hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 為咗影巴士,你可以去到幾盡?
開啟左側

為咗影巴士,你可以去到幾盡?

5504-NK3640 發表於 2013-10-9 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FV5383 於 9/10/2013 17:11 發表
GE7471乃為特見黨
出言發文乃為自己利益為主所以你講咩佢都會搵藉口理由

都唔知你無啦啦話人係特見黨咁九唔搭八做乜鬼,咩黨咩派同佢有咩言論無一定關係。
咁得閒去留意人咩黨既,不如番去歷史博物館睇下你嗰日踩到既花花草草有乜損傷啦!
(我就唔信你唔會為自己利益著想)
lrt505 發表於 2013-10-9 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KG4055-70X 於 2013-10-9 17:54 發表

小弟支250廢鏡拉到盡就咁樣,應該唔駛400

[非對號入座]
-小弟不嬲好少拉到盡250長鏡,上面張1936係少數例子
-影到架車黑哂的話其實PS ...

Canon APS-C 250mm = FF (135 Format) 400mm
Crop Factor = 1.6
輕鐵是西北的生命
avbe35 發表於 2013-10-10 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FV5383 於 2013-10-9 17:11 發表
GE7471乃為特見黨
出言發文乃為自己利益為主所以你講咩佢都會搵藉口理由

其實師兄可唔可以解釋下咩叫特見黨??!!請恕本人無知
聽聞5383兄好似都經常影特見...咁又係咪特見黨??!!

唔知以下算唔算特見呢??
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=798563&highlight=%2BFV5383
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=772998&highlight=%2BFV5383
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=757813&highlight=%2BFV5383
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=736758&highlight=%2BFV5383

既然出言發文乃為自己利益為主, 咁為次既係咩??!!
唔知師兄你出言發文有咩偉大抱負呢? 願聞其詳
HT1176 HT2877 KL5734 MU6285 RA195 RW3568
MT695 發表於 2013-10-10 15:09 | 顯示全部樓層

樓主用緊咩機?
日光日白d相都係灰矇矇咁樣
iczer3 發表於 2013-10-10 18:10 | 顯示全部樓層
Point 係做咩要咁長鏡頭?
Enviro 500!
happykeroro 發表於 2013-10-10 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 MT695 於 2013-10-10 15:09 發表
樓主用緊咩機?

用一d入門鏡頭入門相機zoom到盡
好難唔曚
而家d人仲要懶唔執相

我仲記得有一排, 有個人話想學執相, 但過左一排, d相一樣係無執過
仲要影到同其他人一模一樣, 包括構圖焦距地點, 咁駛鬼自己影咩, download咪得囉

只係想指出, 而家太多人影巴士影一堆一式一樣的相片, 有咩意思
長唔長鏡我無意見, 但d構圖都唔合格, 話之你天文鏡, 影得好睇就係靚相

除非, 影巴士係為左同人哂命, 咁就無問題

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
KG4055-70X + 1 影得好睇就係靚相
FZ7574 + 1 除非, 影巴士係為左同人哂命

查看全部評分

樓主| KG4055-70X 發表於 2013-10-10 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hkhim50 於 2013-10-9 18:28 發表
影證件相都叫做攝影既一種,
兄台,
老實說,
攝影係基於人類主觀思想,簡單黎講,即係人家影咩相 關你咩事
如果跟據光影以及構圖比例,你嘅作品係垃圾,
當然,要欣賞一幅攝影作品,係要從相片中悟出佢背後意思,
相片對像無界限,你鐘意一幅作品,你會去深入觀察,反之亦然,一幅你睇唔上眼嘅作品,你唔會再去深究
色即是空,空即是色
你唔去針對他人,自己必定有益處

另外,想糾正一下兄台你邏輯性錯誤
個別例子就不是例子嗎 ?
我相信兄台你入世未深,希望你發自內心反省自己,
本人在此希望兄台您能打破自我,早日成材

首先多謝閣下意見
攞證件相嚟做example係因為證件通常都只係得一種影法,影出嚟既效果一式一樣
人地企出馬路比車車死原則上的確唔關我事,但係諗深一層,比人見到破壞巴士迷形象都叫唔關我事?
如果有個香港人去到英國旅行嗰陣飲醉酒隨街搗亂被報紙大篇幅報道咁原則上的確唔關我事架,但係呢單野會破壞香港人係英國人心中既形象
小弟認自己影相技巧廢,po上嚟就係為咗攞D comment,
如果閣下認為小弟D相垃圾,咁樣就唔該留低詳細comment兼貼出閣下眼中的完美作品
最後講多句,如果閣下係相中人,請反省一下自己既行為,為咗影幅相企出馬路揾命搏係咪真係好
再次多謝閣下意見

原帖由 MT695 於 2013-10-10 15:09 發表
樓主用緊咩機?

樓上已講中,入門單反400D

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hkhim50 + 1 我欣賞您的思路

查看全部評分

過往温柔 已經被時間上鎖
happykeroro 發表於 2013-10-10 22:07 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

我強烈建議你重新認識下部400D

我第一部單反一樣係400D, 但我唔會強迫部機做一d唔係佢應該做到既野
講咁多都係廢話, d人淨係會跟果個特定格式影巴士
唔會諗下自己用緊咩器材, 身邊咩環境, 天氣, 能見度, 人阻車阻

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
petcity + 1 + 1 技術性擊倒
5962 + 1 + 1 我強烈建議你重新認識下部400D

查看全部評分

hkhim50 發表於 2013-10-10 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 KG4055-70X 於 2013-10-10 21:59 發表

首先多謝閣下意見
攞證件相嚟做example係因為證件通常都只係得一種影法,影出嚟既效果一式一樣
人地企出馬路比車車死原則上的確唔關我事,但係諗深一層,比人見到破壞巴士迷形象都叫唔關我事?
如果有個香港人去到英國旅 ...

其實相中人已經唔係滲入攝影範圍,佢事實上係尋找一種通往極樂世界嘅方法
而企馬路、企花槽係佢嘅與趣,手持相機只係配角
佢一直希望會有一部車輾過佢嘅身軀,但係法律規管下,冇車主勇敢賞試
佢一直賞試任何方法、樓上更有圖片證明佢曾經想跳橋
我唔認為佢係有病,尋死只係佢嘅興趣
佢一直想溶入巴士迷世界,因為佢覺得影巴士想最能夠淡化佢尋死嘅興趣
我非常欣賞佢對自已興趣執着,但明顯地,佢用錯方法
巴士迷嘅世界唔能夠昇華佢對自已興趣層次
我認為佢可以向車輛撞擊測試行業發展,我睇得出,佢係有天份
覺悟喇,施主

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
skh30 + 1 + 1 欣賞你既言論,好特別~~
KG4055-70X + 1 + 1 妙文

查看全部評分

美帝可恥
FV5383 發表於 2013-10-10 23:21 | 顯示全部樓層

真係唔知笑好定嬲好
成篇文係鬧劇一篇定係想借刀殺人
不過已經唔重要喇
以樓上呢篇咁精湛文章,真係十分佩服,打破本人沉默 , 以身相許自問做唔到咁高層次,真係要向閣下了解
不如講返果日咩事啦
影完呢隻位見到樓主又跟住跑馬路去左第2隻400MM既位,,,
跟住又俾樓主影低左喇
當然企馬路無可口非係害己害人
但請清楚一點 , 巴士迷影相已經俾人感覺唔好, 當然會俾其他人講,預左
但係我覺得樓主要明白一點 , 就算你係italk呢個討論區同其他人審判一個人對錯
問題係唔會解決到 , 俾人講果d咩咒罵詞語 , 又有幾常 , 人地咪繼續去做, 更加有人賊喊捉賊
小弟自問已經睇淡呢個巴士迷界之間既鬥爭,更無咩再影巴士
亦無意再插手任何事
亦希望果d 賊喊捉賊既巴士迷早日改過,唔好再做阿寶(人類總要重複同樣的錯誤)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
KG4055-70X + 1 欣賞閣下的勇氣

查看全部評分