hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 To All HKCEE students
開啟左側

To All HKCEE students

kenchan 發表於 2006-3-25 18:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

kwyeung 發表於 2006-3-25 18:48 | 顯示全部樓層
雖然我已經考左CE, 但都搭口講兩句。

其實年年都有人問使唔使做past paper,
或者要做幾多年。一般黎講, 如果你認真做十年,
你無credit真係要去查卷。但時間唔夠起碼要做最近五年。

至於人地話(1)未開始做 (2)唔會做 (3)唔駛做past paper,
三樣野明顯唔一樣。未開始做唔等於唔會做, 而人地話
唔會做或唔駛做, 當聽笑話好了。
3ASV196 發表於 2006-3-25 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kenchan 於 2006-3-25 18:38 發表
I have 2 Questions:

Will you do past paper? Because I heard one friend that he hadn't do the past paper.

Do you afraid the CE??????

人人有自己讀書的目標及方法, 我唔會諗你朋友講的係真定假,
不過可以講, 咁多年黎..唔少人都認為..CE 做PAST PAPER 都係
好重要的.....因為幾識D內容都好, 都要知道CE的模式, 規則 同
方向.....

雖然我個人黎講, 係好唔鍾意做PAST PAPER, 但當年我都有做o既,
就算唔做, 都睇下d marking scheme 睇下d人點俾分.....

另外, 讀書最緊要知自己情況, 人地可能唔做唔讀都可能好勁,
但自己未必係的.....讀書, 如果有時間的話, 始終做多讀多一定
係好D...呢個係不變的定律.....
3ASV196.KE7270
Ketsu 發表於 2006-3-25 21:02 | 顯示全部樓層

[呢個係我個人經驗]
我第一年考會考
就係冇做past paper
結果要第二年再戰江湖...

老實講
我唔敢話會考一定要做past paper
但做past paper確係可以理解到
「會考」呢隻game係點玩
乜野要作答乜野唔使答
乜野要溫乜野唔使溫
我發覺呢兩點好重要
因為第一年我唔係唔識答d 題目
但係就因為答得太多無謂野
結果搞到份份卷都答唔哂
後來先知原來我答左好多無謂野
同埋溫左好多無謂野
浪費左好多時間
又搞到自己異常緊張

所以話就算你識幾多野
你答唔中point或者太多point
又係死路一條

所以做唔做past paper...自己諗下啦
不過真係要知道
香港會考既制度係乜野一回事
Abusing dead rule -> Denial of reality
SSBT 發表於 2006-3-25 21:12 | 顯示全部樓層
小弟係應屆會考生

我覺得點都要做下pastpaper,
當佢係練習又好,
當熟習下會考既模式都好,
所以我覺得做pastpaper 都幾重要。

至於樓主個friend 唔做pastpaper,
我真係唔係好信 ..
除非佢係果d唔想讀書果d人啦 ..
=0=
andy_chiukaki 發表於 2006-3-25 23:12 | 顯示全部樓層
我都做緊past paper la.. 做past paper 我個人認為都幾緊要嫁~"

哈.. 話唔定果個人玩心理戰 = ="
kwyeung 發表於 2006-3-25 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 andy_chiukaki 於 2006-3-25 23:12 發表
我都做緊past paper la.. 做past paper 我個人認為都幾緊要嫁~"

哈.. 話唔定果個人玩心理戰 = ="

我會考個陣正正見到有D人日日講自己唔做past paper,
到最後咪又係做十幾年... 人地點講無所謂, 最緊要信自己

同埋會考好, 高考好, 最大問題唔係你唔識做, 而係做唔哂,
如果唔掂下past paper, 好難掌握到時間分配。例如Maths MC,
過左一半時間應該要做差唔多30條, 唔落手落腳好難知道。
superay 發表於 2006-3-27 18:45 | 顯示全部樓層
我覺得點懶都好,總要做1-2年的Past Paper,並用MARKING對清楚以了解自己所答的和題目所要求的有什麼分別。