hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴6D/40改路消息及234C開辦消息

89B 發表於 2013-8-18 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2013-8-18 00:05 發表

而家40 改特快放到的3架車全部俾6D加班
6D拉長又要維持新班次就要加車, 搵邊條線找數呢?

同日起九廠ex 70x d 車找數,40/80x延長照計最终食埋70x 多出quoto,無車需轉俾沙廠
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
S3BL100 發表於 2013-8-18 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 cx734 於 2013-8-17 16:04 發表
宜家九巴想做起2A多過6D,日間大約兩個字內就有2A來,
不過2A除唔入新蒲崗外較6D迂迴,見有2A來才上……

咁2A客量的確比起6D多好多,非繁忙時間樂華開車頭兩站都可以坐滿

但事實係旺角西九客量一直都係七三比,旺角幾個站可以落左唔止半車客,
剩返西九兜路果段算係中規中矩,但點都係差過旺角 - 樂華一段好多
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2013-8-18 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 fstephen 於 2013-8-18 01:40 發表
幫襯一下官青小巴吧....
另外也贊同6D將來怎也要延入觀塘,在牛頭角一向都是歷史因素而己...

唔計101R 111R之類特別線, 對上一條途經全條彩虹道的全日線5K, 觀塘客少浪費資源,
再之前的路線一係取消, 一係改道, 證明左就算直達唔駛轉車, 一樣唔會有人搭彩虹道線,
今時今日彩虹邨附近來回交通繁忙得很, 加上6D拉長一定要加價, 仲俾你$5.5美孚-觀塘,
有冇可能? 除非話X將軍入主左, 路線大幅延長都可以唔加價啦...
3ASV174 發表於 2013-8-18 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-8-17 22:32 發表

如無記錯,九龍灣轉係無優惠的
即係咁,為反而反都唔好「記錯」屈人囉,
一陣搞到某巴出律師信俾你就唔好啦。

九巴轉乘絕大部份都無限轉乘地點,只有「建議轉乘地點」,
而九巴亦一向列明「乘客亦可於其他能接駁第二程巴士路線的巴士站轉車」,
間接指出唔會轉左分段無優惠。

我肯定試過 2A 九龍灣轉 16 有優惠。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 一陣搞到某巴出律師信俾你就唔好啦 ...

查看全部評分

eric278 發表於 2013-8-18 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-8-17 16:38 發表

2A經旺角也很迂迴, 下繁仲好大機會塞車.

另問, 2A 6D跟40的轉乘優惠有冇限方向, 即係麗港城大坑東/旺角, 樂華荃灣/葵涌同時受惠?

本人在FB看到一張40號線新豬紙的相片
轉乘優惠是不限方向
即係2A/6D(往樂華/牛頭角)轉40(往麗港城),或由40(往荃灣)轉乘2A/6D(往美孚)都有轉乘優惠
還看香港公交
S3BL100 發表於 2013-8-18 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-8-18 01:54 發表

轉乘優惠是不限方向
即係2A/6D(往樂華/牛頭角)轉40(往麗港城),或由40(往荃灣)轉乘2A/6D(往美孚)都有轉乘優惠

呢D唔係叫做不限方向,而係不限轉乘地點
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2013-8-18 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2013-8-18 01:54 發表

轉乘優惠是不限方向

這正好解決某些站友認為轉乘仲要俾貴左的言論啦... 啦啦啦
hon_son_wilson 發表於 2013-8-18 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-8-18 01:59 發表

這正好解決某些站友認為轉乘仲要俾貴左的言論啦... 啦啦啦

咁收$6.1+$8.4但被兜路(彩虹道)+被轉乘又係咩道理?
6D<>13D,14,15,16這個正好覆蓋40觀石青的轉乘,就死不減至合理價<$6.5,繼續掠水。
算啦,唔係受影響嘅/甚至受益嘅板友當然無義務去諗哩d嘢,最緊要自己有so,然後其他人幫手埋單。
就由深水埗、石硤尾來幫手埋單啦~ 講完
上水站長 發表於 2013-8-18 02:31 | 顯示全部樓層
新既路線紙已經出左,只係未出街住,
見到仍然係15-20分鐘一班
九巴上水車廠車務通告為準
EX-TL 發表於 2013-8-18 03:16 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2013-8-18 02:12 發表
咁收$6.1+$8.4但被兜路(彩虹道)+被轉乘又係咩道理?
6D13D,14,15,16這個正好覆蓋40觀石青的轉乘,就死不減至合理價

無得俾你提意見, 有番個原站轉乘已經好好lu.
2A/6D轉40往麗港城係$6.1還是$5.5? 這我不知道!

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=795898&page=1#pid2819192
有得俾我提意見, 最好拉邊條線入吉坑, 諗住換番合理價錢前往北區(已經唔求有位坐),
換來咩回應? 係咁架喇, 睇開D啦! 你估個個區好似藍田咁幸福, 九巴理虧在先,
跟手任人魚肉大開殺戒, 15 16 38任你免費轉, 仲要搬近個站唔駛你行, 想下好啦!

你所講果段路, 我以前都用過, 你認為被兜路唔合理, 港鐵囉!
你認為港鐵人迫人咩, 小巴囉! 係都要搭巴士咩, 轉車囉, 一係296C囉! 我係咁架喇...