hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 分享:擒日被人「隊」
開啟左側

HY671 發表於 2006-3-25 09:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

放工渣車去尖沙咀,係忠孝街紅磡警署轉出公主道,正想出時「立」到
有部紅的由公主道慢線高速將至,於是我急停,但一停時,咦,點解咁
震既,定左一秒才意識到自己被後車「隊」。(隊人就試過,被隊就第
一次!)

落車一睇,後面原來係紅的,佢話以為我出到佢就跟住行,點知我收油
...我睇下部前七,無事,完全無花無凹,的士司機又問我有冇事,
咁我又無事,佢同我講左幾聲對唔住,咁就大家繼續開車,成件事唔洗
三分鐘搞掂。

咁輕微既碰撞,當場無叫佢簽返張紙,一來心諗事後就算部車真係有事
而自己當場走漏眼都冇得追。我咁諗岩唔岩?

兩年前剛買車時真係好心紅,所以試過跟得太貼隊人尾,大鑊、輕微損
毀同無事都試過,所以幾叻都好,經驗某程度上係由錯誤中學習。

永遠懷念MJ
Dolphin 發表於 2006-3-25 14:04 | 顯示全部樓層
我就試過行緊五十幾, 前面有部波子911同我成兩三個車位, 行行下佢急停, 佢個brake好好收,
但我唔係(我楂緊部AE110), 差半尺就隊埋去佢車尾....
hanvas 發表於 2006-3-25 23:20 | 顯示全部樓層
上兩個星期六晚渣車入馬鞍山食飯, 落住微微雨,
去到城隧收費廣場快易通收費亭前, 前面兩個私家車相繼收慢,
咁我又開始收啦, 突然間兩部車都急停,
我唯有又急停, 點知部車震晒咁跣住去, 差好少就隊人車尾.
又唔覺個ABS有著喎, 好在後面都冇車跟尾~
停低之後望清楚前面,
原來有部私家車臨到快易通收費亭前的雪糕筒才Cut返去了隔離線......
HL
arhang2001 發表於 2006-3-26 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hanvas 於 2006-3-25 23:20 發表
上兩個星期六晚渣車入馬鞍山食飯, 落住微微雨,
去到城隧收費廣場快易通收費亭前, 前面兩個私家車相繼收慢,
咁我又開始收啦, 突然間兩部車都急停,
我唯有又急停, 點知部車震晒咁跣住去, 差好少就隊人車尾.
又唔 ...

其實佢應該過左先,之後搵個安全位置停低,就會有人出黎收錢架啦,咁樣夾硬黎cut 好唔安全呢。