hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 荔景地鐵站車門夾傷母女
開啟左側

荔景地鐵站車門夾傷母女

alexero 發表於 2006-3-27 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-3-26 19:28 發表

如果度門真係咁大力,幾年前我在柴灣早被全身劈成兩段了。

不過地鐵的翻新車
如果車長重開車門時未待車門完全開啟便關上
那一道力的確很大...
越快重新關門,衝力越大
有時甚至會聽到「膨」一聲的巨響
mkfung2 發表於 2006-3-27 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2006-3-26 23:54 發表

第三代英國列車都可以
反而韓國列車的車門質量好像太大,撞到東西時要大力一點才感應到。

不過我想指出,地鐵很多時未到"o都"聲就關門,也有"o都聲"完了很久後才關門。

其實幕門頂的黃燈﹐可唔可以演變為關門提示燈﹐
司機關門前把燈亮著為閃燈﹐提醒乘客幕門/車門將關上﹐
幕門/車門完全關上後才熄﹐若有幕門未關上﹐黃燈照舊長著﹐
我諗這樣仲更加有效防止乘客衝門做成的意外﹐聽唔到都睇得到。
就算有意外﹐都好過而家﹐你話我衝門﹐我話你無dodo聲﹐無得拗囉~

台北 MRT 系統都有呢個提示燈號提醒乘客勿衝門﹐
它們關門前﹐月台頂有燈號閃著﹐2 秒後有警號聲﹐
我覺得都好有效﹐我去台北幾次都係搭 MRT﹐未遇過關門後要重開﹐
亦唔見有人冒險衝門﹐可能人地教育方面比較好﹐意識提高了。
marioso 發表於 2006-3-27 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 mkfung2 於 2006-3-27 20:41 發表

其實幕門頂的黃燈﹐可唔可以演變為關門提示燈﹐
司機關門前把燈亮著為閃燈﹐提醒乘客幕門/車門將關上﹐
幕門/車門完全關上後才熄﹐若有幕門未關上﹐黃燈照舊長著﹐
我諗這樣仲更加有效防止乘客衝門做成的意 ...

但係而家地鐵o個款PSD既燈閃閃下係代表有故障wor....
mkfung2 發表於 2006-3-27 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 marioso 於 2006-3-27 20:56 發表

但係而家地鐵o個款PSD既燈閃閃下係代表有故障wor....

當然要靠技術性研究啦﹐
但係有無可能可以更改為關門提示燈呢?
因為始終覺得﹐燈號比而家用緊呢隻 dodo 廣播比較有效。
而家呢隻聲﹐響就響 9 下﹐司機未必即時關門﹐
到關果陣後面 D 人根本唔知播左 dodo 聲﹐有時真係比它陰左~
又或者研究在幕門頂再加一種燈號為關門提示燈還比較好~
500 發表於 2006-3-27 22:14 | 顯示全部樓層
事實上,地鐵的安全設計比日本差。(我都仲係果句:要同人比,就找最好的比。)

日本的Barrier free法例中就已經列明:車門的開關指示必須要使disabled清楚明白,結果人地就係車門開閉之時發出聲響及燈號。
而月台亦有一定的音聲指示(由播音樂到簡單的吶子聲)來提示乘客車門的關閉。
即使有衝門,開車後亦會有車掌親口的提醒、責備。

香港係類似對策上,比其他地方係缺乏得多。
只係得PR posture(公關姿態),而沒有大力打擊(律師警告信、罰款)的話,想從根本解決衝門問題?發夢啦!
superay 發表於 2006-3-27 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-3-27 10:14 PM 發表
事實上,地鐵的安全設計比日本差。(我都仲係果句:要同人比,就找最好的比。)

日本的Barrier free法例中就已經列明:車門的開關指示必須要使disabled清楚明白,結果人地就係車門開閉之時發出聲響及燈號。
而月台亦有一定的音聲指示(由播音樂到簡單的吶子聲)來提示乘客車門的關閉。
即使有衝門,開車後亦會有車掌親口的提醒、責備。

香港係類似對策上,比其他地方係缺乏得多。
只係得PR posture(公關姿態),而沒有大力打擊(律師警告信、罰款)的話,想從根本解決衝門問題?發夢啦!

很認同你這一點,地鐵的關門提示,實在不符合需要,被夾的是上車的乘客但關門廣播就在車內播。
個人覺得東鐵會比較好,而西鐵因為有幕門,更加完美。

東鐵最好的地方,是關門由月台長進行,不會被心急的車長所影響。
要做到日本的效果,看來尚有不少時間。
500 發表於 2006-3-27 23:59 | 顯示全部樓層

講真句,東鐵宜家所做的,我已經收貨。
如果關關車門都有埋聲響提示(唔係同門制連動,係由車門郁果吓就有果種)的話,咁就可以攞full mark啦。

pakchi70 發表於 2006-3-28 00:03 | 顯示全部樓層
500 發表於 2006-3-28 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2006-3-28 00:03 發表

其實日本JR佢就算播音樂再加廣播都會好似香港地鐵咁播完隔一陣先關門,咁同地鐵do完一陣先關有咩分別

日本的2人乘務的好處就係呢度啦:車尾的車掌做o左最後一道防線黎保護乘客。
咁係關門時有問題都仲有得補飛,一人乘務的話,除非有充分的backup,否則都會夾人。

雖則日本係有delay,但最少交通弱者(輪椅、盲公竹、手拿大型行李、甚至大肚的人士)已經知道列車即將關門,最少佢地唔會係關門車使其受傷。
最少唔會好似韓國地鐵咁夾住BB車拖行一段路先知啦,係咪?

地鐵就唔同啦,當乘客鬼知你幾時關門之時,就自然會有博一博的心態。最終咪夾人law。

不過,如果鐵路公司唔出黎鬧佢地的話,又點會使其得到教訓呢?
乘客心中沒有「因為你的衝門就令到全車人有延誤,你會過意得去嗎?」的心態,衝門只會無日無知。(令佢地冇面都係其中一個方法,對付呢d客唔做醜人唔得)

superay 發表於 2006-3-28 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-3-27 11:59 PM 發表
講真句,東鐵宜家所做的,我已經收貨。
如果關關車門都有埋聲響提示(唔係同門制連動,係由車門郁果吓就有果種)的話,咁就可以攞full mark啦。

東鐵就開門有聲,關門無聲
其實開關門有聲,已經在不少升降機做緊,除了舊地鐵車門因為本身夠大聲之外,其餘的車門,看來都要加一加。