hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 為咗影巴士,你可以去到幾盡?
開啟左側

為咗影巴士,你可以去到幾盡?

FV5383 發表於 2013-10-10 23:21 | 顯示全部樓層

真係唔知笑好定嬲好
成篇文係鬧劇一篇定係想借刀殺人
不過已經唔重要喇
以樓上呢篇咁精湛文章,真係十分佩服,打破本人沉默 , 以身相許自問做唔到咁高層次,真係要向閣下了解
不如講返果日咩事啦
影完呢隻位見到樓主又跟住跑馬路去左第2隻400MM既位,,,
跟住又俾樓主影低左喇
當然企馬路無可口非係害己害人
但請清楚一點 , 巴士迷影相已經俾人感覺唔好, 當然會俾其他人講,預左
但係我覺得樓主要明白一點 , 就算你係italk呢個討論區同其他人審判一個人對錯
問題係唔會解決到 , 俾人講果d咩咒罵詞語 , 又有幾常 , 人地咪繼續去做, 更加有人賊喊捉賊
小弟自問已經睇淡呢個巴士迷界之間既鬥爭,更無咩再影巴士
亦無意再插手任何事
亦希望果d 賊喊捉賊既巴士迷早日改過,唔好再做阿寶(人類總要重複同樣的錯誤)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
KG4055-70X + 1 欣賞閣下的勇氣

查看全部評分

lrt505 發表於 2013-10-11 13:44 | 顯示全部樓層
呢個問題唔知是否有人問過:

「標準相」是誰制定的,或是何時開始約定俗成的?
輕鐵是西北的生命
 樓主| KG4055-70X 發表於 2013-10-11 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2013-10-10 22:07 發表
我強烈建議你重新認識下部400D

我第一部單反一樣係400D, 但我唔會強迫部機做一d唔係佢應該做到既野
講咁多都係廢話, d人淨係會跟 ...

咩「強迫部機做一d唔係佢應該做到既野」,我就唔係好明啦
張相咁樣既樣因相信係小弟因為太光開細ISO大快門掛,小弟又懶得PS
如果張張相都要PS,咁攝影只會變得毫無意義
過往温柔 已經被時間上鎖
5962 發表於 2013-10-11 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 KG4055-70X 於 2013-10-11 17:32 發表

咩「強迫部機做一d唔係佢應該做到既野」,我就唔係好明啦
張相咁樣既樣因相信係小弟因為太光開細ISO大快門掛,小弟又懶得PS
如果張張相都 ...

恕小弟直言
如果唔係你話自己用 400d
我真係唔覺你用緊單反之餘 仲要係 canon 既機
睇上去 d 相都仲係矇矇龍龍咁 ...

小弟既相算唔上靚但都叫過得去啦( 我覺得 )
但其實都係無 ps 過
有時就唔需要下下 ps 過先有 sharp 既相既
只要識發揮部機 一定有靚相

希望樓主可以早日發揮到 Canon 機既特性啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
FV5383 + 1 + 1 後期製作同樣重要.

查看全部評分

樓主| KG4055-70X 發表於 2013-10-11 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 FV5383 於 2013-10-10 23:21 發表
真係唔知笑好定嬲好
成篇文係鬧劇一篇定係想借刀殺人
不過已經唔重要喇
以樓上呢篇咁精湛文章,真係十分佩服,打破本人沉默 , 以身相許自問做唔到咁高層次,真係要向閣下了解
不如講返果日咩事啦
影完呢隻位見到樓主又跟住跑馬路去左第2隻400MM既位,,,
跟住又俾樓主影低左喇
當然企馬路無可口非係害己害人
但請清楚一點 , 巴士迷影相已經俾人感覺唔好, 當然會俾其他人講,預左
但係我覺得樓主要明白一點 , 就算你係italk呢個討論區同其他人審判一個人對錯
問題係唔會解決到 , 俾人講果d咩咒罵詞語 , 又有幾常 , 人地咪繼續去做, 更加有人賊喊捉賊
小弟自問已經睇淡呢個巴士迷界之間既鬥爭,更無咩再影巴士
亦無意再插手任何事
亦希望果d 賊喊捉賊既巴士迷早日改過,唔好再做阿寶(人類總要重複同樣的錯誤)

終於等到有關人等出嚟解畫啦
你講咗你既版本,咁我都講下我既版本啦
話說我同一位巴迷影完閣下貼出嚟嗰個門位之後就跑過馬路追位(綠燈),我跑過下一個路口,閣下就行出去企馬路,之後就出現咗張咁既相(嗰晚上buscess見到張蛇旦正光相已經知咩事...)
我審判閣下?我有開你名咩?你死口唔認我都冇你乎
最後希望某D巴士迷唔好一錯再錯,知道企出馬路有問題之後就唔好再企
8584兄,影巴士姐,睇開D啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
avbe35 + 1 真係攞黎笑

查看全部評分

樓主| KG4055-70X 發表於 2013-10-11 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 5962 於 2013-10-11 17:44 發表
恕小弟直言
如果唔係你話自己用 400d
我真係唔覺你用緊單反之餘 仲要係 canon 既機
睇上去 d 相都仲係矇矇龍龍咁 ...

小弟既相算唔上靚但都叫過得去啦( 我覺得 )
但其實都係無 ps 過
有時就唔需要下下 ps 過先有 sharp 既相既
只要識發揮部機 一定有靚相

呢部機玩咗接近一年...
朦朧既情況應該都只係係拉盡長鏡時發生,反而短鏡又冇咩問題...
以下圖片除咗加簽名外冇PS過,請指教...
*恕我直言,感覺上張969A矇咗少少

FD1179@70K 發表於 2013-10-11 22:21 | 顯示全部樓層

其實相矇與否唔一定關長鏡事
唔同光源用唔同wb有唔同效果
對焦對唔準都可以令到張相矇
如果你玩左成年出嚟既相都係咁既我諗依部機唔係幾岩你

p.s 張659只係crop左冇執相
joeli16 發表於 2013-10-11 22:22 | 顯示全部樓層
Canon S90,都係zoom盡影,睇落同400D差唔多
點解一定要企到無雷公咁遠?又唔會變哂形,影到架車咪得
睇樓主日光日白影KG4055同868兩張相咁檬,400D效果唔會咁差,似係張相對唔準焦

petcity 發表於 2013-10-11 22:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hkhim50 發表於 2013-10-11 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 joeli16 於 2013-10-11 22:22 發表
Canon S90,都係zoom盡影,睇落同400D差唔多
點解一定要企到無雷公咁遠?又唔會變哂形,影到架車咪得
睇樓主日光日白影KG4055同868兩張相咁檬,400D效果唔會咁差,似係張相對唔準焦
http://i46.photobucket.com/albums/f14 ...

就憑你句「影到架車咪得」就清清楚楚顯露出你何奇低階嘅智商
美帝可恥