hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 關於深圳的巴士路線編號的命名常規
開啟左側

[中國大陸] 關於深圳的巴士路線編號的命名常規

paul2357paul 發表於 2013-8-18 08:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

已知對於香港的專利巴士路線編號,百位數字通常代表著該巴士路線例如途經哪條過海隧道,而十位數字則代表著該巴士路線的總站在哪個地區。

請問深圳的巴士路線編號有冇類似的命名常規?
HE7921 發表於 2013-8-18 09:05 | 顯示全部樓層
1-299 經濟特區內(一線關)
300-399 一線-二線關
400-599 一線關內中小巴(已取消)
600-699 二線關寶安區大巴
700-799 二線關寶安區中小巴
800-899 二線關龍崗區大巴
900-999 二線關龍崗區中小巴

M系幹線不分特區內外

有錯請指正
期待香港出現載161人的E500 MMC
2A_DL13 發表於 2013-8-19 11:02 | 顯示全部樓層
過氣啦

299以內既所謂特區內線又會有小量線拉左去龍崗布吉
300-399既又起碼有一條只做特區內
400-599既關內中小巴所謂取消但實際又仲有幾條K線系度
600-999既二線大中小巴又D車亂晒大龍,小巴線會派大旅遊巴行

E、M、B線就更加唔使講,路線號碼完全係隨心睇下幾時做到佢地
總知而家深圳巴士線,一句,編碼亂晒大龍
睇下362、364、M362;以及309、M309就已經知出晒事
Your global lifestyle partner..
cx838 發表於 2013-8-19 12:23 | 顯示全部樓層

387其實係東公的問題了。到現在都一直不肯用原應有路線,
行至萬科十七英里做總站,就算個小梅沙總站迫遷埋,都唔理,
其實深圳政府真的該用行政手段迫令東公行返應有路線,不可以
再用冇客為由唔去囉。
HR1377 發表於 2013-8-19 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2013-8-19 12:23 發表
387其實係東公的問題了。到現在都一直不肯用原應有路線,
行至萬科十七英里做總站,就算個小梅沙總站迫遷埋,都唔理,
其實深圳政府真的該用行政手段迫令東公行返應有路線,不可以
再用冇客為由唔去囉。 ...

我記得387關外只得3個車站,範圍不及M362和E11多,可能這是導致387冇客的原因。

除非政府肯將387延長至大鵬、南澳一帶,否則東公應該不會行返應有路線

P.S. M362路線圖︰http://shenzhen.8684.cn/x_9957ae40
 樓主| paul2357paul 發表於 2013-8-20 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HR1377 於 2013-8-19 23:25 發表

我記得387關外只得3個車站,範圍不及M362和E11多,可能這是導致387冇客的原因。

除非政府肯將387延長至大鵬、南澳一帶,否則東公應該不會行返應有路線......

不過我諗政府都唔會肯替387做野了。
睇返387既路線圖(http://shenzhen.8684.cn/x_e81e9d07),幾年之後就會有一條無論兩邊總站、沿途走線都大致相近的深圳地鐵鹽田線。
到時政府仲唔乘機保鐵。

PKD32 發表於 2013-8-20 11:24 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-8-20 11:11 發表

不過我諗政府都唔會肯替387做野了。
睇返387既路線圖(http://shenzhen.8684.cn/x_e81e9d07),幾年之後就會有一條無論兩邊總站、沿途走線都大致相近的深圳地鐵鹽田線。
到時政府仲唔乘機保鐵。 ...
深圳嘅保鐵好似無香港嘅咁犀利,唔係101,104等線應該一早無左,始終深圳巴士有補貼,同埋好多線系SBG(政府有好多股份)做
cx838 發表於 2013-8-20 12:15 | 顯示全部樓層
其實387如果肯去萬科十七英里,春秋兩個大節都會好多人坐架。現時搞到那時段
M362有大梅沙去大鵬灣區間車,來接由市區來的人。乜車都企餐飽。

反而萬科十七英里又真係冇乜人住。
 樓主| paul2357paul 發表於 2013-8-20 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2013-8-20 11:24 發表
深圳嘅保鐵好似無香港嘅咁犀利,唔係101,104等線應該一早無左,始終深圳巴士有補貼,同埋好多線系SBG(政府有好多股份)做

101和104唔算完全輸哂俾地鐵。

對於101,睇返101既路線圖(http://shenzhen.8684.cn/x_6674c2bb),走線唔算很迂迴,在深圳大學之後都仲有唔少地鐵唔到既位撐住,況且沿途若使用羅寶線與環中線的轉乘是迂迴。

對於104,睇返104既路線圖(http://shenzhen.8684.cn/x_bc14618a),走線唔算很迂迴,除了有唔少地鐵唔到既位撐住之外,而且佢仲好巧妙地經過多條地鐵線,把用地鐵轉乘的迂迴位吸吶了。

講真就算香港算是叫做保鐵保得犀利既城市,都唔會保鐵保到嚴重到逢用地鐵轉乘直接既巴士路線冇哂,例如屯門區唔會只剩返去荃灣區、去元朗郊區和去北區的巴士路線,將軍澳唔會只剩返去西貢的巴士路線,而北區果啲在粉嶺繞路繞到極品既跨區巴士路線至今絕大部分都是仍然存在,70X都是存活了很多年至到幾日之後先至真正要上路。
 樓主| paul2357paul 發表於 2013-8-20 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2013-8-20 12:15 發表
其實387如果肯去萬科十七英里,春秋兩個大節都會好多人坐架。現時搞到那時段
M362有大梅沙去大鵬灣區間車,來接由市區來的人。乜車都企餐飽。

反而萬科十七英里又真係冇乜人住。 ...

大鵬灣在節日又會好客好到咁跨張既?就算大大間核電廠正是在大鵬灣?