hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [US] 小弟本月起被大幅減薪>20%,而原因竟然係… ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[US] 小弟本月起被大幅減薪>20%,而原因竟然係…

樓主| S3BL100 發表於 2013-10-4 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2013-10-4 02:10 發表
問題係,有身份後唔駛一定打呢份工
你可以出去搵第份工

um……以我個field同intended career path來講,呢個stage根本就無得出搵第二份工,
亦係唔關係咪公民事,除非自己選擇quit左個program

政府閂門三日,恢復正常遙遙無期,班共和黨人就走去慶祝,
呢段video入面呢個眾議員仲走去挑人機,
將政府收檔的責任轉嫁到低層公務員身上,真係沒有最無恥,只有更無恥
fb.com/scientisthk2usa/
sea1986 發表於 2013-10-4 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-10-4 11:52 發表
um……以我個field同intended career path來講,呢個stage根本就無得出搵第二份工,

亦係唔關係咪公民事,除非自己選擇quit左個program

你都唔明我講乜
我意思話如果你有身份嘅話
唔駛局限於做邊間機構嘅工
我唔理你Field係乜都好
只要一日唔係Resident或者公民
喺美國嘅status都係未必係穩陣
既然自己目前身份問題

份工待遇變成點都要受
呻都冇用喎

都係果句
減人工都叫做有糧出
而家聯邦員工係連糧幾時都遙遙無期
你都算幸福架啦
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
limited 發表於 2013-10-17 11:04 | 顯示全部樓層
美國參議院同眾議院在死線前通過提高債務上限議案,避過了政府違約的危險並恢復了聯邦機構的運作。
EX-TL 發表於 2013-10-18 23:26 | 顯示全部樓層

"恢復"只是暫時性, 美國聯邦政府運作至2014年1月15日(即三個月後), 美國債務上限延長至2014年2月7日
(即農曆正月初八), 且看新年是愉快還是「快樂」!
 樓主| S3BL100 發表於 2013-10-19 02:00 | 顯示全部樓層
而且星期三晚的投票結果,原來眾議院的共和黨人入面,
都有三分之二反對政府重新運作,反對避免債務違約,
寧願推冧全球經濟都要確保窮人得唔到醫療,睇下再過多三個月佢地又會玩咩花樣

佢地仲厚顏無恥話代表民意,事實係呢班茶黨反民主鬥士玩gerrymandering,根本係佢地揀選民,而唔係選民揀佢地

053h4 發表於 2013-10-22 12:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
LF5502 發表於 2013-10-22 15:00 | 顯示全部樓層

共和黨輸票贏議席是常識吧

而且茶黨根本就唔會執政
佢地點搞都得
愛護狗疤力量
053h4 發表於 2013-10-22 15:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| S3BL100 發表於 2013-10-22 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-10-22 15:14 發表
某一次選舉, 議席多少唔係最重要, 咩野州份佔絕對優勢先重要

說話又唔係咁講……

總統選舉的確計選舉人票,但係足以左右大局的眾議院,選舉就係單議席單票制,議席多少絕對係關鍵。

例如,賓夕法尼亞州,過去兩次總統選舉,都係民主黨人勝出,
整個州份亦傾向支持民主黨,眾議院選舉亦係民主黨得票佔多。
但係因為選區劃分,結果共和黨上次竟然晌賓夕法尼亞州18個眾議院議席入面,贏左13個。

又例如Austin, Texas係傾向支持共和黨的得州入面,少有極度支持民主黨的城巿,
成百萬人口應該有自己的選區,但係共和黨自從2002年果次重劃選區之後,
竟然將Austin分屍做三份,同隔離支持共和黨的郊區拉埋,
Austin而家係全美國無自己一個眾議院選區的最大城巿,呢三個選區當然都選唔到民主黨人入眾議院。

正正就係呢種所謂gerrymandering,令到民主黨贏選票,輸議席,得唔到眾議院控制權。

而眾議院俾班淨係識得連續四十幾次投票拉倒醫改的共和黨控制不特止,
重劃選區後,佢地根本大部分議員的議席都係相當穩陣,唔使擔心對手下次選舉搶佔,
因此佢地根本無誘因理會美國大部分人的睇法,
只需要擔心如果自己同民主黨妥協,下次選舉就會有個茶黨支持的更極端份子,
彈出來晌初選挑戰自己,輸左初選就議員都唔使選。

例如,今次搞到政府停運的幕後功臣Ted Cruz,根本美國唔少人都對佢評價負面,
但係佢返到得州竟然得到英雄式招待。
又例如,今次最後關頭選擇同民主黨妥協的共和黨參議院少數派領袖,
已經有茶黨人揚言要下次初選挑戰佢,拉佢落台,等佢連general election都唔使選喎。
053h4 發表於 2013-10-23 10:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽