hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 維澳蓮運宣布破產
開啟左側

[澳門] 維澳蓮運宣布破產

leslie 發表於 2013-10-4 23:47 | 顯示全部樓層

OT: 其實呢, 以我所知, 當年香港橙色果間巴士公司的確曾經考慮過過投澳門呢個標,仲計好晒數知咩位有錢賺....不過認真地好彩最後無投, 依家連船都賣埋俾老何...我想大家真係咪鬼FF甜橙過澳門收拾殘局了~

反而當台灣都由公營公車轉為民營化(高雄12月就會由高雄市公車改為港都客運),  澳門結果相反, 維澳呢6個月變左"澳門市公車處"
L. Chan - 我們堅持才有希望!
GD1570 發表於 2013-10-4 23:54 | 顯示全部樓層
其實綠巴在於無澳門街經驗...
喺其他地方成功,唔代表去到另一個地方也會成功。

班司機就絕對似足中巴般
隨處泊車、落車買飯盒、去洗手間等等不在下話...
打乘客鬧乘客上埋報紙,好似差不多已經唔叫新聞...
這樣的巴士公司,如果站在一個自負盈虧的非補貼情況下來說,一早就已經無客幫襯
你估好似深圳地區的巴士公司般,
搭又36,唔搭又係36咩....

淨係條主力線3號仔,都可以畀佢搞到1粒鐘一班
咪仲勁過某香港巴士公司收車...><
你有你可愛,我有我好笑。
mak5052 發表於 2013-10-5 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2013-10-4 23:47 發表
OT: 其實呢, 以我所知, 當年香港橙色果間巴士公司的確曾經考慮過過投澳門呢個標,仲計好晒數知咩位有錢賺....不過認真地好彩最後無投, 依家連船都賣埋俾老何...我想大家真係咪鬼FF甜橙過澳門收拾殘局了~

反而當台灣 ...

各位,你地覺得以下兩間公司有冇可能而又適合接辦維澳線路?
澳巴、岐關車路
Adams 發表於 2013-10-5 03:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Ms.Potato 於 2013-10-4 22:53 發表

我幾時有站於香港人角度,係你先入為主,認為我想將香港吞咗澳門。

如果我站於香港人,就會覺得有15個人坐都叫多人啦,香港大把巴士線非繁得幾個人坐,

我而家就擺明站於澳門生態環境黎看,澳門巴士就等於香港鐵路,所以澳門巴 ...

你上述一大篇已經係突出唔了解澳門一味將香港一套搬落澳門。

首先澳門本身地方已經唔係大,刻意製造大量快線,變相令好多居民反感點解條巴士線經我屋企門口但唔停站,例如22F(海洋花園一段)、25F(馬場北大馬路一段)等等

以25作為例子,其不只是單單關閘-黑沙,澳門條條巴士線都有香港5B、10號流水線,段段一樣多人搭,所謂快線skip晒氹仔區D站?澳門通往路環只有3條路,經機場、經科大(連貫公路)或者經運動場,借問點樣分拆到25 skip站21A取代?

唔通要黑沙-石排灣/石排灣-路氹/路氹-氹仔/氹仔-葡京/葡京-關閘咁拆開5條線,跟手又整條黑沙-關閘特快、石排灣-關閘特快、石排灣-葡京又特快咁樣無限發大巴士路線網?咁葡京要幾多條巴士先得,個個區行一條快線咁先叫做合適,有無知道澳門馬路有幾闊,點到點基本上賭場巴士已經KO了,其他區域基本已經無話要點到點的必要?

澳門巴士就等於香港鐵路,何以見得?香港地方大,好多地方未發展,澳門、氹仔現時已經可以話唔會有邊個站係無人等車,係唔係要做到每位乘客出一次門都要轉一次或以上車,好似香港北區路線重組咁先最好,你知唔知關閘開私家車去黑沙30分鐘唔駛咋,而搭巴士其實都只係講緊1個鐘多D ONLY!

現有巴士基礎有調整空間,但唔係話硬套你一堆甚麼大改革。

按當局建議,將澳門巴士分四層級,以後將分接駁巴士送人出大馬路轉快線巴士/幹道巴士,咁樣先係澳門應該行。
Adams 發表於 2013-10-5 03:26 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-10-4 22:46 發表

1. 我咪講左綠巴早在營運前半年就行係比新手有返d經驗,咁咪培訓司機lo-.-,我唔係話要叫政府幫手培訓司機比綠巴。係話澳門本身(2巴時代)的問題係因為賭車而唔夠巴士司機,所以政府要解決問題係要令到多d人去做司機,所以可以用$做誘因。而唔係要現在政府出$'包車'去解決。入標價問題,我想講這係一些商業決定,而且新黎要平先有可能拎到生意,不過一間公司都唔會計錯的。
唔信你可以諗下綠巴有左幾耐,現在1個月600M,2年=$600M x 24 = $1.44億>$1.2億(當然一間公司的會計唔係可以咁去理解,但如果係入標價低人地咁多而蝕咁多就一定唔係,仲要2年間油價升左幾多成?其實引伸出一個問題,2巴到底賺左幾多? )

2.  其實另外2間管理上同綠巴一樣的,係未出現有毆打乘客姐,鬧乘客3巴都有啦,你未遇到姐

3. 審計報告發現有同一台車連續2日都有行,但冇收入,而這部是綠巴;不過,真係得這台鬼車?
4.我係指巴士車型唔關破產/服務的事。哈,我想問,其他兩間公司都盡可能買高配置少少巴士....有咩?咪又係大陸車-.-仲要以前d正車(benz, man, 日產)唔要左幾多?個個都要計7年,計cost,其實3巴買車的cost冇大差別,佢買村村通唔係平,而係2巴都買五洲龍個d,搞到車商做唔到佢張大單而要買村村通姐。我坐過村村通,其實同另外2巴的大陸車冇分別,都係咁差。不過新福利d英國,日本車最正 (其實當2巴退左8.1前的車,咪又係得返d大陸車 )

5.加3.6%俾佢,佢一樣係蝕->唔係wo;不過值唔值就我會話唔值,另外2巴都唔值

政府出$幫綠巴培訓人手幫佢搵埋人開工咁都叫無支援,咁其他兩間公司應該要申冤!->請你理解下自己係咪主觀左d?大家只係想分析/討論下問題的原因,而唔係話綠巴好。亦唔好因而理解錯誤別人的說話
我都唔like 澳巴and綠巴。只係想講佢衰成咁唔係完全係佢想

1. 你講左一大段,証明了一點,就係綠巴錯估形勢低價入標,咁你返學交卷前唔對一次,有一版無做唔通老師有錯?你係唔係要CHECK真D先交呀?

2. 「係未出現毆打乘客」,唔通你認為一間巴士公司有司機毆打乘客係正常,管理良好?有冇睇之前有條女司機鬧老人家片,請再睇睇澳門普羅市民感受和回應。

3. 審計報告發現新福利開出班次比標書要求為高,但只係批評政府對加班無監管,但作為巴士公司,唔係應該加強服務便利市民,係唔係班次表話半個鐘就一定要半個鐘一班,一分鐘都唔可以多。但係綠巴係全日所有班次唔達標,但一樣問政府收足錢,咁請問,一間公司做足120%收120%錢合理定係一間公司做70%收足100%錢合理?

4. 村村通唔平呀,30萬一部,對比五洲龍40幾萬,三菱Rosa 50幾萬,新福利/澳巴車型明顯比維澳蓮運好囉,請看看澳門市民的網上意見。起碼唔會買一部澳門史上最高級小巴村村通!

5. 「加3.6%俾佢,佢一樣係蝕->唔係wo;」<<< 你check下新聞先啦,何雨果話加左都唔夠蝕啦,你咁都要屈
計條數你睇啦,綠巴今時今日要1900萬一個月先運作到,但政府俾緊1400萬,咁即係差500萬,計下數好嗎?1400萬加3.6% = 加50幾萬炸好無?另外兩巴一直以來評分起碼都叫合格,政府計分一向唔會話低得去邊,但一間公司都可以未合格過,可想而之其服務好到點!
Adams 發表於 2013-10-5 03:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-10-4 23:54 發表
其實綠巴在於無澳門街經驗...
喺其他地方成功,唔代表去到另一個地方也會成功。

班司機就絕對似足中巴般
隨處泊車、落車買飯盒、去洗手間等等不在下話...
打乘客鬧乘客上埋報紙,好似差不多已經唔叫新聞...
這樣的巴士 ...
其實唔係無經驗,係太自我了
好多人俾意見,反而被block,市民批評,維澳總有理由話唔係佢錯,但又無決心改

一間死不悔改公司,連認錯都唔肯,反而不斷挑機搞事
點可能成功!

無咁大個頭唔好戴咁大頂帽又一實例!
paul2357paul 發表於 2013-10-5 07:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Adams 於 2013-10-5 03:13 發表

你上述一大篇已經係突出唔了解澳門一味將香港一套搬落澳門。

首先澳門本身地方已經唔係大,刻意製造大量快線,變相令好多居民反感點解條巴士線經我屋企門口但唔停站,例如22F(海洋花園一段)、25F(馬場北大馬路一段)等等

以25作為例子,其不只是單單關閘-黑沙,澳門條條巴士線都有香港5B、10號流水線,段段一樣多人搭,所謂快線skip晒氹仔區D站?澳門通往路環只有3條路,經機場、經科大(連貫公路)或者經運動場,借問點樣分拆到25 skip站21A取代?

唔通要黑沙-石排灣/石排灣-路氹/路氹-氹仔/氹仔-葡京/葡京-關閘咁拆開5條線,跟手又整條黑沙-關閘特快、石排灣-關閘特快、石排灣-葡京又特快咁樣無限發大巴士路線網?咁葡京要幾多條巴士先得,個個區行一條快線咁先叫做合適,有無知道澳門馬路有幾闊,點到點基本上賭場巴士已經KO了,其他區域基本已經無話要點到點的必要?

澳門巴士就等於香港鐵路,何以見得?香港地方大,好多地方未發展,澳門、氹仔現時已經可以話唔會有邊個站係無人等車,係唔係要做到每位乘客出一次門都要轉一次或以上車,好似香港北區路線重組咁先最好,你知唔知關閘開私家車去黑沙30分鐘唔駛咋,而搭巴士其實都只係講緊1個鐘多D ONLY!

現有巴士基礎有調整空間,但唔係話硬套你一堆甚麼大改革。

按當局建議,將澳門巴士分四層級,以後將分接駁巴士送人出大馬路轉快線巴士/幹道巴士,咁樣先係澳門應該行。

現時香港的港島北的巴士網絡正正就是一個活生生的例子,自從有了東區走廊之後,對面海的巴士公司唔知幾重用佢,唔知開咗幾多條途經東區走廊唔同程度既快線,令到整條東區走廊幾乎每個出入口都有巴士路線使用,務求將通勤的平均速度盡量加快。

港島北夠幾乎每個位置都有人想搭巴士,唔通要條條港島北的區內線都要慢慢碌慢路先至理想?

有可以開得較快的道路就盡量開些巴士線途經那些可以開得較快的道路藉以盡量提速是現時巴士服務發展的其中一個大趨勢。

再睇另一個例子,在屯門,有堆屯門區內小巴線都唔知幾重用果段穿過屯門市區的幹線公路屯門公路,就算冒著俾運吉處追究既風險都堅持一定要行果小段屯門公路先至安樂,結果運吉處都唔敢對它們隨便打壓。

深圳市亦是巴士服務麻麻地的一個城市,因為市內的交通服務往往慢過跨市的交通服務很多,例如來往深圳的極西與極東往往需要搭幾個鐘頭巴士,同樣的時間乘搭跨市的交通服務往往已經經過了一兩個城市。

paul2357paul 發表於 2013-10-5 08:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Adams 於 2013-10-4 14:07 發表

......

仲有,唔好再用香港一套搬落澳門?點解25要skip氹仔站?
澳門無高速公路,無話咩快線,25係一條普通路線,只係佢去得遠,氹仔一樣有人要上車入黑沙,好冇?

......

澳門雖然冇正式被定義為高速公路的道路,但仍然有可較快速行駛的道路。

若果一個城市就連可較快速行駛的道路都冇,果個城市就肯定細得很跨張。

澳門係細過香港很多,但澳門起碼都可以仲可以玩到F3賽車,就算只計一般的駕駛行為,都仍有一些道路司機可以開到80kM/h以上(以駕駛能力上可以做到的極速計)。

在我眼中,可較快速行駛的道路其實只要該道路長距離都少燈位且少位置需要停車就已經算係,因為以可以行駛的平均速度來看已經很樂觀。

因此只要那些巴士路線行經那些可較快速行駛的道路是佔了一定高的比例,在我眼中那些巴士路線已經算係特快線。

例如在深圳就有條來往福田口岸至海上田園全程收20蚊的巴士路線,在我眼中都算係特快線。唔好以為佢行廣深高速,其實佢都係行廣深公路,只不過站距比普通巴士路線大很多。
Adams 發表於 2013-10-5 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2013-10-5 07:18 發表

現時香港的港島北的巴士網絡正正就是一個活生生的例子,自從有了東區走廊之後,對面海的巴士公司唔知幾重用佢,唔知開咗幾多條途經東區走廊唔同程度既快線,令到整條東區走廊幾乎每個出入口都有巴士路線使用,務求將通勤的 ...

香港有東區走廊,澳門沒有。
以澳門最北(關閘)-南區(葡京)為例,只有4條路線:
1. 經沙梨頭(西區)
2. 經水坑尾(中區)
3. 經松山隧道/水塘
4. 經漁翁街 (東區)

就係咁多條,而現時的確全部都已經大有巴士行緊,而正正上述4條路線都已經容納了全澳3/4以上路線,而又正正上面啲路線全部都唔係快速幹道。
如果單屬skip站又可以快得幾多?澳門今時今日唔係呢度塞就係哥度塞囉。
Adams 發表於 2013-10-5 11:32 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-10-5 08:20 發表

澳門雖然冇正式被定義為高速公路的道路,但仍然有可較快速行駛的道路。

若果一個城市就連可較快速行駛的道路都冇,果個城市就肯定細得很跨張。

澳門係細過香港很多,但澳門起碼都可以仲可以玩到F3賽車,就算只計一般的駕 ...

澳門除了西灣大橋、友誼大橋同埋一小小段路氹連貫公路之外,全部限速不過60km

以葡京-氹仔為例,現時經舊大橋已經係好快(相比私家車要經西灣/友誼)
澳門的確連快速行駛的道路都冇,就算有,因為要兜更加遠,而且接駁道路更長,車程係會更長。

舉例:葡京-西灣大橋
你可以話南灣塞車,巴士改行美高梅經舊大橋下面一段路出旅遊塔去會好快,然而,車程長超過3倍,而接駁呢段路車程會相對拉長,最後同行南灣差唔多,咁有咩意義
只不過係搭車部車郁下無咁悶囉~ 但油錢、服務費又高左,唔知有咩意義!