hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 天水圍輕鐵意外路口行人綠燈時長時短 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 天水圍輕鐵意外路口行人綠燈時長時短

tongcf 發表於 2013-8-19 17:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=413989

發 生 意 外 的 輕 鐵 過 路 處 剛 剛 解 封 , 又 有 人 不 依 燈 號 , 行 人 燈 綠 燈 在 閃 亮 仍 冒 險 過 馬 路 , 有 人 更 直 接 衝 紅 燈 。 記 者 在 路 口 計 時 , 發 現 燈 號 時 間 有 參 差 。 紅 燈 亮 了 二 十 秒 , 綠 燈 有 一 分 零 八 秒 。 五 分 鐘 後 再 計 , 這 次 紅 燈 時 間 差 不 多 , 但 綠 燈 短 了 二 十 二 秒 , 只 得 四 十 六 秒 。 記 者 再 觀 察 輕 鐵 開 近 會 否 令 綠 燈 , 早 些 轉 紅 , 但 未 見 有 直 接 關 係 , 燈 號 時 間 都 是 次 次 不 同 。

綠燈時長時短唔係好奇, 但短左22秒又真係幾出奇...不過點都好啦, 過馬路要睇燈號啊~
8490 發表於 2013-8-19 18:08 | 顯示全部樓層
綠燈有四十六秒係好足夠(相信唔使要成功爭取)
但有d站係特定既情況會得幾秒綠燈就閃燈
Lelouch 發表於 2013-8-19 18:32 | 顯示全部樓層
機械人咩, 去到燈位只會計時, 唔睇燈, 唔睇車過馬路?
睇燈再睇車先過是常職吧
lsc04d11 發表於 2013-8-19 18:49 | 顯示全部樓層

對香港人而言,睇車唔睇燈先至係常識,或者過左先再睇車係常識……

有時頌富輕鐵站O個SET燈,明明兩方向都冇車,都唔明點解會由綠轉紅。
但總之一句……綠燈先好過,起碼要錯既都唔係你……
或者紅燈過都唔該睇下先啦……(最好梗係唔好啦!!)

我覺得事發既燈已經比在旁的馬路交通燈好很多了……
groom1002 發表於 2013-8-20 14:57 | 顯示全部樓層
嚴格來說,人唔像汽車一定要等紅燈,當出現紅公仔但無輕鐵,如果附近無差人,根本可衝紅燈橫過路軌,但大前提先觀察兩邊有無輕鐵駛近,唔係好像該死者同輕鐵鬥快過馬路!
不過有個問題好想問:點解有些輕鐵行人過路處設置交通燈,有些係無?(例如:建生邨順生閣通往屯門天主教中學過路處)

lsc04d11 發表於 2013-8-20 16:34 | 顯示全部樓層
最可笑係反而冇交通燈既位置,D過路者又會小心好多,明明冇車,都要睇多十幾秒先過。但有燈,過左路,兩秒內先睇有冇車,有就縮返去原處。'

唔明………
yoyotown 發表於 2013-8-21 10:57 | 顯示全部樓層

其實用好似平交道咁號訊號會唔會簡單D? 有車黎先紅燈, 無車就綠燈.
活著, 我應該做甚麼!
krausssammy 發表於 2013-8-21 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 2013-8-20 14:57 發表
嚴格來說,人唔像汽車一定要等紅燈,當出現紅公仔但無輕鐵,如果附近無差人,根本可衝紅燈橫過路軌,但大前提先觀察兩邊有無輕鐵駛近,唔係好像該死者同輕鐵鬥快過馬路!
不過有個問題好想問:點解有些輕鐵行人過路處設置交 ...

天水圍的人 __ __,
屯門的人就 __ __.

請自行代人空格.
OTISHK 發表於 2013-8-28 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2013-8-21 10:57 發表
其實用好似平交道咁號訊號會唔會簡單D? 有車黎先紅燈, 無車就綠燈.
廿幾年黎都係咁
當你去天水圍西鐵站底棧燈
一個車行十字路口+輕鐵行T字路口+若干條行人過路線
喺咁嘅環境要設計到輕鐵有優先
而其他車又暢順 談何容易
不過唔係個個路口都設計得咁好
有啲仲間唔時發吓神經 分幾鐘全部車+鐵都紅燈(如天瑞轉入翠湖站路口)