!
兩個真係孖寶兄弟!
117 發表於 2013-8-18 02:02 | 顯示全部樓層
有好多組計劃講左都幾年終於都成功
咁真係可以期待下年既RDP

另外想問258P/960X會點改?
32 發表於 2013-8-18 03:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2013-8-17 20:34 發表
而家32B俾小巴打到殘晒,客量極低
今次唔快手攞埋32B啲車嚟幫手清36啲客,下次隨時唔見咗3部車3個quota
都唔明有咩好反

終於有人講出重點 (不過合拼只係加得一部車)

32B 咁既客量,我都讚成改兩味或者摺左佢,
原本應該點做都係 32B 自己既問題,
但係因為合拼就經常見到改線拖累 36”兜到七彩合拼益左果邊之類,
老實講 36 本身行國瑞路都唔算快,改經石圍角其實差唔到幾多時間,
係要入象山會花多五分鐘左右,唔使講到咁嚴重,
況且合拼係有加車加密班次,36並唔係無受惠

假如唔合拼,32B 就算取消到,都唔一定會加車俾 36
如果九巴想做 36,一早加左,唔需要捆綁32B 先俾加,
梨木樹邨外大把城隧線,紅小又唔願派多幾部車做去荃灣,
36 做得點差你都會幫襯48X73X278X
左右都係落我袋,點解要做好條平線?

合唔合拼,對石圍角、象山無差,反正來往荃灣選擇多,
對比紅、綠小32B 收費係最貴,所以得返公公婆婆搭,因為巴士有半價,
相反荃灣來往梨木樹 36 收費係最平,所以好多人焗搭,由其往梨木樹方向,
石、象人口老化,所以唔搭巴士? 如果梨荃紅小收 $3.0-$3.5
派二三十部小巴行,36 唔會好得過 32B 幾多

重組唔到,32B 取消唔到,為節省成本,最後都係會選擇陰乾,
到時兩線一定再調整班次,邊個最受影響?
評估一下先黎講合拼係受害定得益

行山友 發表於 2013-8-18 09:27 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 18-8-2013 03:38 發表

終於有人講出重點 (不過合拼只係加得一部車)

32B 咁既客量,我都讚成改兩味或者摺左佢,
原本應該點做都係 32B 自己既問題,
但係經常見到”改線拖累 36”、”兜到七彩” 、”合拼益左果邊”之類,
老實講 36 本身行國瑞 ...

國端路班大帝反對得勁
ccchhhuuunnn 發表於 2013-8-19 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2013-8-17 11:37 發表

人地議員出招途經一日途經班次數目,所以開名四條線玩死左30X, 33A, 41
41A回程唔經大角咀道的西廊,得救,
63X人地完全無在意過,好在佢係鹹魚。

至於6X,禮記出左Banner連203C去詢問市民意見,(咁出法應該無事過關)。 ...

203C算唔話得, 無縮去太子/旺角
近排夜晚七點出旺角油麻地經常見到203載住2/3個乘客北行
仲見過拖卡, 但兩架都係兩三個人
matchnacu 發表於 2013-9-1 20:21 | 顯示全部樓層
仲有,唔好忘記82M終於同85A合併。 睇來,下年應該輪到我地响架84M
LF5502 發表於 2013-9-1 21:50 | 顯示全部樓層

因為兩件都係非禮義廉的土共

原帖由 kmbdennis 於 2013-8-17 23:02 發表

這個是該偉大既黃議員的Facebook:
https://zh-hk.facebook.com/wongchungjohn

呢條友和麗港城果一位真係有得揮!
兩個真係孖寶兄弟!
adv_106 發表於 2013-9-1 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 284 於 2013-8-17 17:43 發表

條新線兜到七彩 好難唔嘈
換轉將軍澳開條咁既線 一早有人絕食

其實將軍澳好多線都兜到7彩
asv2 發表於 2013-9-2 00:24 | 顯示全部樓層
694 改經坑口係咪都要等 692 取消到先做?
3AV53 發表於 2013-9-2 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2013-9-2 00:24 發表
694 改經坑口係咪都要等 692 取消到先做?
正解,因為係692既補償。