hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 深圳最長途公交310/315遊記
開啟左側

[中國大陸] 深圳最長途公交310/315遊記

paul2357paul 發表於 2013-8-29 15:43 | 顯示全部樓層

點解唔等到last day果日先至坐?感受一下深圳果邊既巴迷文化呀嘛!

照計這條循環線應該是採用二人模式,你是怎樣成功搭這條循環線由總站遊河到總站?
paul2357paul 發表於 2013-8-29 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2013-8-27 18:04 發表
補充310 315是8月30日起取消。

係咪即係今日last day?
LV1012 發表於 2013-9-1 10:06 | 顯示全部樓層
乜唔係855最長咩?
世上所有的鞋都被你擦破了
chiukit2001 發表於 2013-9-1 12:38 | 顯示全部樓層

ching 甘勁坐四粒幾鐘都唔洗去廁所
IvAnEUFS 發表於 2013-9-1 17:08 | 顯示全部樓層
岩岩係大王山返黎,見唔少310-315堆黃海都改行651,以往651個場亦搬埋入310-315個場
paul2357paul 發表於 2013-9-2 06:43 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2013-8-27 18:04 發表
補充310 315是8月30日起取消。

已經證實咗係流流地,搞到我在8月29日白走一趟,但偏偏就可以影到更多相,和更深入了解這條310-315的實際營運情況。

小弟咁大個仔都從未見識過大陸的巴士線的last day,因此我藉以機會特登前往深圳好好見識一下(不過單人匹馬跟到既野始終很有限):

310-315的豬紙:

310-315近門口的電牌:

310-315車尾的電牌:

310-315車頭的電牌:

乘搭310-315入到沙井鎮期間,無意中遇到另一架310-315扒頭,在燈位截住了,令我可以較長時間影到310-315在沙井鎮內的電牌顯示:
http://www.youtube.com/watch?v=UKZ0bg0cj4I

310-315到了總站(原來沙井的大王山不是山區):

310-315近門口的膠牌:

310-315南行那邊的總站:

310-315北行那邊的總站:

已經拉了閘的310-315車庫門口:

當晚逗留在總站附近的人流非常冷清(始終大陸的巴迷文化仲未發展到好似香港咁逢勃),偶然只有幾個類似巴迷的物體到此影相::L

有部分巴士是泊街的:

前面泊的是310-315既車,而後面泊的是651既車:

310-315正在駛回車庫:

有些310-315車頭是有路線編號的貼紙,那些應該是掛牌車:

當晚東公陸續把所有310-315的車換成新路線的車,而新路線的車的貼紙標籤大致上是這樣的:

而且仲俾我親眼目擊到東公替巴士換電牌data的過程,以下是部分的片段,原來替巴士換電牌data是一件幾麻煩的事:
http://www.youtube.com/watch?v=05omzZqhkYo

由於我到總站的時候尾班車已經開走了,睇唔到當晚尾班車的車牌號碼,而且我唔知道深夜時候的310-315一轉要行幾耐,加上我等極都未等到東公換車庫門口的招牌,我等到大約凌晨1點沿著沙井路北行離開,途中都仲見到有310-315的車正在駛回總站(事實上這是310-315的其中一個優點)

我原本想著行出去近廣深公路的新沙路搭N23去到機場再搵車搭,不過我最後都係唔放心,見到沙井路有的士經過,截部的士搭去皇崗口岸過關返香港。當中的體驗留待我在另一版分享。

ksmbh 發表於 2013-9-2 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-9-2 06:43 發表

已經證實咗係流流地,搞到我在8月29日白走一趟,但偏偏就可以影到更多相,和更深入了解這條310-315的實際營運情況。

小弟咁大個仔都從未見識過大陸的巴士線的last day,因此我藉以機會特登前往深圳好好見識一下 ...

勁呀!
我就唔夠膽半夜上沙井大王山,
行出107都好遠!
日頭搭左轉都已經搭到腳軟,
夜晚飛的出皇崗都好貴下,
有時間去我寧願住一晚對面街個間麒麟山景酒店算.

310-315告別之旅
http://gobusworld.blogspot.hk/2013/09/310-315.html
paul2357paul 發表於 2013-9-3 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2013-9-2 23:01 發表

勁呀!
我就唔夠膽半夜上沙井大王山,
行出107都好遠!
日頭搭左轉都已經搭到腳軟,
夜晚飛的出皇崗都好貴下,
有時間去我寧願住一晚對面街個間麒麟山景酒店算.

310-315告別之旅
http://gobusworld.blogspot.hk/2013/09/310-315.html

事實上我在8月30日的凌晨很慘,我諗住單靠一張深圳通就可以搭到絕大部分的巴士就以為深圳通真係咁暢通無阻就冇帶到人民幣cash傍身,就連港幣cash都帶唔夠100蚊就衝去沙井鎮去到凌晨。冇錯沙井鎮就好似旺角咁樣在凌晨時分不愁冇野食,不過我去到先至發覺原來冇一間店舖可以用深圳通俾錢,而且d所謂N車其實都唔係整個凌晨時分運作,結果當然是當晚被困在沙井鎮內,而且仲要捱餓。

不過因禍得福,俾我發現原來在凌晨兩點幾都仲有N23經過沙井鎮前往機場(不過事後發現就算搭N23去到機場都仍然是dead end,因為冇任何N車由機場去皇崗口岸:L),同埋東公原來真係勤力到極點,因為事實上310-315原來早到凌晨5點之前已經有車。

ksmbh 發表於 2013-9-4 20:38 | 顯示全部樓層
你不如等幾個鐘開頭班車影埋
le914 發表於 2013-9-4 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-9-3 09:57 發表

事實上我在8月30日的凌晨很慘,我諗住單靠一張深圳通就可以搭到絕大部分的巴士就以為深圳通真係咁暢通無阻就冇帶到人民幣cash傍身,就連港幣cash都帶唔夠100蚊就衝去沙井鎮去到凌晨。冇錯沙井鎮就好似旺角咁樣在凌 ...

同情你的遭遇。但請勿介意我講句:既然你對深圳都幾熟路,咁深圳通不等同香港八達通般到處通用,這應該是常識吧?

既然你都打算在深圳留到深夜,點解唔做多少少準備,帶定一二百蚊人仔在身,
以防有任何突發事情時,都可以應急

老實講,就算係香港日光日白出街,我都唔敢淨係帶住張八達通在身,但一蚊都唔拎。
最少我都會帶定幾十蚊,萬一有咩事,都可以有得用。

版友,慶幸你今次能平安回港。但下次外出離港,請做好準備,以防萬一,更不要令家人擔心你的安危嘛!