hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士討論精華區 粉嶺居民控訴民建聯
開啟左側

粉嶺居民控訴民建聯

053h4 發表於 2013-9-17 17:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2013-9-17 17:38 | 顯示全部樓層
70K +3
70X -13
73 -3
73A -2
76K -1
77K -3
73K -1
78K -1
79K -1
270A +4
273A -3
273B -1
277X +10 ( 唔計 P 車 )
373 +2

= -10
九記聲稱一部車都唔減 , 但計落好似冇左 10 部車 ?
咁粉嶺上唔到車絕對正常

請用文明來說服我。
hjhj 發表於 2013-9-17 18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-9-17 17:38 發表
70K +3
70X -13
73 -3
73A -2
76K -1
77K -3
73K -1
78K -1
79K -1
270A +4
273A -3
273B -1
277X +10 ( 唔計 P 車 )
373 +2

= -10
九記聲稱一部車都唔減 , 但計落好似冇左 10 部車 ?
咁粉嶺上唔到車絕對正常 ...

如果277X真的像B0所說有8部P車,數字都相差不遠
別忘記還有373B的3部用車,如果373B最終不是九巴營運,那就可能袋袋平安了

KG4055-70X 發表於 2013-9-17 18:50 | 顯示全部樓層

原帖由 bbtong 於 2013-9-17 14:30 發表
點解只罵民建聯? 其他民主黨派無份投票贊成呀?

成個北區由禮義廉掌控,民主派反對哂都冇用啦!
邊個當初硬推呢個plan?
邊個無視居民意見投贊成票?咪民建聯囉~
成個爛plan冇禮義廉支持都唔會過到,而家搞成咁咪多得佢唔少囉~
好彩我兩年前脫離九巴魔掌姐!
*呢個comment係「跌吉」出現我會鬧得仲狠
過往温柔 已經被時間上鎖
kay 發表於 2013-9-17 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 KG4055-70X 於 2013-9-17 18:50 發表

成個爛plan冇禮義廉支持都唔會過到,而家搞成咁咪多得佢唔少囉~
*呢個comm ...
建制派拎政府資源做野,政府有野要佢地配合係天經地義

好過有d區既建制派拎政府資源轉個頭又反對政府提出既方案

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
KG4055-70X + 1 sad but true

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
hjhj 發表於 2013-9-17 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 KG4055-70X 於 2013-9-17 18:50 發表

*呢個comm ...

如果只顧硬推,無視意見就不會有277E,277P出現,更不會出現嚴重繞路的70K
重組大方向有回應多年來的訴求,你可以認為對你無用,但不能否定對其他人有用.

當277X,277P,277E所需要的車輛,比重組前的277X,70X還多,
是九巴突然慷概?還是需求明顯上升致九巴不得不調配車輛回應?

AP149 發表於 2013-9-17 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-9-17 15:17 發表

307 咪又係大埔中心總站上車一個鐘先到中上環,
但係宜家307 非繁加密到二十分鐘一班, 比起當初三十分鐘一班的年代密左啦喎,
307 班客咪又係咁儲返來.

373A 粉嶺出港碼一個鐘車程,
比起駁腳加東鐵再加紅隧 ...

非繁307大埔中心開車一個鐘到中環碼頭拉埋手制都得啦

除左上繁/東廊告士打道嚴重塞車之外307去中環根本唔洗一個鐘
低級趣味扮高級:369
cong 發表於 2013-9-17 22:02 | 顯示全部樓層
 樓主| GM 發表於 2013-9-17 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-9-17 03:12 PM 發表

你無左70X, 但換來更快的277E, 咁又點計?
無錯, 它唔係全日, 但至少做到客流最多的時間, 如果真係有需求 (九巴講到明三個月後會檢討),
277E 全日又有何難?

非繁需求唔高, TD就唔會全日373A 啦,
人地運吉有晒數據 ...

一句講曬:北區人=/=粉嶺人
根本成個計劃向上水傾斜
粉嶺只係出雞俾人食果個

今朝係華明比平時多人
排完一輪搭HB342@07:50
居然係企滿,欣盛苑迫左幾個上來,牽晴間又飛站
「華明坐滿一架3AD變成華明企滿一架AD」
據聞今朝06:55果班華明特車無出
常備TCU 出行唔洗怕
JF1261 發表於 2013-9-17 22:40 | 顯示全部樓層

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=411045

TO: 話我地淨係罵民X聯唔罵民X 黨的人
回帶時間...
事實上, 民X黨講得啱, 277E/P 真係怪物
班次亂, 行車時間唔見得快(只限277P), 非繁班次疏
北區走線都係差...
但民X聯就係度自high 話條線點快點方便

民X 黨係北區得返一席, 而佢地係全部投反對票的
而今期最大受害者即係聯和墟, 亦都係唯一民X黨地頭

原帖由 GM 於 2013-9-17 22:27 發表

一句講曬:北區人=/=粉嶺人
根本成個計劃向上水傾斜
粉嶺只係出雞俾人食果個

今朝係華明比平時多人
排完一輪搭HB342@07:50
居然係企滿,欣盛苑迫左幾個上來,牽晴間又飛站
「華明坐滿一架3AD變成華明企滿一架AD」
據聞 ...

點樣向上水傾斜?
你真係覺得係粉嶺出雞俾人食? 定係九巴食夾棍, 兩邊一齊抽資源呀

之前277X 用29部車, 70X 14部車, 即係43部車
但宜家277X/E/P 用39部車再加6部P 車仲要縮到藍田站?
會唔會係咁呀真係..

277E/P 本身行車時間就比70X縮短左25/12分鐘
而班次亦都由70X 時代12-15 縮到繁時15分鐘 (聯合班次每小時6班車), 非繁時60分鐘

即係277E/P 理論上用車會小過70X
但點解九巴要用45部車先行到277X/E/P 呢, 會唔會係佢調動有問題或者有咩特別原因呢??

唔通277E/P 要用16部車行咁低能咩..

其實我覺得晚繁脫班原因係搬左去藍田站後, 小左車放藍田, 變左放聯和墟
宜家下午時份成個聯和墟巴總都係277X/E/P 海
而我都係觀塘道見到277X 係聯和墟私牌出藍田載客, 咁樣塞一塞咪脫班囉..

而早繁, 原因真係估唔到
會唔會同拆線有關呢?