hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) (問路)關於深圳東部乘搭公交車問題
開啟左側

[中國大陸] (問路)關於深圳東部乘搭公交車問題

MANNL283 發表於 2013-9-26 16:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人星期日會坐永東直巴由九龍塘去大梅沙,喺京基海灣酒店落車(如果我無記錯係有個站落車),跟住行大梅沙海濱公園。但我去完後,會由大梅沙海濱公園去小梅沙海濱渡假村,但我唔知坐乜野公交車去好?跟住,我會由小梅沙海濱渡假村去大鵬灣古城,咁又坐乜野車去好呀?我本人對深圳唔熟悉,懇請各師兄賜教!
2A_DL13 發表於 2013-9-26 22:06 | 顯示全部樓層
別無他選

大梅沙去小梅沙基本上唔搭103 103B
387都無咩選擇,反正大梅沙都落緊
大半,實大把位。

小梅沙去大鵬古城只有M362轉B756
,留意站名系叫大鵬所城,我差D都
唔識落車。唔知博物館整好未?之前
同兩班朋友去古城,博物館都無開。
Your global lifestyle partner..
cx838 發表於 2013-9-27 08:19 | 顯示全部樓層
提提樓主,去之前最好下載左手機程式 '酷米客-東部公交'先,佢會同你講埋幾時有車,
同埋車牌號碼。東公的車有時好密,有時兩個鐘都唔見車影,有佢個app,就算失左班,
都可以去搵個地方坐坐先,唔駛死等。
 樓主| MANNL283 發表於 2013-9-27 10:59 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

咁去小梅沙呢三條巴士線中,邊條由大梅沙去小梅沙係沿海邊行呀?
 樓主| MANNL283 發表於 2013-9-27 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2013-9-27 08:19 發表
提提樓主,去之前最好下載左手機程式 '酷米客-東部公交'先,佢會同你講埋幾時有車,
同埋車牌號碼。東公的車有時好密,有時兩個鐘都唔見車影,有佢個app,就算失左班,
都可以去搵個地方坐坐先,唔駛死等。 ...

係咪即是臨出發前,喺香港先用apps幾時東公有車到?

請問由大梅沙坐去小梅沙要幾耐車程,再嘛由小梅沙去大鵬古城又要幾耐呢?
岩岩check過冠忠環島,由南澳返香港尾班車係下午四點半,永東大梅沙尾班車係下午6點倒。我即日去即日走嘅話,去先大梅沙,然後去小梅沙,再去大鵬古城好啲,定去左大鵬古城先,然後去小梅沙行,再去大梅行好啲?我好怕miss左尾班直巴。
cx838 發表於 2013-10-3 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 MANNL283 於 2013-9-27 11:52 發表

係咪即是臨出發前,喺香港先用apps幾時東公有車到?

請問由大梅沙坐去小梅沙要幾耐車程,再嘛由小梅沙去大鵬古城又要幾耐呢?
岩岩check過冠忠環島,由南澳返香港尾班車係下午四點半,永東大梅沙尾班車係下午6點倒。我即日去 ...

用app當然係大陸用啦,唔係用大陸網絡係用唔到架。

至於大梅沙去小梅沙,車程約10分鐘,再去大鵬古城就100分鐘。基本上預左唔駛坐直巴返。
係大鵬乘E11巴士線直達羅湖體育館轉387巴士返羅湖口岸過關啦,直巴時間太早啦。
paul2357paul 發表於 2013-10-3 13:14 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2013-10-3 11:51 發表

用app當然係大陸用啦,唔係用大陸網絡係用唔到架。

至於大梅沙去小梅沙,車程約10分鐘,再去大鵬古城就100分鐘。基本上預左唔駛坐直巴返。
係大鵬乘E11巴士線直達羅湖體育館轉387巴士返羅湖口岸過關啦,直巴時間太早啦。

仲有就係要留意鵬飛路返回迎賓路的巴士路線和迎賓路返回市區的巴士路線的尾班車時間。

因為如果miss咗前者,你要行返出去迎賓路先至有巴士搭,如果miss埋後者,你就一係要在大鵬半島過夜,一係要忍受綠的湯客。

上次我送別310-315睇到有一架巴士換完電牌data先至搭的士走人返回皇崗口岸結果要洗至少200蚊人仔,唔知大鵬半島搭的士去皇崗口岸大概需要俾至少幾多錢?
paul2357paul 發表於 2013-10-3 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 MANNL283 於 2013-9-27 10:59 發表
咁去小梅沙呢三條巴士線中,邊條由大梅沙去小梅沙係沿海邊行呀?

唔洗擔心,事實上大小梅沙附近的道路網就好似三聖至麗城花園一帶的道路網咁簡單,都係大致上只得一條主路貫通。

事實上大梅沙去小梅沙http://shenzhen.8684.cn/z_8aeb1573所有巴士路線都啱。
2A_DL13 發表於 2013-10-3 15:07 | 顯示全部樓層
無得上網就無辦法查實時班次了。
Your global lifestyle partner..
 樓主| MANNL283 發表於 2013-10-6 11:45 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

但沙頭角口岸近過羅湖好多。沙頭角口岸本身有跑狗返九龍。

我自己一個人去,加上經深圳市比較危險。我寧願坐直巴,起碼直接去關口,唔洗去到深圳市經過咁多個站上上落落,我曾經聼過人講過深圳某d地方好多巴士扒手。