hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 愚問:做男仔應該點樣去同一個無乜自信心既女仔相處? ...
開啟左側

愚問:做男仔應該點樣去同一個無乜自信心既女仔相處?

fokck 發表於 2005-1-10 22:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

愚問:做男仔應該點樣去同一個無乜自信心既女仔相處?

如題
識一個女仔(唔算太熟),不過佢就無乜自信心,有時考試測驗
明明已經準備得好好都可以大炒,當見佢個樣咁慘又有些少於心
不忍,(但人地又無開聲叫你咁做)想去幫下/tum 下佢,但唔
知點做係最好...

p.s. 有呢個動機會唔會即係自己已經對佢有所...!?

謝高人指點

[ Last edited by fokck on 2005-1-10 at 22:19 ]
多啦A夢
transbus 發表於 2005-1-10 22:28 | 顯示全部樓層
唔係想幫人咁簡單就係中左招掛.

咁死啦,我依家都好想幫你呀,唔通我...

記唔記得一程70古來稀呀? (係呀...一程70真係好稀有架)
***知道人地點諗未者~#:

ps.弊...自己都未搞掂又去幫人...#:-X
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
307 發表於 2005-1-10 22:46 | 顯示全部樓層
[ref=56113]fokck[/ref]  在 10-1-2005 22:17 發表:

如題
識一個女仔(唔算太熟),不過佢就無乜自信心,有時考試測驗
明明已經準備得好好都可以大炒,當見佢個樣咁慘又有些少於心
不忍,(但人地又無開聲叫你咁做)想去幫下/tum 下佢,但唔
知點做係最好...

p.s. 有呢個動機會唔會即係自己已經對佢有所...!?

謝高人指點

燦兄的講法固然正確啦,
其實要做的,咪就係安慰下佢,
話俾佢聽唔駛咁緊張,
佢做到的咁樣,
就會okay的了。

不過,明顯地唔會係因為想幫一個人,
就已經算係對佢有感情啦。

[ Last edited by 307 on 2005-1-10 at 23:24 ]
只罵不建議=不負責任
Rick 發表於 2005-1-10 22:47 | 顯示全部樓層

To be honest, "無自信心既女仔"我真係第一次聽~ (in HK)
307 發表於 2005-1-10 22:48 | 顯示全部樓層
[ref=56134]transbus[/ref]  在 10-1-2005 22:28 發表:
唔係想幫人咁簡單就係中左招掛.

咁死啦,我依家都好想幫你呀,唔通我...

記唔記得一程70古來稀呀? (係呀...一程70真係好稀有架)
***知道人地點諗未者~#:

ps.弊...自己都未搞掂又去幫人...#:-X

燦兄,
你又點會算係自己都未搞得掂呢?

至少你會明白得多過以前,
咁已經係好好的了。

仲有,就係去幫人先學到野,
所以要幫多d人喇....
只罵不建議=不負責任
transbus 發表於 2005-1-10 22:50 | 顯示全部樓層
[ref=56153]Rick[/ref]  在 10-1-2005 22:47 發表:

To be honest, "無自信心既女仔"我真係第一次聽~ (in HK)

女仔都係人黎,
有缺乏自信o既男性,點會冇同樣o既女性?#;)
307 發表於 2005-1-10 22:50 | 顯示全部樓層

[ref=56153]Rick[/ref]  在 10-1-2005 22:47 發表:

唔係好奇je...
每個人都會覺得自己有好多野都係做唔到的時候ga lah...
咁對自己無咩信心又有何問題呢?

係你對自己無信心,
所以覺得人地對自己好有信心ja gwa...
只罵不建議=不負責任
transbus 發表於 2005-1-10 22:59 | 顯示全部樓層
[ref=56151]307[/ref]  在 10-1-2005 22:46 發表:

燦兄的講法固然正確啦,
其實要做的,咪就係安慰下佢,
話俾佢聽唔駛咁緊張,
佢做到的咁樣,
就會okay的了。

不過,明顯地唔會係因為想幫一個人,
面已經算係對佢有感情啦。

上面同意,下面唔知~#;D

令對方放鬆返心情當然係安慰方法,
有d女仔,你唔理佢,佢會繼續灰落去,但係有d反而越安慰越易喊.
呢d靠叮噹兄自己睇啦...我唔識o既~ (唉...又唔知叫唔叫你叮噹好#)

請教307兄:
呢種可能只係惻隱之心,何以見得會係有感情?
(雖然...)
transbus 發表於 2005-1-10 23:10 | 顯示全部樓層
[ref=56155]307[/ref]  在 10-1-2005 22:48 發表:

燦兄,
你又點會算係自己都未搞得掂呢?

至少你會明白得多過以前,
咁已經係好好的了。

仲有,就係去幫人先學到野,
所以要幫多d人喇....

講理論,我係明白多過以前,
o向呢度我想多謝italk開左A13愛情板,
之後接受小弟愚見講埋人際關係,
多謝咁多位o向呢度發過言,
多謝你地解答我,冇笑我傻仔... (當然我知我識得少,一定有人笑緊我)
最緊要多謝歐洲車廠愛秩序灣總站源源不絕o既marvellous ideas.#
(唉...好似頒獎典禮致謝...)

有人笑我唔緊要,我知我有排學,
我唔認叻,但肯定o既係,今日o既我,已經冇以前咁傻仔, (其實依家仲幾重傻味架!)
我已經比以前行前左一小步,但係路仲有排要行.

ps.最奇怪o既野,都係留返遲d俾歐洲車個"OBD2"(icq!)做fault diagnosis...#8)
呢下我真係搞唔掂啦. (要快d打好基礎做technician先得)

[ Last edited by transbus on 2005-1-10 at 23:12 ]
307 發表於 2005-1-10 23:13 | 顯示全部樓層

[ref=56174]transbus[/ref]  在 10-1-2005 22:59 發表:

上面同意,下面唔知~#;D

令對方放鬆返心情當然係安慰方法,
有d女仔,你唔理佢,佢會繼續灰落去,但係有d反而越安慰越易喊.
呢d靠叮噹兄自己睇啦...我唔識o既~ (唉...又唔知叫唔叫你叮噹好#)

請教307兄:
呢種可能只係惻隱之心,何以見得會係有感情?
(雖然...)

燦兄,
其實我係話唔會因為想幫而算係有感情呢,
小心睇題目呢......#

其實呢,
安慰下女仔都唔係太大問題,
最緊要係識得點樣應付一個女仔喊的時候。
可以遞張tissue俾人地,
話俾佢聽咁擔心唔會幫到件事咁,
睇實佢,咁就好okay喇。

不過,回埋燦兄最後條問題,
我覺得叮噹兄可能要講多少少喇,
因為好難單憑一句半句去判斷到底你係唔係對人家有feel嘛....

PS: 燦兄,考試考成點樣呀,okay嘛?
只罵不建議=不負責任