hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 陳茂波提發展郊野公園「試水溫」 ...
開啟左側

[新聞] 陳茂波提發展郊野公園「試水溫」

AVD1 發表於 2013-9-9 08:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

ref:
http://hk.news.yahoo.com/%E9%99% ... A%AB-214623373.html

呢個就係星島 o既報導,
如果睇埋生果個報導, 就話陳生只提發展郊野公園, 粉嶺高爾夫球場就隻字不提 ...

老老實實, 我唔知梁振英係唔係真係要地要得咁急,
竟然連郊野公園都話要拎黎發展,
雖則就話試水溫, 不過係人都知道呢個問題其實係好敏感,
究竟梁振英今次又玩咩把戲 ?

P.S. 其實我都唔知應該 post 起 A10 好定係 N 好 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-9-9 10:41 | 顯示全部樓層
見到個報導真係想即場
問候梁振英同陳茂波祖宗十八代
兼咒佢哋死全家。

如果真係咁要地,
一開始好似推土機咁剷過去新界東北咪算囉,
做乜係都要東挖西挖,被班反對派帶住嚟遊花園?

而家搞成咁,捉呢兩條友滿門抄斬算啦。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
avianwind 發表於 2013-9-9 12:17 | 顯示全部樓層
效野公園服務什麼人
高爾夫球場又是服務什麼人

市區仲有多地被會所組織、解放軍hold住左
車場、貨場非法佔用農業用地/官地又唔做野
收返晒d地先諗打效野公園主意

==
黃錦星:現時有完善法例保護郊野公園
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/news.htm?expressnews&20130909&55&948527

樓主| AVD1 發表於 2013-9-9 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2013-9-9 12:17 發表
效野公園服務什麼人
高爾夫球場又是服務什麼人

==
再來引用2006年林鄭對立會議員陳偉業的答覆

呢個就係問題,
即係咁講 - 我唔係話想搬返粉嶺高爾夫球場個地出黎講,
但係高爾夫球場呢塊地真係好大,
我又唔係好明點解政府死唔肯發展呢個位,
反而提出話搞郊野公園地 ?

郊野公園比普通香港人消遣 o既,
而粉嶺個高爾夫球場就係比為數唔多 o既富豪玩樂,
係唔係班富豪先係人, 而普通香港人就唔係人 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2013-9-9 13:40 | 顯示全部樓層
簡而言之,資料錯誤、理據粗疏、邏輯荒謬,令人失笑。

區家麟:郊野公園建天空之城?
http://aukalun.blogspot.hk/2013/09/blog-post_8.html

這裡有部分反駁此議的觀點。

3ASV196 發表於 2013-9-9 19:01 | 顯示全部樓層
雖然現實政治環境係令發展越來越難, 不過其實依家政府只顧周圍插針式搵地都唔係解決方法

咩私人大學唔好起, 咩體育城唔好起, 咩唔好要等, 樣樣都推翻過去變晒住宅都唔係辦法...
郊野公園佔4成地, 咁就算真係用得, 佢又起到幾多? 發展到幾多

下下咁改用途反而變晒D用地不平衡, 到時又出現天水圍問題....

要解決問題, 必須好似新加坡同澳門, 做一D大規模填海, 先係最快, 最少影響的做法..
講笑咁講, 用返局長思維, 全球有7成地方係海, (真係7成今次), 維港以外填海應是最易處理...

3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2013-9-9 20:30 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

一些例子如龍鼓灘填海其實反對唔太大,只係得發叔。
之前提過的南部人工島,聽落好天馬行空,但其實英治年代貨櫃碼頭圖紙上的擴建都差唔多規模。
鄉事派唔敢郁,重建市區唔敢做,填海唔敢提,一味只係諉過於人,
唔係話好想做實事架咩,而家全港最大權就係佢地,都做唔出野,咁就唔好話反對派阻住啦。

LF5502 發表於 2013-9-9 21:13 | 顯示全部樓層
長毛:人口飽和的時候,不能再增加人口
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-799041-1-1.html

講完
3ASV196 發表於 2013-9-10 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-9-9 21:13 發表
長毛:人口飽和的時候,不能再增加人口
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-799041-1-1.html

講完

那篇文人地回應你就唔回返, 呢篇文好地地就咁俾條舊文LINK, 之後就2隻字"講完",
其實你想講D咩呢...
3ASV196 發表於 2013-9-10 09:08 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-9-9 20:30 發表
一些例子如龍鼓灘填海其實反對唔太大,只係得發叔。
之前提過的南部人工島,聽落好天馬行空,但其實英治年代貨櫃碼頭圖紙上的擴建都差唔多規模。
鄉事派唔敢郁,重建市區唔敢做,填海唔敢提,一味只係諉過於人,
唔係話好想做實事 ...

南部人工島是最直接解決用地方法, 唔影響現有郊野公園, 本身無人住, 不用等待收地過程,
亦唔影響香港西面海域較多的白海豚, 加上新人工島, 全為平地, 可以有空間規劃, 亦可以做
到更平均用地及較易預先預留基建位置...開頭可以只以道路及渡輪連接, 日後可以建鐵路...

本身新聞都有提到與我之前講法接近的建議...
http://news.mingpao.com/20130910/ggc2.htm