hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AD7456 長牛巴士正被"肢解", 大家有何意見? ...
開啟左側

[問題] AD7456 長牛巴士正被"肢解", 大家有何意見?

king 發表於 2013-9-7 18:17 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2013-9-6 00:04 發表

為左一架巴士走去大改造個博物館, 算唔算係一種本末倒置?

唔算, 因為科學館道呢間歷史博物館大樓, 係先安置好架電車,
然後至起棟樓嘅. 所以想偷走架車都有難度

點解唔直接將AD7452 泊喺鐵路博物館度展出呢?
只係因為間博物館個名叫做香港鐵路博物館? 個名唔改得嘅咩?
因為唔同政府部門負責?
petcity 發表於 2013-9-7 18:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
petcity 發表於 2013-9-7 18:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
syp 發表於 2013-9-7 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013/9/7 16:47 發表
嗰架車被人縱火之後燒通頂,得車頭係比較完整
但D550機械上係完整,仲可以做revenue service

呢批丹拿E係隧道線功臣,更係全英國最後出廠half-cab巴士,意義重大
湯個頭出嚟係乜保育?要全架車行得,俾市民乘坐,先真正有意思,
唔係個個都對住一個爛鬼車頭可以幻想到咁多「那些年」,如果真係得,
咁香港唔駛骨灰位,切先人個頭落嚟擺屋企飯廳啦,咁日日都可以同先人一齊食飯添﹗
...

你講緊邊架車? 倫敦寶又係燒車? Volvo Wrigtbus 又係燒車? 咁多人講日本啲火車只留車頭又係燒車?

切先人個頭咁冇「真正意義」, 反而得堆骨灰就有「真正意義」? 咁奇怪, 那是不是將架巴士燒成一堆灰你就覺得有「真正意義」? 咩道理呢?

一係咁啦, 你係咪想叫大家將先人通通學毛主席做全身防腐處理? 如果係, 你又有冇身體力行先? 定係原來你要日日見住先人遺體才會懂慎終追遠?

弊喇, 防腐處理都唔代表嗰個係活人, 咁點算好呢?
下一站係西營盤
FS1819 發表於 2013-9-8 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 7-9-2013 18:42 發表

你舉既例子真係好難同留一架車做比較

如果要望一架完整巴士可以諗起那些年套用到先人
首先唔應該火葬,而係留全屍,中國人傳統觀念更加
唔容許有器官捐出去(OMG,咁醫護人員真係講句唔該哂)
留先人個頭除左心理有問題,冇 ...

當然我要用一個誇張嘅例子,去講切頭幅「保育」呢個做法有幾錯,如果有冒犯任何人嘅,喺道都照例要道歉

我覺得一架古老巴士唔只係一件展品,更重要嘅係佢嘅價值、同佢所載嘅人與事,我以城巴車隊為例,
1頭係城巴開國功臣,更重訂客車嘅標準,為過境巴士起步,所以值得留,特別係102, 仲係三軸巴士樣版;
2頭係令赤柱等地都有雙層冷氣巴士服務,大大提升郊區服務質素,又係第一款2加2量產專利車,都有啲值得留,;
市區3頭係令市民接受冷氣巴士嘅重要基楚,令市民明白冷馬唔一定係「豪華」,只係多咗空調機,都有價值留;
315唔駛講啦﹗
4、5、6頭都冇乜特別,最多留架NC豪;
7、8頭,只留一架8頭就得,因為佢用亞記頭幅,不過意義唔大;
9頭我諗唔到有何特別;
Dennis低地台車留2201就得,因為佢嘅身世特別;
其他嘅樣板都唔太特別,唔一定要留;
07年打後新車,得一架7000要留,因為係第一部兩軸冷馬…

你話要留先人就要留全身,我絕對同意,而D550都應該係要咁,可惜就係九記套畸形邏輯壞事
唔講・唔等於・唔做
teddybus 發表於 2013-9-8 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 king 於 2013-9-7 18:17 發表

唔算, 因為科學館道呢間歷史博物館大樓, 係先安置好架電車,
然後至起棟樓嘅. 所以想偷走架車都有難度

點解唔直接將AD7452 泊喺鐵路博物館度展出呢?
只係因為間博物館個名叫做香港鐵路博物館? 個名唔改得嘅咩?
...

你都識講當年架電車係安置好先封周圍
呢種我就唔會叫改造
咁要放架完整嘅AD7452入去個博物館
係咪要博物館拆牆?
呢D都唔叫得做大改造的話,我唔知點先為之大改造喇

講真,又唔係無位嘅
入囗出面個空地應該都擺到成架嘅
如果你唔mind架車日曬雨淋兼無人睇過夜的話...
HY671 發表於 2013-9-8 00:29 | 顯示全部樓層

改裝博物館放架巴士入去,真係笑到訓唔著。

如果有一樣野係絕大多數人都想保留的話,我諗拆左間博物館起過都唔會
有人反對。但為左一架巴士做咁大改動?全港七百萬人有幾多人真係對呢
D舊巴士有咁厚既感情?改裝一間博物館去放一架巴士又要洗幾多納稅人
既錢?
永遠懷念MJ
FS1819 發表於 2013-9-8 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 7-9-2013 23:41 發表

你講緊邊架車? 倫敦寶又係燒車? Volvo Wrigtbus 又係燒車? 咁多人講日本啲火車只留車頭又係燒車?

切先人個頭咁冇「真正意義」, 反而得堆骨灰就有「真正意義」? 咁奇怪, 那是不是將架巴士燒成一堆灰你就覺得有「真 ...

Wright嗰架係燒車,切頭我冇異議,DMS我唔太清楚

我冇話骨灰有意義,我係話架車要可以載人行先有意思
保育巴士唔只係留嚟記念咁簡單,仲有背後嘅故事,
如果你想繼續用先人做例子,咁即係要先人未死,可以繼續同你講舊事,
但依家九記就好似強行送一個活人仙遊,再將佢個頭切落嚟咁
唔講・唔等於・唔做
syp 發表於 2013-9-8 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013/9/8 00:14 發表

當然我要用一個誇張嘅例子,去講切頭幅「保育」呢個做法有幾錯,如果有冒犯任何人嘅,喺道都照例要道歉

我覺得一架古老巴士唔只係一件展品,更重要嘅係佢嘅價值、同佢所載嘅人與事,我以城巴車隊為例,
1頭係城巴開國功臣,更重 ...

邊度搵咁多地方去俾你保留咁多架巴士先?

再講, 巴士你又話要保留咁多, 咁其他交通工具又駛唔駛要保留好多? 建築物又係咪? 其他物件又如何? 你第一次擤鼻涕用過張紙巾又駛唔駛保留?

你講嗰個唔係叫「誇張」例子, 根本個例子就係不合邏輯, 九唔搭八。

下一站係西營盤
syp 發表於 2013-9-8 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013/9/8 00:33 發表

Wright嗰架係燒車,切頭我冇異議,DMS我唔太清楚

我冇話骨灰有意義,我係話架車要可以載人行先有意思
保育巴士唔只係留嚟記念咁簡單,仲有背後嘅故事,
如果你想繼續用先人做例子,咁即係要先人未死,可以繼續同你講舊事,
但依家 ...

咁就要睇下你定義咩嘢為之「死」啦, 我就見呢到成日有人講行車證到期就係死期喇。
下一站係西營盤