hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 【阿寶又出動】《星島》:漠視新法 遊客陋習依舊 ...
開啟左側

【阿寶又出動】《星島》:漠視新法 遊客陋習依舊

8166NL 發表於 2013-10-3 15:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/%E6%BC%A0%E8%A6%96%E6%96%B0%E6%B3%95-%E9%81%8A%E5%AE%A2%E9%99%8B%E7%BF%92%E4%BE%9D%E8%88%8A-215027045.html

到而家依然不時喺網上見到有人話其他國家都有人周圍痾,周圍搞破壞,點解淨係歧視中國人咁話
唔好話第二度,呢度我都見識過
我只想回一句:有邊個「泱泱大國」到今時今日都重要出呢啲遊客守則咁樣衰,又有邊個「泱泱大國」嘅遊客到今時今日都要人哋國家特登用返呢班人嘅語言去提佢哋,而啲人係繼續我行我素,繼續樣衰落去?邊啲係個別事件邊啲唔係,相信已經一目了然

p.s. 感謝樓下提醒錯字,改返先

SSBT 發表於 2013-10-3 22:45 | 顯示全部樓層
中國一早已經亡國
而家中國係被一班自稱「中國」既人騎劫

[認字特警]
泱泱大國
=0=
AVD1 發表於 2013-10-6 10:17 | 顯示全部樓層
冇辦法, 起共產黨 o既統治之下,
原本中國人 o既素質大多數都比人洗去,
有咩辦法 .....

就算立例好咩都好, 根本就唔會阻到個班人 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
PB602 發表於 2013-10-6 14:20 | 顯示全部樓層

本身中國人就係咁,共產黨之前,國民黨清朝時有好幾多?如果你睇番以前啲外國人在華見聞,百幾年前佢地一樣覺得中國人唔衛生同好多惡習。

中史書中文書所講嘅中國人重仁義禮智,你有無懷疑過其實只係一班智識份子自我陶醉?歷史上中國有幾多人真係讀過論語?甚至民國成立之前有幾多人真正讀過書同識字?八國聯軍時中國人竟然相信練拳刀槍不入,可以赤手空掌對抗洋槍大炮,你就睇得出呢個民族即使喺共產黨成立之前,質素有幾高。

中國人本質根本就唔好,只因為香港由英國統治,我地受過百年教化,所以先至真正感受到「文明」。有人幻想中國民主化之後中國人質素就會變好,我只可以講係一廂情願,中國民主化只係將佢由獨裁式不文明變成民主式不文明,本質不變。當掛上民主之名,民粹只會將一切不文明行為同思想變得合理化。

而家香港人面對中國人,一切衝突係基於「文明」同「不文明」之間嘅對決。我地無力令十三億人變得文明,如果佢地覺得有需要的話佢地中國人自然會醒覺。但作為香港人,我地需要捍衛自己嘅家,令佢唔俾不文明力量入侵。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
barking + 1 + 1 正所謂劣根性

查看全部評分

LF5502 發表於 2013-10-7 00:33 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

中國人有民主之後的第一件事,
就係公投通過充公香港的 20000億
 樓主| 8166NL 發表於 2013-10-7 00:53 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

不過可惜嘅係香港重有一班人為呢類侵略行為護航,重要美其名做「文化差異」,要予以包容,到時香港人個個都要寫殘體字同講普通話嗰時就真係多得佢哋唔少
LF5502 發表於 2013-10-7 02:11 | 顯示全部樓層

但佢地有錢去外國旅遊寫 blog

原帖由 8166NL 於 2013-10-7 00:53 發表
不過可惜嘅係香港重有一班人為呢類侵略行為護航,重要美其名做「文化差異」,要予以包容,到時香港人個個都要寫殘體字同講普通話嗰時就真係多得佢哋唔少 ...
AVD1 發表於 2013-10-7 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2013-10-6 14:20 發表
本身中國人就係咁,共產黨之前,國民黨清朝時有好幾多?如果你睇番以前啲外國人在華見聞,百幾年前佢地一樣覺得中國人唔衛生同好多惡習。

中史書中文書所講嘅中國人重仁義禮智,你有無懷疑過其實只係一班智識份子自我陶醉?歷史 ...

好簡單, 大陸人同台灣人其實就咁去比較就已經有分別啦,
人地台灣人大多數都係四五十年代個陣國共內戰走左去台灣,
咁點解台灣同大陸又差咁遠呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
barking 發表於 2013-10-8 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-10-7 04:37 發表

好簡單, 大陸人同台灣人其實就咁去比較就已經有分別啦,
人地台灣人大多數都係四五十年代個陣國共內戰走左去台灣,
咁點解台灣同大陸又差咁遠呢 ? ...

俗語有云:一方水土一方人
大部份台灣人並非國共內戰走去台灣的,而是世世代代中國南方的東南沿海及島嶼(包括台灣)的後代,性格當然與「講求霸氣」的中原內陸及北狄後代截然不同。
PB602 發表於 2013-10-8 09:01 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

等我講吓歷史。

唔好忘記台灣曾經接受過50年日本統治,中國歷史書(包含共產黨同國民黨)多年來不斷抹黑呢段歷史,但事實係日本人為台灣帶來現代文明同制度,當時台灣人生活絕對比中國人好,台灣中學生更有機會去日本世界一流學府升學,李登輝就係一例。

1945年中國軍隊「光復」台灣時,台灣人見上岸軍隊個個衣衫襤褸,裝備不全,軍紀散漫,對比日本軍隊軍容整潔,當時好多台灣人已經好不安。之後幾年中國官員接管台灣政府,貪污舞弊,欺壓台灣人,破壞原有由日本人定下嘅文明制度,令民怨日深,終於到1947年爆發228事件。

228事件起因係中國官員輯私執法不公,實質引爆台灣「回歸」中國一年半以來台灣人對中國人各方面欺壓而引致嘅不滿。中國人自命由中國中央政府授權,統攬大權,輕視台灣人,唔專重原有制度同台灣人生活習慣。但中國人自己管治水平又未夠班,更加貪污腐敗亂七八糟,自然引起台灣人同中國人之間衝突。最後中國政府竟然派軍隊登陸台灣,屠殺台灣人,之後製造白色恐怖亂拉台灣人槍斃,自此中國人同台灣人正式決裂。

228後中國國民政府遷台,以一大國之儲備去建設台灣,再加上台灣喺日本人治下基礎本來就唔差,而中國國民政府又慢慢吸納台灣籍菁英,自此硬件解設稍有成就,但八九十年代前台灣發展普遍不如英屬香港。

台灣近年民主化成功,但要記住推動者多係台灣人,李登輝就正正係接受日本教育嘅台灣人,反觀中國人當時只有不斷打壓,恐嚇、濫捕以至暗殺台灣民主人士。最終幾歷幾十年抗爭,台灣人「內應」李登輝上場後民主運動先至成功。

可惜中國人馬英九上場後,無視香港前車可鑑,開放台灣俾中國自由行,又爭取兩岸服務協議,要將台灣轉型為經濟上依賴中國,叵心可測,難怪佢咁不受台灣人歡迎。