hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士討論精華區 粉嶺居民控訴民建聯
開啟左側

粉嶺居民控訴民建聯

bbtong 發表於 2013-9-17 14:30 | 顯示全部樓層

點解只罵民建聯? 其他民主黨派無份投票贊成呀?

原帖由 GM 於 2013-9-16 21:03 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130916/18425012

唔怪得知TD咁積極推動路線重組

上繁仲可以懶話塞車回車有問題
下午六點已經成日飛彩虹
仲有得賴!?

粉嶺居民齊齊打爆佢個CALL CENTRE
民建聯:成千 ...
傳媒引用我文章是無上光榮
張偉沖 發表於 2013-9-17 15:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-9-16 22:58 發表

373A 全日左又點呀?
港島總站有問題, 成日脫班
同埋又唔經購物熱點, 非繁時需求跟本唔高

寧願搭返279X 轉968/ MTR 轉104/ 全程MTR, 好過企係港島等無定向班次

唔講373A, 講返原有果d 線
277X 縮短左去藍田, 班次 ...

你無左70X, 但換來更快的277E, 咁又點計?
無錯, 它唔係全日, 但至少做到客流最多的時間, 如果真係有需求 (九巴講到明三個月後會檢討),
277E 全日又有何難?

非繁需求唔高, TD就唔會全日373A 啦,
人地運吉有晒數據囉.

北區人有全日過海線咁都唔心足, 難為人地青衣條948...

人地青衣爭948 全日爭左咁多年,
到宜家TD 只係施捨式延長服務時間到晚上九點,
遲D 雖則延長服務時間到去晚上十二點, 但係星期六日一樣無得回程,
北區人已經幸福過青衣人好多.
張偉沖 發表於 2013-9-17 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2013-9-17 03:15 發表
果條373A 真係開黎都唔知為乜
係粉嶺上車要搭足一個鐘先出到西隧, 唔好玩啦大佬
除左佢有位坐之外, 我諗唔到有咩好處

依家執到D 線亂哂, 唔好話D 客唔識搭車, 就算自己伙記都攪唔掂
277X 左order 右order, 跟住塞下 ...

307 咪又係大埔中心總站上車一個鐘先到中上環,
但係宜家307 非繁加密到二十分鐘一班, 比起當初三十分鐘一班的年代密左啦喎,
307 班客咪又係咁儲返來.

373A 粉嶺出港碼一個鐘車程,
比起駁腳加東鐵再加紅隧巴,
373A 車程根本非常有競爭力, 上水上車絕對有機會快過鐵路,
一程過唔駛轉已經可以吸到客,
咁多的好處你都看唔見?
張偉沖 發表於 2013-9-17 15:21 | 顯示全部樓層

原帖由 維維仁 於 2013-9-17 12:57 發表
我覺得373A都唔錯
一程車過到海真係幾方便~

無錯,
人地條948 爭左全日多年都無功而還,
北區只要死一條70X 就可以換全日過海巴返來,
已經係好幸福, 青衣真係恨都恨唔到,
點解部份人仲身在福中不知福?
HE7921 發表於 2013-9-17 15:28 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-9-17 15:21 發表

無錯,
人地條948 爭左全日多年都無功而還,
北區只要死一條70X 就可以換全日過海巴返來,
已經係好幸福, 青衣真係恨都恨唔到,
點解部份人仲身在福中不知福? ...

因為青衣區仲未肯願意取消一條全日線俾948全日,除非運輸署增加配額(不過就算拎部E500載250-300人佢都可以當睇唔到,跟住話客量需求低唔批准加班)
期待香港出現載161人的E500 MMC
ccchhhuuunnn 發表於 2013-9-17 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2013-9-17 15:28 發表

因為青衣區仲未肯願意取消一條全日線俾948全日,除非運輸署增加配額(不過就算拎部E500載250-300人佢都可以當睇唔到,跟住話客量需求低唔批准加班)

又係騙人的quota制
唔少取消全日線換返黎只係繁忙時間線或繁忙時間車

948有自己掛牌, 用返唔得咩? 唔駛在青衣區加車加quota喎?
莫非quota制只準全日換返全日/繁時, 繁時唔可以換全日?
053h4 發表於 2013-9-17 15:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ccchhhuuunnn 發表於 2013-9-17 16:51 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-9-17 15:47 發表
948唔係話拉長服務時間咩, 咁同全日都只係一步之差, 夠客就可以全日啦(當然, 平日日間唔開都問題不大, 我相信唔夠客)

其實非繁忙時間點為之夠客??
好多線(包括一啲線王), 非繁忙時間都唔多人......
053h4 發表於 2013-9-17 16:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccchhhuuunnn 發表於 2013-9-17 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2013-9-17 16:57 發表

我認為起碼要收支平衡先叫夠客
即係好似692咁, 明明每日而家都有3000人, 但因為日間客量接近零的超低客量拖死左, 加上早繁非必要的特車又唔CUT, 拉低晒客量
咁結果咪又話要取消

948全日, 我睇日間除非真係一車有 ...

948非繁20分鐘一班要20個客應該唔係好難掛

利申: 完全唔熟, 齋吹