hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 港鐵西港島線可如期明年通車 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 港鐵西港島線可如期明年通車

waichiu 發表於 2013-11-15 09:44 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2013-11-15 01:06 發表
個站叫香港大學站而唔叫石塘咀站,
會唔會係因為石塘咀俾人個感覺係老舊市區,
而港大個名睇落就High class D
對公司形象有幫助

不過改站名咁大件事,
而家變左做黑箱作業,
以前九鐵都會幫西鐵馬鐵搞站名比賽... ...
應該都係掛! 我估都係同港大極力爭取有關多D.
以前石塘咀比起堅城與西營盤係負面D, 因好多黃色事業, 而家D人唔記得了.不如以街名叫個站為薄扶林站.

waterboy1984 發表於 2013-11-15 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-11-15 01:06 發表
個站叫香港大學站而唔叫石塘咀站,
會唔會係因為石塘咀俾人個感覺係老舊市區,
而港大個名睇落就High class D
對公司形象有幫助

不過改站名咁大件事,
而家變左做黑箱作業,
以前九鐵都會幫西鐵馬鐵搞站名比賽... ...

KCR有站名比賽文化,MTR無呢個文化,MTR只有亂改名文化

原帖由 waichiu 於 2013-11-15 09:44 發表
以前石塘咀比起堅城與西營盤係負面D, 因好多黃色事業, 而家D人唔記得了.不如以街名叫個站為薄扶林站.

改做薄扶林站仲衰,薄扶林應該係蒲飛路同置富之間一帶,同宜家個站差好遠
kl9327 發表於 2013-11-15 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 waichiu 於 2013-11-15 09:44 發表
其實港大的確位於薄扶林,
但普遍人都會第一時間聯想起瑪麗醫院果邊。
所以都係叫香港大學或者石塘咀最好。
3ASV196 發表於 2013-11-15 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 flanker 於 2013-11-14 14:32 發表
小弟都唔明
個車站係港鐵所擁有而唔係港大擁有
做咩禁堅持正名?

不如叫個站"大港學香"? 你會點睇? 的確,  MTR 改乜都得GA...大角咀都可以叫奧運...
陰澳都改左去欣澳....

個站的確唔係港大擁有, 但如果MTR 決定用個站名係同HKU直接有關的, 就可以考慮
返尊重返人地個名

我唔係話佢用Hong Kong University 就係唔尊重, 但我諗唔少人都認為有更
好更正確的名可以用...雖然站名有一定限制, 如長度, 但"HKU" 至少比較好....

當然, 直言, 名呢家野就好個人感覺, 無人預所有人都會明的, 你唔明點解正名唔出奇,
我就覺得無得拗的呢家野, 不過我個人就真係有D介意Hong Kong University呢個名,
亦唔係我一個人咁講, 既然唔少人有意見, 以現在仲有機會改變, 咁想下改變有咩問題?

最終決定仍然係MTR度, 無人話HKU 想擁有....

3ASV196.KE7270
Brianonly 發表於 2013-11-16 23:37 | 顯示全部樓層
其實Hong Kong University似係中文直譯咁,科技大學叫做『Technology University』差唔多道理
ArnoldC 發表於 2013-11-17 04:57 | 顯示全部樓層

回復 85# 的帖子

非也,"XX University" 和 "University of YY" 都是英文正常寫法,除正式場合要「名從主人」外,兩者基本上互通。
Kaix 發表於 2013-11-17 07:30 | 顯示全部樓層

原帖由 Brianonly 於 2013-11-16 23:37 發表
其實Hong Kong University似係中文直譯咁,科技大學叫做『Technology University』差唔多道理

你認為你d英文地道過MTR入面d鬼佬高層鬼佬工程師??
XX University係英語國家對University of XX的半通俗叫法,
依家人地係遷就一班井底港人先放棄用Hong Kong University

P.S. 有冇聽過早年升中教學語言評核,
有英語為母語的鬼仔被評為不適合英語教學,
應該就係港人改卷老師將非官式英語用法或自己不認識的英語用法當成中式英語,
鬧出笑話
roylai133 發表於 2013-11-17 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-11-15 21:48 發表
不如叫個站"大港學香"? 你會點睇? 的確,  MTR 改乜都得GA...大角咀都可以叫奧運...
陰澳都改左去欣澳....

你話個站不如叫「大港學香」,根本唔合邏輯,完全唔通順,起碼「Hong Kong University」可以解釋到「香港-大學」。
當然,用「The University of Hong Kong」固然係好,不過我覺得只要個站名容易明、容易記、市民同遊客清楚知道係邊到就得喇。
如果改香港大學做站名,用乜英文名都好,只要香港大學覺得冇問題就冇問題。

另外,「欣澳」呢個站名並唔係地鐵自把自為改的,
而係迪士尼當年覺得陰澳唔好聽,要求政府同地鐵改名。

如果講到港鐵自己改名,可以話唔少得柯士甸站,
當時就係通車前一年突然間改名,連區議會都唔問一聲,
個站名改左之後當然有人話好,有人話唔好,
不過我覺得有時啲野唔一定下下問人,上面都講過,個站名只要易明易記就冇問題了,
講到改名,當年佐敦、太子咪又係地鐵用街名改,有冇問過市民我唔敢講,但最後到依加啲人當埋地名添。

講番香港大學站,其實我覺得改「石塘咀站」會比較好,
始終個站係用嚟服務石塘咀一帶市民,唔係大部份人都係去港大。
至於大學站主要係服務中文大學,去馬料水嘅人唔會太多,巴士總站都係主要去番馬鞍山,
而且個站名差唔多用左半世紀,唔改名應該比較好
3ASV196 發表於 2013-11-17 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 roylai133 於 2013-11-17 08:08 發表

你話個站不如叫「大港學香」,根本唔合邏輯,完全唔通順,起碼「Hong Kong University」可以解釋到「香港-大學」。
當然,用「The University of Hong Kong」固然係好,不過我覺得只要個站名容易明、容易記、市民同遊客清楚知 ...

當然唔合邏輯, 我正是想講, 正如那站友講, 個站係港鐵所擁有gei, 佢改咩名都得ga, 無解釋唔通順都得tim,
但實際情況唔係咁....唔係邊個擁有就等於可以任改名, 其他人就唔可以有意見咁...

另外, 這個唔係外國英文唔英文的問題吧, 係一個名字的問題, 唔用"鬼佬半通俗叫法"就叫"井底港人", 真係有點兒......

講返, 其實個人黎講, 的確都係石塘咀會更好, 當然, 正如有站友提出, 港鐵可能都希望用"香港大學站"去為那區
"去舊化"感覺...

ps 我地中國人講中文, 用中文, 都唔係全部正確發音及正統用法及正確表達吧....中國人都會中文考試不合格....
其實唔少英語外國人都會錯grammar 正如我地打中文都錯語法錯別字, 講野有歧義, 教我德文的德國人都要
再讀德文相關課程及考試..真係唔好以為以英語為母語的人就一定適合英語教學吧...無啦啦叫我去教中文都唔得la...
有這樣想法只是更井底...

3ASV196.KE7270
Brianonly 發表於 2013-11-17 11:38 | 顯示全部樓層

我諗普遍市民唔會太在意嘅,其實個名比到人係香港大學嘅概念就得