hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 深圳最長途公交310/315遊記
開啟左側

[中國大陸] 深圳最長途公交310/315遊記

2A_DL13 發表於 2013-9-5 08:19 | 顯示全部樓層

原帖由 le914 於 2013-9-4 22:19 發表

同情你的遭遇。但請勿介意我講句:既然你對深圳都幾熟路,咁深圳通不等同香港八達通般到處通用,這應該是常識吧?

既然你都打算在深圳留到深夜,點解唔做多少少準備,帶定一二百蚊人仔在身,
以防有任何突發事情時,都可以應急

老 ...

連深圳有食店都要用八達通收費,乜你認為係深圳尤其沙井可以
用深圳通俾錢?

樓上講得對,出到街尤其遠行,無理由一毫子都唔帶係身。
Your global lifestyle partner..
板田 發表於 2013-9-6 16:25 | 顯示全部樓層
半夜三更又無錢係深圳, 其實都好危險
深圳通除左坐車, 地鐵, seven, 仲有便利店之外, 外面無舖頭可以用.

最好唔好將香港果一套代入去深圳
ME9661 發表於 2013-9-7 08:57 | 顯示全部樓層
原帖由 le914 於 2013-9-4 22:19 發表

同情你的遭遇。但請勿介意我講句:既然你對深圳都幾熟路,咁深圳通不等同香港八達通般到處通用,這應該是常識吧?

既然你都打算在深圳留到深夜,點解唔做多少少準備,帶定一二百蚊人仔在身,
以防有任何突發事情時,都可以應急

老 ...

係大陸梗係帶定幾百元防身啦
關外一些雜
唔帶多幾個錢你有咩事上來隨時麻鬼煩
 樓主| FBI2 發表於 2013-9-7 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 板田 於 2013-9-6 16:25 發表
半夜三更又無錢係深圳, 其實都好危險
深圳通除左坐車, 地鐵, seven, 仲有便利店之外, 外面無舖頭可以用.

最好唔好將香港果一套代入去深圳

係沙井呢個地方,連冇錢行乞都要先交保護費既時候,半夜三更冇錢同等死冇分別.
我昨晚係虎門簽合約之後,想打車返深圳,點知錢包原來唔夠錢,得番兩舊人仔係身,又未申請海外提款功能,結果周圍搵車都冇人理我(200蚊鬼同你開落深圳).
最後,我要搵番虎門個客幫手問有冇朋友肯200蚊車我返深圳.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
板田 發表於 2013-9-7 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-9-7 10:33 發表

係沙井呢個地方,連冇錢行乞都要先交保護費既時候,半夜三更冇錢同等死冇分別.
我昨晚係虎門簽合約之後,想打車返深圳,點知錢包原來唔夠錢,得番兩舊人仔係身,又未申請海外提款功能,結果周圍搵車都冇人理我(200蚊鬼同 ...

以前虎門高速口(近大寧)有深圳的士等客返深圳, 我試過120蚊返皇崗 (講到口水乾,加上少少"大"佢成份) 如果無既話要去長安高速口找..

點都好, 十點以後係深圳東莞都要小心個人安全
DM3822 發表於 2013-9-8 03:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-8-26 23:34 發表

沙井,新橋和松崗真係亂七八糟,又多人坐,D人又毛手毛腳,車又多,電單車更多,人就亂咁過馬路.
雖然沙井近呢幾年很多新樓,新商場落成,連CHANEL都係沙井開店,但係感覺比東莞長安更亂.

呢條線仲有經過公明,都係一些失左 ...

松崗正正係我鄉下,
以前仲未發展果陣真係仲亂,
橋底下既交通完全用惡劣黎形容﹗
就算依家發展緊,相信都無咩改善﹗
我都好多年無番過去囉﹗

記得以前想響松橋酒店過橋既另一邊,
你就咁過都隨時都要幾祰字先過到既﹗
paul2357paul 發表於 2013-9-8 06:09 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2013-9-5 08:19 發表

連深圳有食店都要用八達通收費,乜你認為係深圳尤其沙井可以
用深圳通俾錢?......

咁諷刺都有既?莫非用八達通系統要收的管理費高處未算高,用深圳通系統要收的管理費仲勁?

而且照計做境外機主應該麻煩過做境內機主?

不過深圳通系統有個優勝的地方就是估唔到二人模式的巴士都用到,相比起八達通系統在固定路線的紅小方面的應用就只限非常個別的上車時俾錢的路線,而落車時俾錢的路線就例牌冇。
PKD32 發表於 2013-9-8 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-9-8 06:09 發表

咁諷刺都有既?莫非用八達通系統要收的管理費高處未算高,用深圳通系統要收的管理費仲勁?

而且照計做境外機主應該麻煩過做境內機主?

不過深圳通系統有個優勝的地方就是估唔到二人模式的巴士都用到,相比起八達通 ...
深圳通/國內其他IC卡二人模式的巴士都用到,系因為有手提機
jackyswong 發表於 2013-9-9 22:47 | 顯示全部樓層
咁而家深圳最長既巴士線係幾多號呀??
limited 發表於 2013-9-10 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 jackyswong 於 2013-9-9 22:47 發表
咁而家深圳最長既巴士線係幾多號呀??

M310, 668, 654

M310 已經改短左, 但唔知過唔過100公里

http://big5.gmw.cn/g2b/news.gmw.cn/newspaper/2013-08/30/content_2042940.htm