hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 新界東西大不同
開啟左側

新界東西大不同

樓主| lrt505 發表於 2013-10-21 21:09 | 顯示全部樓層

原帖由 DM3822 於 2013-10-21 20:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁到底你講既係FOR區內人定區外人先?
請講明啦﹗

對於區外人,接觸新界的頻率有限,若踩單車通常都是租車,因為難以將單車由九龍送至新界(只能使用港鐵或的士)。

對於區內人,單車使用頻密,將價格除以使用量後可能相當便宜。然而,單車價格與分區沒有關係。而且,若以單車或步行作為免去區內公交的理由,則已沒有討論空間,亦已超出了公交服務的研究範圍。
輕鐵是西北的生命
BlackBird 發表於 2013-10-21 22:19 | 顯示全部樓層
天平行路去上水站分分鐘快過等270
富善去大埔中心搭73X?行路啦
華明去佐敦搭270A啦(不過270A又真係疏左D)
良景去佐敦請搭260X,嫌太快可以58M>60X
三育中學去廣福搭E41?聯和墟去基新中學搭279X?趕時間就話貪方便啫
三門仔搭74K>271會平D
同埋會有情侶去V City架咩?
......

打到呢到,我望到樓主係邊個.....我認真左......唉......

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
lrt505 + 1 [85] 步行與短途公交的取捨爭議 ...

查看全部評分

P960早日摺線
DM3822 發表於 2013-10-21 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-10-21 21:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

對於區外人,接觸新界的頻率有限,若踩單車通常都是租車,因為難以將單車由九龍送至新界(只能使用港鐵或的士)。

對於區內人,單車使用頻密,將價格除以使用量後可能相當便宜。然而,單車價格與分區沒有關係。而且,若以單車或步行 ...

你依然係無答過我問題,
我係問緊你出個表你FOR區內人定區外人?

仲有你樣樣都用你果D長途當短途用既例子,
亦都無任何既討論空間﹗

最後亦都想同你講,你走去加人地iLike亦都係一個無意義既動作﹗
 樓主| lrt505 發表於 2013-10-21 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-10-21 22:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
三育中學去廣福搭E41?聯和墟去基新中學搭279X?趕時間就話貪 ...

我認為現時大埔與北區居民主要依靠步行或單車來往是「被迫」的,因為短途公交不發達所致。大埔除了兜大圈的71K、純綷為接駁用途的71A/B之外,其餘路線如74K/75K都要多付離開市鎮範圍路段的車資。屯門、元朗及天水圍的輕鐵就是因為按站收費,因此不受路線及轉車次數影響車資,乘客可以以最直接的路徑穿梭來往而不須多付車資。

如果在有公交服務的情況下,穿梭來往兩公里還要步行來往,此與戰前的市區有何分別?總括而言,現時香港巴士的「按車收費,單向分段」模式,不能在較大程度上滿足任何「A點往B點」乘客的需要,人們不是要用「人力交通」,就是要付出與里數不合比例的高昂車資。輕鐵的收費模式受爭議之處,其實就是因為外人可能不熟悉其開放制度而擔心被罰「易茍靈」而已。
輕鐵是西北的生命
DM3822 發表於 2013-10-21 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2013-10-21 22:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
三育中學去廣福搭E41?聯和墟去基新中學搭279X?趕時間就話貪 ...

我地真係認真左,應該真係當佢係傷健人士睇,
用兩蚊去搭車﹗所以,個表已經變得毫無意義啦﹗

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
lrt505 + 1 [84] Argumentum ad hominem

查看全部評分

DM3822 發表於 2013-10-21 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-10-21 22:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我認為現時大埔與北區居民主要依靠步行或單車來往是「被迫」的,因為短途公交不發達所致。大埔除了兜大圈的71K、純綷為接駁用途的71A/B之外,其餘路線如74K/75K都要多付離開市鎮範圍路段的車資。屯門、元朗及天水圍的 ...

你真係學下龐一嗚啦唔該﹗
依家講緊環保呀,其實行路或踩單車呢D,
根本係政府應該要鼓勵既﹗
但你就講到好似十惡不赦,
係交通既錯﹗

短短500米路你已經諗住搭車,
好心你行多D路,或出少D呢類POST幫地球減下炭啦﹗
 樓主| lrt505 發表於 2013-10-21 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 DM3822 於 2013-10-21 22:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你依然係無答過我問題,
我係問緊你出個表你FOR區內人定區外人?

仲有你樣樣都用你果D長途當短途用既例子,
亦都無任何既討論空間﹗

最後亦都想同你講,你走去加人地iLike亦都係一個無意義既動作﹗ ...

對象並非重點,因為不論是當地居民、市區居民或是遊客,只要涉足該地區,就要接觸該地的交通系統。

當「A點往B點」沒有時間與收費皆合理的直達交通,或只有「C點往D點」的路線而AC或BD之間的距離不合理(「不合理」的定義乃主觀因素),就只有以下選擇:
1. 乘搭較迂迴的交通(例子:71K)
2a. 使用「人力交通」來往CD點巴士站(AC+BD愈遠,代價愈高)
2b. 直接以「人力交通」來往AB點(AB距離愈遠,代價愈高)
3. 乘搭可以直達但車費較高的交通(例子:73X)

屯門、元朗、天水圍的輕鐵,就是因為
1. 可以讓乘客自行選擇較適合的路徑(例如來往屯門市中心及兆康可以選擇614/614P/751而不影響經濟代價)
2. 收費按站計算,並非路線計算,故收費與距離比例較為合理
3. 車站距離較密,步行來往車站距離較短
故理論上較為居民歡迎(在收費系統上乃此,排除行車穩定性、擠迫程度等與收費無關的因素)。

輕鐵是西北的生命
DM3822 發表於 2013-10-21 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-10-21 22:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

對象並非重點,因為不論是當地居民、市區居民或是遊客,只要涉足該地區,就要接觸該地的交通系統。

當「A點往B點」沒有時間與收費皆合理的直達交通,或只有「C點往D點」的路線而AC或BD之間的距離不合理(「不合理」的定義乃 ...

我真係好想問下你....
輕鐵響屯完天既服務,真係受歡迎?
定係居民迫於無奈地去歡迎?
你知唔知三地居民不下多次要求拆左條輕鐵佢,
事實成條元朗大馬路塞車,
唔多唔少都係同輕鐵有關﹗
你話輕鐵受歡迎,唔知係你覺得,
定係你真係有問過人呢?
老實講,兩邊討論區我都回緊你,
果邊既人已經認為你係借呢個POST黎捧輕鐵,
咁麻煩版主將呢個POST搬去鐵路版﹗
我覺得此POST唔適宜擺響度﹗
 樓主| lrt505 發表於 2013-10-21 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 DM3822 於 2013-10-21 23:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我真係好想問下你....
輕鐵響屯完天既服務,真係受歡迎?
定係居民迫於無奈地去歡迎?
你知唔知三地居民不下多次要求拆左條輕鐵佢,
事實成條元朗大馬路塞車,
唔多唔少都係同輕鐵有關﹗
你話輕鐵受歡迎,唔知係你覺得,
定係你真係 ...

也許【西北營運的】輕鐵是較為擠迫
而且可能造成路面擠塞
但也不能抹殺輕鐵(及西鐵、港鐵巴士)在收費方面的優勢

相反

也許【東北營運的】巴士是較多座位
而且佔用路面空間少
但也不能抹殺巴士在收費方面的劣勢

我不反對巴士在其他方面是有優點的,但在香港應用的「巴士收費系統」,已成最大不足。

p.s. 「人力交通」在我觀點只是「逃避公交服務」的方式。就如公開考試若制度不合理,不選擇「表達對制度的不滿」,而是「放棄考試」。

輕鐵是西北的生命
DM3822 發表於 2013-10-21 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 lrt505 於 2013-10-21 23:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

也許【西北營運的】輕鐵是較為擠迫
而且可能造成路面擠塞
但也不能抹殺輕鐵(及西鐵、港鐵巴士)在收費方面的優勢

相反

也許【東北營運的】巴士是較多座位
而且佔用路面空間少
但也不能抹殺巴士在收費方面的劣勢

我 ...

我講多次,你既觀點唔等於所有人既觀點,
而且....請你認同自己觀點前,
先考慮可唔可行先再講﹗
而唔係拍條片扮下聲就以為人地認同你﹗