hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 為咗影巴士,你可以去到幾盡?
開啟左側

為咗影巴士,你可以去到幾盡?

MT695 發表於 2013-10-12 03:27 | 顯示全部樓層

原帖由 5962 於 2013-10-11 17:44 發表
恕小弟直言
如果唔係你話自己用 400d
我真係唔覺你用緊單反之餘 仲要係 canon 既機
睇上去 d 相都仲係矇矇龍龍咁 ...

小弟既相算唔上靚但都叫過得去啦( 我覺得 )
但其實都係無 ps 過
有時就唔 ...

我覺得佢d相比我第一種感覺係用DC仔影,好似我當年用IXUS 40個款咁
個resolution好低
sharpness又低,完全唔似canon單反
不過可能部機虧左搞到咁既,我就唔清楚la
不過我諗最大既問題好多人都講左,無謂再講

老實講,巴士相我就冇乜點執,大部分都係淨係執光暗
我對於影巴士要求都唔高
影得清清楚楚,冇遮冇擋
唔好太短鏡,不過都唔需要好長鏡,150mm差唔多
就係咁,不過講就咁講,其實做到咁已經唔易

4部唔同既機影出黎既4張日頭相
求其搵,質素參差,請自備洗眼水

joeli16 發表於 2013-10-12 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hkhim50 於 2013-10-11 23:09 發表

就憑你句「影到架車咪得」就清清楚楚顯露出你何奇低階嘅智商

點樣低階智商阿大哥?唔係鬆郁檬影清楚架車就得
唔需要300,400mm先叫影到巴士,自已識食腦搵位就
我呢d低階智商用架prosumer一樣可以影得好靚

香港地 發表於 2013-10-12 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2013-10-12 11:29 發表

點樣低階智商阿大哥?唔係鬆郁檬影清楚架車就得
唔需要300,400mm先叫影到巴士,自已識食腦搵位就
我呢d低階智商用架prosumer一樣可以影得好靚

希望板友你唔好太介懷個位板友既說話吧!

呢個topic係各位去交流同埋討論影相既習慣喇標準啦準則啦whatever咩都好喇,
我唔認為張相影成點,會係同拍攝者會唔會係低階智商有任何關係囉!
如果平常既討論,會引申到人身攻擊他人係低階智商既,咁討論落去仲有咩意思?
再者,如果覺得人地係低階智商既,咁你自己又有幾高階智商呀?
你既高階智商又對香港提供左d咩實質既貢獻呀??
我個人就唔會隨便去批評別人囉,因為我自己又唔係特別醒特別叻,
咁樣去人身攻擊他人,旁觀者都會覺得你既個人素質有問題囉!
獻醜就不如藏拙吧啦!

為免離題回正題,
其實張相影成點都係depend on自己既個人喜好同埋習慣既姐,
我就唔知點解有人係都要踩到人地一棟都冇,自己d相就何其standard先安樂既,
我覺得而家既討論文化真係好恐怖囉!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
KG4055-70X + 1 agree

查看全部評分

BlackBird 發表於 2013-10-12 14:55 | 顯示全部樓層

回復 50# 的帖子

如果唔係「影到架車就得」,錦要點?
P960早日摺線
hkhim50 發表於 2013-10-13 02:29 | 顯示全部樓層
唉 .. 失望 ... 失望 ...
比你地做個填字遊戲,
洗咩_ _ _ _,_到_ _咪得

可憐的人類 ... 一種可憐到要自我安慰的人類 ... 沒有要求的人類
我欣賞你對靚有清晰嘅界定,但係你爭嘅係一份誠意
有時候,做野唔一定要比較,層次要再提升一點
做的,是交流
回應番句「影到架車咪得」,我以你投入誠意 用相同的力度回應你一句
「我好高興你能夠影到架車」
你用咩詞彙形容我嘅回應,就相等於用咩詞彙形容你嘅誠意
我唔係希望能夠感化你,我只希望你能夠拎出你嘅真心
討論嘅目的係交流,唔係比較,智商就係取決於你嘅誠意,明白了嗎?

另外,
54樓位兄台,你現在做的就是隨便批評別人
什麼是批評,你想一想,反醒一下
美帝可恥
joeli16 發表於 2013-10-13 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 hkhim50 於 2013-10-13 02:29 發表
比你地做個填字遊戲,

可憐的人類 ... 一種可憐到要自我安慰的人類 ... 沒有要求的人類
有時候,做野唔一定要比較,層次要 ...

你都係人類,唔駛叻唔切既,除非你唔係既咁就難講
誠意都要睇下對乜人,一個一開波話人低階智商既,點解要俾誠意?
講到尾都唔知你想講乜,唔係[影到架車就得],咁你想點?成班人排隊俾你插完都唔知你想點

你都好野,開口話人低階智商既,就唔係批評人,唔駛反省阿?

個填字你自己對住塊鏡慢慢玩下啦
香港地 發表於 2013-10-14 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hkhim50 於 2013-10-13 02:29 發表
比你地做個填字遊戲,

有時候,做野唔一定要比較,層次要 ...

睇完台端呢篇回應之後,感覺只有“可笑”呢個詞語可以形容,
一個應該要道歉既人竟然叫番人地反省,真理何在呀?

台端於最新回應既個篇“似是而非”既文章,無非都係想美化番之前對人地惡意既批評罷了,
但無論台端既行文係幾咁詩情畫意、風花雪月都好,
始終都唔可以改變批評人地“低階智商”既惡毒本質,
請台端唔好再係度混淆視聽。

我對台端既批評,只係建基於台端批評他人係“低階智商”呢個事實,
我個人認為話人地“低階智商”在情在理點都唔合理,甚至乎係離譜,
講得出呢四個字就絕對係台端既錯,完全冇任何值得商榷既餘地,
所以我唔認為我今次對台端既批評係“隨便”。

至於台端對他人既批評啦喎,
唔知台端可唔可以present到d野出黎俾我睇,台端有任何既專業資格
去鑑定人地係“低階智商”呢?如果有既我咪自動收聲兼且向台端道歉囉!
如果冇既,咁台端對他人既批評咪係“隨便”囉,明白未?
基於以上既理據,我個人就對台端既為人感到十分失望、失望同埋都係失望囉!
我覺得台端除左要深刻反省之外,面壁思過再向相關板友道歉方為合理。

唔知台端睇完我今次對台端既回應之後,
係咪打算繼續就呢四個字同我拗落去呢?
係就冇所謂呀!我一定奉陪到底。

p.s.建議台端發表回應之前proof reading清楚先好d,以免貽笑大方。

hkhim50 發表於 2013-10-14 01:26 | 顯示全部樓層
唔 ...
你嘅定位非常深不可測,我感受你有少許誠意投入了
不過,方向有點偏差
當思緒混亂嘅時候,思路會混淆
唔好比情感蓋過你嘅理智,取回你對腦部的控制權
批評,你做任何對話,都存在批評
簡單至「你好」「早晨」都存在批評
批評無分正負面,批評亦無分單雙向
批評要嘅係確立對像,
可惜的是,誠意,要全數付出,如何做到有少許誠意而又未完全沒有誠意
是理智,你能夠完全掌握你嘅理智,誠意就冒出來了
隨便、完美冇一個固定嘅立場
人類只要一日心在跳,做的事都一定是錯,任何事都存在漏洞
思考一下,參透一下,理智 是否還留你的身軀
美帝可恥
joeli16 發表於 2013-10-14 09:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hkhim50 於 2013-10-14 01:26 發表
唔 ...
你嘅定位非常深不可測,我感受你有少許誠意投入了
不過,方向有點偏差
當思緒混亂嘅時候,思路會混淆
唔好比情感蓋過你嘅理智,取回你對腦部的控制權
批評,你做任何對話,都存在批評
簡單至「你好」「早晨」都存在批評
...

大哥,我自問冇你既高階智商,你吹左幾日,到依家都唔知你想講乜
講咁耐都唔中point,你既高階智商真係嚇死人
唔係[影到架車就得],咁你想點?
hkhim50 發表於 2013-10-15 00:38 | 顯示全部樓層

我想知道,你講依句嘅目的係咩
美帝可恥