hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [US] 小弟本月起被大幅減薪>20%,而原因竟然係… ...
開啟左側

[US] 小弟本月起被大幅減薪>20%,而原因竟然係…

238X 發表於 2013-10-2 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2/10/2013 10:12 發表

事實上共和黨一直都好似係較重視富人利益,
咁佢地反對向有錢人加稅, 反對攞有錢人D錢去比 ...

我聽過有人話,共和黨代表軍火商 (硬實力),
民主黨代表可口可樂 (軟實力)

原帖由 S3BL100 於 2/10/2013 11:34 發表

共和黨宣傳機器實在太勁,不斷同人洗腦

大家可以睇下呢段video,
好多人竟然連affordable care act同Obamacare之間無分別,竟然懵然不知,
因為共和黨宣傳機器日以繼夜誤導人,話醫改係搞社會主義、政府控制人民生活、損害就業

淨係睇呢兩段已經好明顯睇得出
邊個先係真正想控制其他人。

不過我哋所知嘅社會福利一向都係高成本運作,
如果真係養唔起係好難搞

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sea1986 發表於 2013-10-2 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-10-2 00:40 發表
而家仲有下一波,就係過多兩個月,就可能債務違約,

唔駛講多兩個月
兩星期後就到

老實講句
其實樓主你攞student visa嘅減兩成人工都仲叫有工返
同埋你都仲有個香港響樹

喺美國工冇左,仲可以返香港搵
但聯邦果啲真正美國公民真係坐食山崩、一個崩都冇
佢地果啲又點呢?
美國現今社會你有工已經叫還得神落
減果兩成人工都冇辦法
唯一可以咁講嘅就係唔係真正當地人
都冇辦法,只好係食得鹹魚抵得渴了

如果喺美國捱唔到嘅話
或者考慮一下可以回港吧
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
238X 發表於 2013-10-2 14:59 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

係咁簡單就好,最怕美國打柴引發全球動盪甚至世界大戰。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sea1986 發表於 2013-10-2 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-10-2 14:59 發表
係咁簡單就好,最怕美國打柴引發全球動盪甚至世界大戰。

我只係講樓主以student身份喺美國搵唔到一份穩定嘅工嘅話
倒不如回港發展好過
反正而家美國工作簽證冇以前咁易批
除非入正美國政府想要嘅行業
否則以學生轉身份留低嘅機會都唔係太大
 樓主| S3BL100 發表於 2013-10-3 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2013-10-2 15:18 發表

我只係講樓主以student身份喺美國搵唔到一份穩定嘅工嘅話
倒不如回港發展好過
否則以學生轉身份留低嘅機會都唔係太大 ...

我個field係美國政府想要的行業之一……

但係最吊詭的係,如果我想返香港搵返我個field的工,基本requirement都係要畢業後
晌呢邊有返幾年工作經驗(而果幾年又的確係相對唔穩定),否則香港呢邊係唔會考慮。
而家佢地大削funding,係會直接影響職位數目。

而事實上,我個field晌香港的人工算係相當唔錯,分分鐘搵得多過美國,
不過位少,而且暫時個環境對於我呢行,完全唔conducive,
我香港讀undergrad時候的幾個教授,都expect我唔會返香港發展

而屋企人見到而家香港亂七八糟,都唔想我返
(但係佢地見到美國一樣亂七八糟,仲成日有人隨便開槍殺人,都唔想我留美國,
想我考慮移民去第二d地方,但果d地方又未必好適合我呢行發展)

而重點係,我而家仲未畢業,degree progress算係reasonably far along,
又真係無理由呢一刻因為呢D原因而quit,因為quit左就肯定做唔返呢行,換言之淨返幾年唯有硬食。

我有幾個朋友(包括上面提到Princeton果個)見到而家咁既環境,
都諗緊轉行,將來grad左之後走去做industry。

美國佬自己話想發展經濟同高新科技,但係國會agenda係完全背道而馳,
而家仲要摧毀整個行業發展,令到一大班人生活於水深火熱之中,
美國簡直係太多不公義。
不過又咁講,班Repugnicans(我直頭唔想叫佢地Republicans,因為已經係掛羊頭賣狗肉,比香港禮義廉仲衰),
本身個agenda就係anti-science的。

正如我上面所講,我呢行而家做national lab的行家,基本上個個都被禁止返工,無人工出啦……

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2013-10-3 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-10-2 13:56 發表

不過我哋所知嘅社會福利一向都係高成本運作,
如果真係養唔起係好難搞 ...

話雖如此,但係醫改的其中一個目的,正正就係要降低醫療成本。

而家美國醫療開支佔18% GDP,係發達國家最高,但係相對醫療質素最差。

窮人無醫療保險,有病都唔會睇醫生,
直到真係唔掂,先走去衝急症室。
急症室又唔可以唔去醫治呢班人,於是推高晒醫療成本,
成本轉嫁俾納稅人,亦令醫療保費連年上升,因為而家係買醫療保險既人俾佢地free ride

其實奧巴馬的醫療改革藍圖,本身共和黨十幾年前都有提出(當時民主黨係想搞全民醫療的,又俾人反對),
連2002-06年麻省州長,舊年輸左的共和黨總統參選人Mitt Romney都有晌自己州份推動,
贏得不少掌聲,亦令到麻省成為全美國最少人得唔到醫療的州份。

奧巴馬唔去推公費醫療,已經係向保險公司最大妥協,
點知方案一出台,共和黨又群起反對,佢地已經43次投票要拉倒,仲告上法院,真係食飽飯無事做,
又唔去認真諗下點樣改善就業。
佢地話奧巴馬醫改會推高赤字,又係誤導,agenda根本就係要同奧巴馬作對,要確保窮人得唔到基本醫療。
AVD1 發表於 2013-10-3 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2013-10-2 15:18 發表

倒不如回港發展好過
否則以學生轉身份留低嘅機會都唔係太大 ...

如果真係有心要做美國人,
大可以考慮下玩綠卡抽籤,
既然係想, 咩方法都應該去試 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
sea1986 發表於 2013-10-3 15:10 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

坦白講
就算你個field 係美國政府嘅話
都唔代表一定俾身份你
而且始終身處係人地地頭以及身份問題
係就好多嘢都唔如自已所願架啦
而家減人工你都仲話可以有份工
但萬一真係簽證或政府預算問題冇得留低呢?
始終都總有離開一日
唔係話「喔,我想留低就可以留低」咁樣架嘛
想留低嘅,最快搵個有身份嘅人結婚
到時你唔駛呻聯邦閂門被扣人工咁囉

難聽啲講句
講到底呢度喺美國,唔係想點就點

仲有嘅係,食得鹹魚抵得渴囉
 樓主| S3BL100 發表於 2013-10-4 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2013-10-3 15:10 發表
想留低嘅,最快搵個有身份嘅人結婚
到時你唔駛呻聯邦閂門被扣人工咁囉.

我到時一樣都會呻,因為成件事根本由一開始就係荒謬,
有咩理由為左確保窮人得唔到醫療,就要聯邦政府收檔,製造人為災難?呢d算係咩民主?

而且今次我俾人無啦啦減人工,係同我的visa status無關,
就算我係公民,結果都會無分別。

當然,我無啦啦每個月唔見左咁多錢,我條氣唔順,
但係我亦承認至少我唔係paycheck to paycheck,起碼叫做仲生活到。
相反80萬被迫停工停薪的政府僱員,仲有一班倚賴政府救濟的民眾,
今次就真係俾班無恥政客玩殘。
共和黨入面大把宗教保守派,標榜自己原教旨主義,
但係宗教係講同情心,對民眾最無compassion既正正就係呢班人。
sea1986 發表於 2013-10-4 02:10 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2013-10-4 01:01 發表
我到時一樣都會呻,因為成件事根本由一開始就係荒謬,

有咩理由為左確保窮人得唔到醫療,就要聯邦政府收檔,製造人為災難?呢d算係咩民主?

而且今次我俾人無啦啦減人工,係同我的visa status無關,
就算我係公民,結果都會無分別。 ...

我冇話減人工同你visa有關
問題係,有身份後唔駛一定打呢份工
你可以出去搵第份工
咁到時聯邦政府有冇糧出未必關你事
攞住學生visa係人地地頭做工係咁
要睇當地政府面色
一該唔該唔批你visa做嘢就係咁先架啦
其實呻都無謂
好多人都話美國政府如何嘅荒謬、如何掠人錢
但仍然有很多口裡說不身體卻很誠實嘅人留喺美國

都係果句啦
你轉做TA都仲叫做有錢收