hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議13d改為 寶達 - 長沙灣甘泉街 (經龍翔道) ...
開啟左側

建議13d改為 寶達 - 長沙灣甘泉街 (經龍翔道)

transbus 發表於 2013-9-26 20:02 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-9-26 11:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

又講真,秀旺藍旺的確都比起觀旺更值得提速。

不過直接搵1A同16提速,又會影響唔少乘客,包括秀茂坪同藍田本身的乘客。

秀茂坪當然打13D主意,觀塘有其他選擇往返旺角同秀茂坪的前提下
13D的確無需要再經觀塘巿中心,我屬 ...

我屬意720A模式,
部份時段短途,同時長線做跳站快車。
全日飛站當然冇可能。

例如1A可以加條1B太子掉頭,
16就整一條短途九龍城掉頭咁。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
1181 發表於 2013-9-26 22:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-26 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-9-26 22:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係回應唔到咋嘛
兜一兜三彩根本可以行番落淘大
停多兩個站只係哂你三分鐘, 但可以惠及三萬人
就係因為影響"牛頭角"(係呀, 又係牛頭角)而有1(00)人反對

仲未計根本可以比28B經淘大交換, 順手益下三彩落淘大買野而 ...

交換d咩?而家係你影響緊樂華既乘客喎,28B入唔入村?
2A經三彩但唔經淘大,時間會同而家差唔多,但係影響大量淘大上車返樂華的乘客;
2A經三彩又兜返落淘大,就唔影響淘大上車客,但影響大量深水步至九龍城上車返樂華的乘客。

樂華居民唔需要你掌控佢地搭車模式,唔需要你亂搞人地既巴士線,無事生非。

如果2A經三彩唔經淘大,28唔郁,起碼淘大唔係無車返樂華,尚有商討餘地,但係又幾乎肯定會唔夠載。
講真,以三彩居民角度,2A經三彩好過13D,車費平D而班次更密,
但係樂華同三彩都係山上,大家地位對等,人口又差唔多,
犧牲一邊去幫另一邊達到目的係咪重組巴士線的合理方法?
fb.com/scientisthk2usa/
1181 發表於 2013-9-27 00:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2013-9-27 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-9-27 00:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

乜原來閣下覺得犠牲一邊去成全另一邊有問題嫁
咁犠牲有鐵路, 紅小既青山道去成全同樣有鐵路, 紅小仲有更快巴士選擇既荃灣又無問題?
仲未計無鐵路既九龍城被轉車

樂華喺28B事件上有小巴補哂28A沿線, 仲繁時變全日, 多左車去聯合, 九龍灣
又食又拎又唔見你出聲?定九龍灣商貿區無區議員好蝦啲, 所以要加價差唔多成倍先出到地鐵站都得?
還是又係唔係"牛頭角"既問題又用另一番說詞?

樂華同三彩大家都無鐵路,都係山上,人口又差唔多,點同?
唔好下下諗住搵6D/40抽水,因為觀荃配套之前一路都係畸形,
觀荃 vs 觀青係講緊成大個區咁多個山頭(包括N個無鐵路的山頭) vs 深水步兩條街既分別。離題野唔講咁多。

樂華當時係不情願地搵28A交數,佢地都知道28A無咩客,話只要三彩同意就算數(請聽錄音)。
但係你郁2A/28影響人數多咁多,郁2A/28猶如殺人父母,點同?

回正題,秀旺想提速飛起觀塘巿中心至九龍灣,根本無理由唔搵13D改。
根據B2板多月來多位板友暗示過,你應該好明白,
搵95改做秀旺特快,又或者13D唔入旺角,會令到秀茂坪/安達臣/將軍澳山上有兩三條有潛力的跨區線開唔成。
所以that's why我一路都話重組路線要睇長遠目標同整體規劃,唔係好似你咁
為左達到目標而不擇手段,唔理會當區居民的其他需要,搞完一條線就搞爛個局搞到無得再重組。

你為左令到牛頭角無左條2A,就要夾硬將2A拎上三彩,同時為左遷就你改13D大計
就搞到山上幾條九巴部署緊的跨區新線唔駛開,搞亂晒樂華/秀茂坪/安達臣/將軍澳山上的長遠規劃,
秀茂坪贏粒糖輸間廠,1A/13D繼續大幅重疊,樂華更加係只有損失而無利益,到時你真係做左成個觀塘的千古罪人。

1181 發表於 2013-9-27 01:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-27 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-9-27 01:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁三彩配套到依家都係畸形, 又無鐵路, 仲唔大哂?!

N個無鐵路既山頭:
葵盛->38
象山, 石圍角, 梨木樹, 安蔭, 石籬->40P
深井, 西約->234C

四順, 秀茂坪->將秀荃
藍田, 油塘->觀荃油塘支線
到最後唯一一個"山頭" ...

40P係咪全日線?234C一日有幾多班車?仲未計40提速長遠係要俾40P全日,
40提速唔代表40P一定可以全日,但係唔提速就40P永世無得全日

藍田油塘果條紅小又係做全日咩?又上唔上山?
住得呢d地方都唔會有錢到去邊。
雖然青山道都唔係有錢地區,但係地鐵$7.5一程,回程九折,仲係合理,
不過藍田油塘要人單程俾十幾蚊又點同?

95而家兩繁的確好多客,直接搵95再重組係一定出問題,
所以我先至話,13D要預留做第二D用途。
如果13D繼續做旺角,提埋速,係可以取代到95秀茂坪大部分的功能,
再入埋深水步,咁秀茂坪已經夠多甜頭。

相反,如果13D改行界限街入深水步,甚至仲要做埋觀塘巿中心,就做唔到旺角,95就唔駛旨意換第二D跨區線。

至於轉車站取唔取代到一程過?你先諗下,轉車站幾時先開始起?到底係咪一定起得成?
就算起得成,又配唔配合到安達臣入伙?又離山上民居幾遠?
轉車站做唔做到晒山上將沙將尖將荃可以做到既野?秀茂坪有無得用轉車站?
用轉車站同埋而家用其他交通工具一樣都係要轉車,轉車站有冇實質提昇過山上對外連接?
98D/798繁忙時間又有幾多剩餘運力?93K果十四架車又夠唔夠開得晒將沙將尖兼且俾將荃加班?
況且九巴已經部署緊區域重組,你估轉車站呢一刻會唔會影響到佢地個plan?
會唔會為左遷就你想搞13D/95而影響佢地的重組大綱?

如果我真係牛頭角山頭主義,我早就咬住13D唔放,但係點解我咁主張
就算影響我自己個區都要拉走13D?因為整體規劃囉,13D的確長遠唔應該再落觀塘巿中心同牛頭角,邊有好似你咁自私?

1181 發表於 2013-9-27 02:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-9-27 02:25 | 顯示全部樓層
原帖由 1181 於 2013-9-27 02:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

比秀茂坪揀, 點解唔要條本身已經有, 價錢又公道既95而要搞13D去同95重疊再郁95
又搵康翠果邊笨? 定繼續推人落98C(係人都知98C根本唔比95快幾多)
仲未計要旺角+油麻地+佐敦+高鐵站點都順路過閣下日以繼夜果個13D係 ...

首先你完全唔明康盛翠林點諗

其次,我又問返你,俾秀茂坪揀,點解要揀一條線不經觀塘巿中心去旺角,一條線經觀塘巿中心去深水步,
而唔係一條不經觀塘巿中心去旺角深水步,再多幾條跨區線去多d地方?

98P全日行山擺尚德食296D,你幻想下好喇,將南議員好惡的

至於將荃加班喇喎,你又諗下,692而家每邊派得四架車,莫講話加班,
開線果刻山上係咪完全唔駛找數?

講到尾,都只係因為係你想13D變觀青
骨牌效應搞到秀茂坪/將軍澳山上有幾條跨區線唔駛開,
而我因為呢個原因唔同意13D變做觀青,你先至不滿我提出的方案姐。我有冇講錯?
乜你認為你能夠代表到秀茂坪/安達臣/將軍澳山上的利益?乜而家觀青大過山上居民需要?
1181 發表於 2013-9-27 02:39 | 顯示全部樓層