hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 惠康尖沙咀店?
開啟左側

惠康尖沙咀店?

hkaiw 發表於 2013-9-2 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kato9690 於 2013-9-2 23:09 發表
琴行街20秒路程內夠有兩間惠康

上環永和街及斜對面亦有兩間惠康。
喵...
jpoon 發表於 2013-9-3 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2013-9-2 23:17 發表

上環永和街及斜對面亦有兩間惠康。

土瓜灣道近浙江街都有兩間惠康
http://jpoon9394.blogspot.com/
dennis28a 發表於 2013-9-7 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2013-9-3 00:37 發表

土瓜灣道近浙江街都有兩間惠康

以前觀塘三間惠康都生存一段時間。

惠康根本唔介意開相近分店,只係有無得比佢開姐。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| kato9690 發表於 2013-9-8 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2013-9-7 23:20 發表

以前觀塘三間惠康都生存一段時間。

惠康根本唔介意開相近分店,只係有無得比佢開姐。

最介意係對手插入黎阻住晒
lsc04d11 發表於 2013-9-8 10:16 | 顯示全部樓層
我覺得最恐怖係日出康城都未完全發展,「城」內連一間茶餐廳/大型連鎖食肆都冇既時候,可以有兩間惠康。
(我唔否認有居民,有超級市場係正常,以佢將來既「城」發展,有3間超市都好正常,但點解「食」都未解決到就有兩間負責「生活」的惠康??難道真的要康城人日日食罐頭及叮叮食物?)
(港鐵站的泰昌及Bento express又好似唔太幫手,於食方面)

只要間公司維持到,唔好突然清盤,令我冇哂D禮券用既,我又唔介意佢好近有間惠康,當A店冇貨時,走去B店睇睇有冇都方便D。

cklee19810419 發表於 2013-9-8 10:52 | 顯示全部樓層
事實上百佳都開多左好多分店,以前真係聽得多惠康開,依家百佳都積極左
但是點都唔及惠康的速度

dennis28a 發表於 2013-9-8 12:39 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-9-8 10:16 發表
我覺得最恐怖係日出康城都未完全發展,「城」內連一間茶餐廳都冇既時候,可以有兩間惠康。
(我唔否認有居民,有超級市場係正常,以佢將來既「城」發展,有3間超市都好正常,但點解「食」都未解決到就有兩間負責「生活」的惠康??難 ...

因為問題係無人敢做茶記。
租又唔平,又夠無咩生意。
惡意回復是不道德的行為。
hkaiw 發表於 2013-9-8 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2013-9-8 12:39 發表
因為問題係無人敢做茶記。
租又唔平,又夠無咩生意。

基本上一來港鐵班次現時仍只有10至12分鐘一班,全日的專利巴士線只有796X線,就算經康城站來往工業邨,亦未必會在日出康城停留,因此除了日出康城第1期的住客、訪客、地產經紀及地盤工人外,理論上便沒有其他外人前往了。
喵...
exspeed 發表於 2013-9-8 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2013-9-8 10:16 發表
我覺得最恐怖係日出康城都未完全發展,「城」內連一間茶餐廳都冇既時候,可以有兩間惠康。

為何日出康城會有兩間惠康, 而唔係幾廿間百佳,international,fusion 呢 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Gary_B 發表於 2013-9-8 15:07 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2013-9-8 14:30 發表

為何日出康城會有兩間惠康, 而唔係幾廿間百佳,international,fusion 呢 ?

商場是長實管理嗎