hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 港鐵西港島線可如期明年通車 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 港鐵西港島線可如期明年通車

Brianonly 發表於 2013-11-13 21:29 | 顯示全部樓層

回復 70# 的帖子

肯定嘅係, The University of Hong Kong 呢個接近句子嘅名一定唔會用
flanker 發表於 2013-11-13 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kl9327 於 2013-11-13 20:32 發表
明明正名叫 The University of Hong Kong,
點解要叫Hong Kong University?又唔係會簡單清楚好多。
個人只接受 The University of Hong Kong 同 HKU 呢兩個名。
你禁講,以下站名要改
mong kok east ----->the
east of
monk kok

tai po market--->the market of
tai po

Asia EXPo--->the
EXPo of
Asia

係咪清楚好多
kl9327 發表於 2013-11-13 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 flanker 於 2013-11-13 21:33 發表
你禁講,以下站名要改
mong kok east ----->the east of monk kok
tai po market--->the market of tai po
Asia EXPo--->the EXPo of Asia
係咪清楚好多
Asia EXPo 已經係正名,做乜轉 the EXPo of Asia?
你明唔明點解我唔接受 Hong Kong University?
係因為正名係 The University of Hong Kong。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kwyeung + 1 + 1 Get the point right

查看全部評分

waterboy1984 發表於 2013-11-14 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kl9327 於 2013-11-13 22:00 發表
Asia EXPo 已經係正名,做乜轉 the EXPo of Asia?
你明唔明點解我唔接受 Hong Kong University?
係因為正名係 The University of Hong Kong。

我都唔接受Hong Kong University,但接受HKU
理由係HKU已經係官方都用既簡寫,而Hong Kong University就好明顯唔係正確名稱
flanker 發表於 2013-11-14 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kl9327 於 2013-11-13 22:00 發表
小弟都唔明
個車站係港鐵所擁有而唔係
港大
擁有

做咩禁堅持
正名?
kl9327 發表於 2013-11-14 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 flanker 於 2013-11-14 14:32 發表
小弟都唔明
個車站係港鐵所擁有而唔係港大擁有
做咩禁堅持正名?
咁我想反問返閣下為何唔用正名?
cn2661_2d32 發表於 2013-11-14 15:34 | 顯示全部樓層

原帖由 flanker 於 2013-11-13 21:33 發表
你禁講,以下站名要改
mong kok east ----->the east of monk kok
tai po market--->the market of tai po
Asia EXPo--->the EXPo of Asia
係咪清楚好多

其實執著係呢d位只係因為有d人叻唔切.

Taipo Market即係個墟叫做Taipo, 唔係Taipo的Market.

Mong Kok East可以解做旺角---東站. 常見英國好多車站. Glasgow Central, Hounslow East, Boston Central, London Euston, Manchester Piccadilly, Manchester Oxford Road
解得易明d, 即係區係咁大個, 區入面邊個站先. 哦即係Glasgow的中央站, Hounslow的東站/東區站, London的Euston Square站, Manchester 的Piccadilly Garden 站/Oxford Road站
有人可能點解尖東唔叫Tsim Sha Tsui East Station. 因為呢個站唔係尖沙咀----東站, 而係"尖東"站
君不見, 冇人知有個區叫做旺角東, 但所有人都叫果區叫尖東. East Tsim Sha Tsui係尖東.

Asia Expo有人解左.

The University of Hong Kong, 做乜唔叫Hong Kong University....大佬. 一百年前先起第一間大學, 邊個諗香港有第間Uni要區分出來?
佢係當呢個城的大學.(又係英式傳統, 個logic本來只預果個地方得一個大學)
成日叫Manchester University, Sussex University, Edinburgh University, Nottingham Uni....其實人地正名係The U of Manchester, The U of Sussex, The U of Edinburgh, The U of Nottingham.
香港當年只係同呢d地方接近同一個級, 唔叫"香港這地方的大學"/The U of HK叫做咩
跟住再來左間香港這地方的中文大學, The CUHK.

至於點解科大係HKUST, Poly係HK UofPoly....你只可以講佢冇跟傳統. 話晒佢係近30年的事.....或者佢個名根本就係叫"香港科技"大學/"香港理工"大學,唔係香港的科技大學, 香港的理工大學.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
cn2661_2d32 發表於 2013-11-14 15:39 | 顯示全部樓層
原帖由 flanker 於 2013-11-14 14:32 發表
小弟都唔明
個車站係港鐵所擁有而唔係港大擁有
做咩禁堅持正名?

其實真係火你個滾再嘈落去一句叫西營盤西站班友就冇得嘈......
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
waterboy1984 發表於 2013-11-14 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2013-11-14 15:39 發表

其實真係火你個滾再嘈落去一句叫西營盤西站班友就冇得嘈......

咁西營盤西又唔通,無地獨立名既地方先會咁叫,係改都只會係石塘咀同香港大學之爭,
香港大學爭贏左,但佢個英文正名又太長,
所以先要爭議改做HKU定係Hong Kong University
SSBT 發表於 2013-11-15 01:06 | 顯示全部樓層

個站叫香港大學站而唔叫石塘咀站,
會唔會係因為石塘咀俾人個感覺係老舊市區,
而港大個名睇落就High class D
對公司形象有幫助

不過改站名咁大件事,
而家變左做黑箱作業,
以前九鐵都會幫西鐵馬鐵搞站名比賽...
=0=