hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 曾經都是 Cityflyer.......
開啟左側

曾經都是 Cityflyer.......

DM3822 發表於 2013-12-19 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2013-12-18 21:22 發表

唔通非專蘭車體特別構造? 退役一定係因為里數高?
龍運都仲有大把Trident行緊

里數高當然未必係退役既主因,
但係里數高所帶黎既問題亦唔可以忽視架喎﹗
而你所講話龍運都仲有大把Trident行緊,
但又點解釋龍運要將佢旗下既躉要過比九巴黎用呢?
除左可以幫龍運減低佢旗下車隊既折舊率之外,
拉番低批車既里數都係原因,
不過過到九巴度九巴都係要將批車放響長途線上就實令人費解﹗
跟據年份網指出,依家龍運現擁有82架躉,
過檔左去九巴度既龍躉總數達65架之多,
即全盛時期龍運都有接近150架既traident行緊﹗
即係話,如果龍運唔係將批車過比九巴既話,
批車既下場有可能都只會係早退收場﹗

剛剛睇番又再多一架龍躉過檔九巴,
而且仲要係隊頭果批,係咪真係因為里數高而走,
見仁見智啦﹗
你可以話點解架101唔過檔既,但係架101係曾經去過九記再番龍運姐﹗
DM3822 發表於 2013-12-19 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 PatPatLeo 於 2013-12-18 21:46 發表

龍躉走完機場線,仲變色轉九巴tim... 佢地D咪數一樣咁高!

如果你話批龍躉係擺市區既,
都仲可以拉番低里數既,但擺親既都係長途,
好似38,40,42c,258D,279X咁,真係唔洗都一身潺啦﹗
係得11B,26M同11X果兩架真係短途既就好D﹗
DM3822 發表於 2013-12-19 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2013-12-19 00:35 發表
新城訂咗車唔會學九記可以雪一二年等舊車用到上限才慢慢出牌替换

佢地一收車就出牌,唔夠quoto 就早退,好似尾批七頭唔係批E400到齊都唔駛早死

幾年前新記都仲會同你玩雪舊車出新車,
等再舊既車退先響雪櫃拎番架車出黎﹗
依家應該無左呢支歌仔唱啦﹗

不過.....依家新記批E50D又真係好似雪緊喎﹗
nwfb1001 發表於 2013-12-19 09:31 | 顯示全部樓層

原帖由 DM3822 於 2013-12-19 02:34 發表

里數高當然未必係退役既主因,
但係里數高所帶黎既問題亦唔可以忽視架喎﹗
而你所講話龍運都仲有大把Trident行緊,
但又點解釋龍運要將佢旗下既躉要過比九巴黎用呢?
除左可以幫龍運減低佢旗下車隊既折舊率之外,
拉番低批車 ...

里數高有乜問題?
之前係你話「里數太高基本上已經唔行得」(所以里數高就要退?),咁請解釋點解龍運/ATR4xx仲做緊生意
DM3822 發表於 2013-12-19 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2013-12-19 09:31 發表

里數高有乜問題?
之前係你話「里數太高基本上已經唔行得」(所以里數高就要退?),咁請解釋點解龍運/ATR4xx仲做緊生意

咁不如你話我知點解城記批車會早退啦﹗
里數高會帶黎既機器勞損,基本上無人會估計到,
即係你認為咁既情況,龍運或九巴就應該直頭早退左批車佢就算數係咪咁既意思?
我已經講過之前亦有師兄理解過,
龍運過批車俾九記只係想拉番低批車既里數,
而且依家龍運亦都幫緊佢既車隊換緊車,
咁仲唔係表示緊因里數問題而去換車?
大不了點解唔一直用批車用到18年先換先?

同埋我都話,當一間PIZZA店批偉士都可以因里數高既問題,
將一架健健康康既車拎去湯,咁城記依家有車換,
換左佢批車又有咩問題先?
如果你話依家龍運仲未計劃換車既,
咁你話里數高係無問題咁就成立囉﹗
咁仲解唔解答到你?
依家城記既做法一係掟番批車出市區,
即2115,2116既例子,一係撞左早退佢,
一係直接唔續牌,一係賣俾人,因為佢有車換丫嘛﹗
依家龍運有無車換先?有既你估佢唔會咁做?
HR9710+KU1391 發表於 2013-12-19 11:59 | 顯示全部樓層
大西北過海長途線用5,6頭豪知幾好!
又多位又載得多人,對疏導人漸好重要!
flyer都係行B3系好。

其實22xx比21xx損耗大,因為經後勤區,行車里數多之餘,要急速轉彎。
A車則主要行大直路,雖然要柯打e線經後勤區。

HE7921 發表於 2013-12-19 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2013-12-18 21:22 發表

唔通非專蘭車體特別構造? 退役一定係因為里數高?
龍運都仲有大把Trident行緊

非專蘭有做COF,但Trident除了過檔冠忠果八部有做大驗外其他都無做
期待香港出現載161人的E500 MMC
EX-TL 發表於 2013-12-19 12:50 | 顯示全部樓層
城巴A線主要行市區, 其中A11 A12 A21經過低排放區, 以配合政策
買新車取代21XX都合理喎!
iczer3 發表於 2013-12-19 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2013-12-19 09:31 發表

里數高有乜問題?

請解釋點解Routmaster仲做緊遊客生意
Enviro 500!
DM3822 發表於 2013-12-19 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 iczer3 於 2013-12-19 13:46 發表

請解釋點解Routmaster仲做緊遊客生意

唔好意思,你呢個問題係問佢定係問我架?
如果你話香港果兩架,
佢地真係無幾何出街架喎﹗