hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港人,幾時候變得咁賤
開啟左側

香港人,幾時候變得咁賤

DIH 發表於 2013-10-9 09:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-10-8 22:47 發表

佢哋本身可能除咗中文之外一人至少識三隻話:
土話 (仲可能好似印度咁五花八門)、西班牙語 (?)、英語。

假如漢語係拼音文字仲好辦 (←柏陽上身 ),
家下連語言結構都唔同,
要香港人識聽佢哋講嘢,會唔會要求高咗啲? ...

我唔係話要識聽佢地講野,而係我地其實並唔了解這個國家,
其實佢地政府好腐敗、其實佢地好多暴力事件、其實佢地警察貪污無能、其實佢地總統好賴皮,
但過去幾十年,香港人一直以為自己唔主動牽涉對方內部鬥爭就唔會影響到自己。錯。

佢係都要賴皮我地都真係無辦法,至於點解殺台灣一個都可以咁快搞掂,心照啦。

kay 發表於 2013-10-9 20:55 | 顯示全部樓層
係689眼中,同三世交涉,人地唔道歉,責任唔係689度
之後就可以一句我可以做既野都做晒,唔好怪我

呢d野唔搵阿爺出手應該好難解決,但阿爺同菲律賓都有唔少牙齒印,呢壇野唔易解決

其實阿基諾三世唔道歉,求其搵個人做替死鬼交功課都得啦
反正成個營救行動實在太多錯處,搵個人出黎將責任擺晒係佢身上,香港人就算條氣唔順都會覺得有個交代好過依家乜都無
世界很簡單 人類很複雜
DIH 發表於 2013-10-9 21:19 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

或者咁講,相比起當年拒接煲呔電話,
而家肯同振英哥坐低傾,都已經叫做「有進步」(但都要擺款)

搵人祭旗?已經搵咗,就係槍手門多薩。

打台灣漁民可以話係個別人員某時某刻行為失當,
但馬尼拉單野,係揭示出佢整個警察系統好有問題,
警隊內部黑暗迫使門多薩走上絕路,營救行動指揮失當、裝備不全、策略無稽、行為可笑,
當年都有陰謀論話係唔想門多薩爆大鑊,所以寧願要班遊客陪葬都要佢打橫出,
甚至係故意殺死遊客滅口,佢地重點係掩口,而從來無將遊客生命安全放在首位。

人地一早已經睇死你班溫室小花唔會玩出咩花樣,
講到尾就係欺善怕惡,香港人好佬怕爛佬,而台灣夠膽做潑婦。

limited 發表於 2013-10-10 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-10-9 21:19 發表
或者咁講,相比起當年拒接煲呔電話,
而家肯同振英哥坐低傾,都已經叫做「有進步」(但都要擺款)

搵人祭旗?已經搵咗,就係槍手門多薩。

打台灣漁民可以話係個別人員某時某刻行為失當,
但馬尼拉單野,係揭示出佢整個警察系統好有 ...

可能阿爺見CY俾人蝦睇唔過眼, 克強今日再搵阿基諾三世傾要佢嚴肅處理
SSBT 發表於 2013-10-10 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2013-10-10 19:29 發表

可能阿爺見CY俾人蝦睇唔過眼, 克強今日再搵阿基諾三世傾要佢嚴肅處理
睇怕係因為香港反彈大先出手
見到孽瘤都出黎抽水就知
=0=
LF5502 發表於 2013-10-10 21:51 | 顯示全部樓層
咁都係因為思歪太廢 je......

原帖由 SSBT 於 2013-10-10 20:36 發表
睇怕係因為香港反彈大先出手
見到孽瘤都出黎抽水就知
AVD1 發表於 2013-10-11 06:35 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-10-9 21:19 發表
人地一早已經睇死你班溫室小花唔會玩出咩花樣,
講到尾就係欺善怕惡,香港人好佬怕爛佬,而台灣夠膽做潑婦。

呢個冇辦法架,
鬼叫有班香港人成日企起道德高地話呢樣又唔岩, 咁樣又唔岩,
會影響到香港聲譽 ......

人地台灣真係一野 ko 菲律賓,
無它, 因為人地台灣人真係為台灣人發聲,
香港人, 冇錯, 呢單野大部份香港人都覺得菲律賓唔岩 ...

打個比喻,
假如台灣因為呢單野而搞到怒火中燒,
話要出兵打菲律賓, 成個台灣人真係有可能會自告奮勇走出去,
只因人地夠團結 ~

香港 ?
香港人一向都係打把口, 一叫佢地做, 或者稍為影響到佢地小小,
早就已經縮沙走人 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-10-11 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 11/10/2013 06:35 發表

打個比喻,
假如台灣因為呢單野而搞到怒火中燒,
話要出兵打菲律賓, 成個台灣人真係有可能會自告奮勇走出去,
只因人地夠團結 ~

香港 ?
香港人一向都係打把口, 一叫佢地做, 或者稍為影響到佢地小小,
早就已經縮沙走人 ...

唔好話靠邊個,淨係話靠自己,
無武器,點打呀?你打俾我睇!?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2013-10-11 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-10-11 15:38 發表

唔好話靠邊個,淨係話靠自己,
無武器,點打呀?你打俾我睇!?

而家咩年代,
唔係下下要動刀動槍先可以打 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-10-11 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 11/10/2013 16:22 發表

而家咩年代,
唔係下下要動刀動槍先可以打 ......

所謂唔使打只係唔浮面而已,
話無武力做後盾而可以講得掂,
信嗰個等做炮灰都得。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知