hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息

張偉沖 發表於 2013-8-20 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N358_GA5505 於 2013-8-20 23:35 發表
大部分深水埗、石硤尾搭40入九龍灣、觀塘一程唔駛轉車又省左再轉車時間。
i)6D轉40個入觀塘係唔係又要等左幾十分鐘呀??
ii)假若去德福乘客,係唔係要係九龍灣再轉車呀??
iii)假若去德福乘客,係唔係下下係淘大行個去呀?? ...

淘大過德福, 過條馬路上條天橋就到啦喎...
3AV53 發表於 2013-8-20 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N358_GA5505 於 2013-8-20 23:35 發表
大部分深水埗、石硤尾搭40入九龍灣、觀塘一程唔駛轉車又省左再轉車時間。
i)6D轉40個入觀塘係唔係又要等左幾十分鐘呀??
ii)假若去德福乘客,係唔係要係九龍灣再轉車呀??
iii)假若去德福乘客,係唔係下下係淘大行個去呀?? ...
(真心求教)駁一條十幾分鐘一班既線點解可以變成等左(多?)幾十分鐘呢?
32 發表於 2013-8-20 23:53 | 顯示全部樓層
唔評論上面講改線可行性,
只係想講石圍角總站並唔係想象中細,
起碼可以擺四至五部金巴(每朝都有機會見到),
同埋 32 休息、食飯擺奧運,
基本上好多班次返黎即走,大部份時間吉站。
行山友 發表於 2013-8-20 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 20-8-2013 23:53 發表
唔評論上面講改線可行性,
只係想講石圍角總站並唔係想象中細,
起碼可以擺四至五部金巴(每朝都有機會見到),
同埋 32 休息、食飯擺奧運,
基本上好多班次返黎即走,大部份時間吉站。 ...

睇睇九記有冇心搞全日啦, 不過好徵搞個40 轉32m,36m, 31m bbi 就知道不會全日
叫人坐新的40去轉車比個轉乘優惠你地算數
hon_son_wilson 發表於 2013-8-21 00:29 | 顯示全部樓層
九巴已發出官方通告:
6D 總站遷至美孚
意見:以美孚或甘泉街作總站,里程相若,車程變化應該不大。

------------------------------

6D 修訂班次
意見:班次分別由15/20分鐘一班變成12/15分鐘一班,平日下午繁忙時段縮短。

------------------------------

40 永久改道(不停深水埗及九龍城)

S3BL100 發表於 2013-8-21 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-8-20 13:33 發表

2 觀荃多客,觀青觀美就唔多?
繁時拆哂線仲要九龍城/新蒲崗唔做先可以維持排15分上到車
倒多5車巴士客,每小時要開多40班小巴
到時咪將觀荃嘅問題搬左去第二區,有分別?

又再一次誇大觀青影響,矮化荃葵需要,「40P尾車載唔滿」論我已經唔同你計,已經有人清算緊你

你點計到倒左5車巴士客,每粒鐘要開多40班小巴?

首先,根據我手上舊40的更表,如果你想朝早九點之前出到觀塘的話,果段時間40荃灣開車根本係14分一班,唔係12分,
邊到黎一粒鐘五班車?

其次,6D唔係無加車喎,加左三架幫40清中途流水客喎,最繁忙果一粒鐘都會多1.5-2班車,咁係咪倒左5車巴士客咁多?

最後,6D同40東行,最繁忙果一個鐘係咪真係班班爆?定係只係當其中一條線無車既時候,先會爆?
爆既原因係咪脫班/班次不均?RDP話6D載客率都係得六成幾,係咪真係載唔晒?

話你知,根據官方數據,40P平均載客率95%,你死攬40同埋條載客量唔達標的6D,你想點係人都知。
fb.com/scientisthk2usa/
HT408 發表於 2013-8-21 00:30 | 顯示全部樓層

新40通告冇寫分站

3AV53 發表於 2013-8-21 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2013-8-21 00:29 發表
九巴已發出官方通告:
6D 總站遷至美孚

6D 修訂班次

- ...
0540am - 0000MID點樣可以15分鐘一班呢?
HT408 發表於 2013-8-21 00:40 | 顯示全部樓層
Notice of 234S :

3ASV174 發表於 2013-8-21 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2013-8-20 16:12 發表
九巴確定8月24日40線改道及6D線遷至美孚,並就40/6D線運作觀察3個月再作檢討,特別係6D線延長至觀塘與否,亦會一併研究。

九巴人士指運輸署會調查研究上述路線的通勤狀況,特別以收集八達通(轉乘)紀錄、擔櫈仔數人頭等"專業 ...
其實話 6D 唔去觀塘,一定好多人唔揀轉乘,可以屈人少客,
就等同 1181/Dippy 大大屈 40 得 2,000 幾人來往荃灣觀塘需求細過深水埗有異曲同工之妙。

1181/Dippy/反對 40 不經深水埗一干人等如果到今日仍然覺得 40 深水埗客多過來往荃灣觀塘既潛在客源,所以 40 飛起深水埗係錯的話,
咁今次九巴算係「以其人之道還治其人之身」,根本就無乜人搭 6D 轉車去觀塘,搭晒港鐵啦,即係巴士需求細啦,又使乜拉 6D 過觀塘呢?

既然係咁,而我不知道甚麼是走數囉。