hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 入閘機建議
開啟左側

入閘機建議

3ASV196 發表於 2013-8-29 23:46 | 顯示全部樓層

其實我自己用慣左, 就覺得舊機快d好d gei, 又唔駛理d敏感的感應器,  一般人甚至小童老人都ok, 一般亦唔駛點用力推,
問題係有d人拎多野或行李, 用時就無咁方便

開閘式本身唔係唔好, 不過常開閘的確容易引起誤會, d感應器反應亦難d調較, 再講, 近年港鐵好似成日想cut d 閘機,
令D人慢D入閘, 限制月台人流, 速度較快入閘似乎已不是港鐵主要考慮....
3ASV196.KE7270
 樓主| cyc_yin 發表於 2013-8-30 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2013-8-29 23:28 發表

同埋報章都報過,試過有細路亂走,衝入當時仍為直開之闊閘機中間後突然關閘而被閘板整傷

另回你最後一段,基本上所有公營機構都係咁,雖然MTR上左市,但佢仍有唔少公營機構之官僚僵化...
(好似前線要拎件反光衣要填N張form同 ...

不過這些入閘機通常比較長身,新一代的偵測功能令乘客衝閘到一半位置都會關門。我在日本所見的閘機的
閘板較爲輕盈(有軟墊),加上閘板較小(不像機場快綫的),我試過衝閘幾乎不會被夾到。
A19-AD4807 發表於 2013-8-31 20:09 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2013-8-31 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Dennis34 於 2013-8-29 22:27 發表

早在97年尾,地鐵荔景站因機鐵工程而先有闊閘機,
當時係設定為常開,到後來機鐵通車新站闊閘機啟用有一段時間,
經常有人唔適應,卡未拍好就行而被立刻關閘的閘板撞到,
最後都放棄常開的設定,即使到西鐵通車,
當時九鐵都將門檔 ...

要是自律, 就咩都得, 韓國日本都可以直行直過, 其實闊閘機係有助暢通人流, 所以新站設計都可以擺少幾部機
但本身呢個社會公民質素就係咁, 喺不爭嘅事實下, 只可 "門常關"

不過 "
門常開" 地方唔多, 暫時都係見韓國日本居多, 歐洲大把地方地鐵都係

"門常關" (近郊鐵路開放式系統除外)

而夠自律做到 "門常開" 嘅, 相信台灣都或者可行, 香港就不做不錯, 少做少錯, 唔做唔錯, 新嘢穩陣啦
Dennis34 發表於 2013-8-31 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2013-8-31 09:08 PM 發表

要是自律, 就咩都得, 韓國日本都可以直行直過, 其實闊閘機係有助暢通人流, 所以新站設計都可以擺少幾部機
但本身呢個社會公民質素就係咁, 喺不爭嘅事實下, 只可 "門常關"

不過 "門常開" 地方唔多, 暫時都係見韓國 ...

認同,唔止要自律,仲要有自覺,
但唔少香港人係唔會自覺的。

即使再俾提示都有人睇唔到聽唔到,好似撞咗嘢咁,
簡單到用八達通卡搭巴士,拍卡一聽到聲就以為一定ok,
但如果係未能確認而發出音調唔同的聲並亮紅燈,
有唔少人連mon都唔睇就衝上車,到司機出聲要求再拍,
就一定有人嘈話拍咗同黑晒面,嗰啲人明知拍卡要睇清楚同聽清楚,
但無時無刻都認為自己做親所有事都啱唔會錯,
唔係就厚起面皮同人哋嘈同投訴,一定要人哋認衰至心息。

連喺重鐵系統都有類似的問題,拍卡太快或無餘額而閘機出高音的提示聲,
都有唔少人會chok閘桿,換成係闊閘機就可能貼咗前一個人入咗去都唔知。

所以如果閘機常開,有人拍唔到卡就可能有以下情況:
如果因閘機立刻落閘門,而被閘門撞到,
就話點解要咁設定閘機陰人,又唔提佢小心,
又可能話嚇親而去投訴某大日報要索償云云。

如果係閘唔到人而個客無確認而入咗去收費區,
到俾職員查到無記錄,就大大聲鬧人堅持自己有拍卡,
又投訴人哋屈佢欺負小市民更可能狂贈人三字經,
分分鐘要搵區議員伸冤討公道云云。

所以,換轉好多管理層都唔會攪咁多,
唔係就真係自己攪自己,做好事想改善都會俾人鬧無良,
俾人話陰人錢整傷客就無謂,到時就無日安寧。

講到底,香港的公民水平同教育要改善就真,
香港人唔好以為自己一定啱自己一定好過人哋,
唔好再以為呢度真係國際大都會而自滿唔改善自身問題,
唔係,俾幾好嘅嘢俾香港都係徒然。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
[S]teven 發表於 2013-9-1 02:08 | 顯示全部樓層
如果真係咁薄身 又長開 輕鐵裝有冇得諗之前九鐵ban咗裝闡機係因為部機太大 裝唔到好多部同埋會阻塞人流不果其實裝咗對乘客真係有D唔方便 但我係睇唔眼有咁多人逃票
ate_58x 發表於 2013-9-1 11:35 | 顯示全部樓層

小弟試過係某西鐵站嘅閘機拍卡入站時係冇聲 同埋唔知大家有冇試過你拍咗卡 有正常嘅 '嘟'一聲 個mon 寫著請入閘 但支杆係轉唔到 之後等一兩秒 先過到 呢個情況 小弟試過好幾次都係咁
busfunfun 發表於 2013-9-1 18:21 | 顯示全部樓層
香港閘門已經叫難推,Paris Metro果隻係咩
A19-AD4807 發表於 2013-9-1 18:59 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2013-9-2 11:03 | 顯示全部樓層

日本式閘機的其中一個好處是
鐵路服務有問題或月台有任何意外時可以直接熄左個閘
加快疏散速度