hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 曾經都是 Cityflyer.......
開啟左側

曾經都是 Cityflyer.......

DM3822 發表於 2013-12-19 14:18 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-12-19 12:50 發表
城巴A線主要行市區, 其中A11 A12 A21經過低排放區, 以配合政策
買新車取代21XX都合理喎!

咁21XX既屎忽又真係黑得幾緊要下既.............
89B 發表於 2013-12-23 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2013-12-19 09:31 發表

里數高有乜問題?
之前係你話「里數太高基本上已經唔行得」(所以里數高就要退?),咁請解釋點解龍運/ATR4xx仲做緊生意

批車用ZF 波箱,係省油大前提下大部份咪掛回跑公路線
如果批車掛流水線又因ATR軚重唔啱多轉彎既線,273A 都被port到用回金豬
可以用都掛原本批膠牌ATR

其實里數高都可掛公路線,同AP爭掛兩味攞
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
樂仔〞 發表於 2013-12-23 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DM3822 於 2013-12-19 11:10 發表

咁不如你話我知點解城記批車會早退啦﹗
里數高會帶黎既機器勞損,基本上無人會估計到,
即係你認為咁既情況,龍運或九巴就應該直頭早退左批車佢就算數係咪咁既意思?
我已經講過之前亦有師兄理解過,
龍運過批車俾九記只係想拉 ...

258D 全程只係比 E33 平 4.9km
我又唔覺得呢 4.9km 可以幫輕到架龍躉幾多囉
leeallen 發表於 2013-12-23 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 DM3822 於 2013-12-19 11:10 發表

咁不如你話我知點解城記批車會早退啦﹗
里數高會帶黎既機器勞損,基本上無人會估計到,
即係你認為咁既情況,龍運或九巴就應該直頭早退左批車佢就算數係咪咁既意思?
我已經講過之前亦有師兄理解過,
龍運過批車俾九記只係想拉 ...

換新車可以拉底折舊率?
折舊率點可以改變?
如果冇錯, 龍運係用14年straight line+10000 Residual來計

如果講折舊, 無論新車定舊車, 如車價一樣, 車齡14年以內每年折舊亦會一樣, 因為用straight line
14年後舊車只計值至$10000一部, 再無需計折舊

而退/賣一架14歲後舊車換架新車, 只會增加折舊,

真唔明你想講咩

龍運早退舊車係因為唔想一次過成批換, 想將換車期拉長幾年, 唔咁容易啟動可加可減機制, 亦令盤數好睇尐, 令每年變化冇咁大,

九巴車隊個base夠大, 既然批車仲用得, 又做到九巴虧損 ,過比九巴對盤數影響細得多

ATENU1198 (UR1585) @ 619
leeallen 發表於 2013-12-23 22:04 | 顯示全部樓層
至於城巴點解要早退舊車, 當你連續幾年都因為車隊過舊而要回贈,
2011: 50M
2012: 31M
2013: 26M
超過一億
仲唔快尐加大資產
111 發表於 2013-12-23 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 leeallen 於 2013-12-23 10:04 PM 發表
至於城巴點解要早退舊車, 當你連續幾年都因為車隊過舊而要回贈,
2011: 50M
2012: 31M
2013: 26M
超過一億
仲唔快尐加大資產

你肯定?點解城記又唔早退大富豪、8頭龍?批車既損耗情況你清楚嗎?

新城車損耗大因為每一架車都會用到盡,跳完左跳去右、左攝右攝,T廠車更甚
新城用最少既車隊造到最大載客量,九巴既營運模式就唔同,所以里數普遍高過九記
leeallen 發表於 2013-12-23 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2013-12-23 22:42 發表

你肯定?點解城記又唔早退大富豪、8頭龍?批車既損耗情況你清楚嗎?

新城車損耗大因為每一架車都會用到盡,跳完左跳去右、左攝右攝,T廠車更甚
新城用最少既車隊造到最大載客量,九巴既營運模式就唔同,所以里數普遍高過九記 ...

既然師兄一開頭第一句就咁大力車埋來,

師兄logic好好, 高里數必定=損耗大
點解城記又唔早退大富豪、8頭龍?損耗大都未退? 唔明, 點解呢? 師兄又咁肯定, 批車既損耗情況你又清楚
我鄭重誠懇地請師兄指教, 詳細列明批車同大富豪、8頭龍既損耗情況, 我唔清楚, 我唔明嘅必問
損耗大嶼巴都收, 嶼巴傻左???

leeallen 發表於 2013-12-23 23:27 | 顯示全部樓層
111師兄, 畀多樣野你睇

http://www.mpfinance.com/htm/finance/20130126/news/ec_ggc1.htm

...但新世界集團旗下的城巴及新巴,去年卻錄得盈利,其中城巴兩個專營權,去年分別錄得13.4億元及4.06億元收入,扣除9.7%准許利潤後,仍有額外盈利逾5300萬元。根據機制,城巴可保留多賺的一半,餘下一半,即2698.5萬元則要回贈乘客。城巴發言人解釋,錄得盈餘主因是早年接管中巴(部分路線)後購入700輛新車,至今折舊近乎把資產淨值變為零,加上去年乘客量微升所致。

惟城巴發言人稱,提供優惠並不表示經營環境改善,公司仍面對嚴峻營運壓力,包括鐵路競爭、油價高企、薪酬上升及隧道加費等,故一直面對加價壓力,是否申請加價,須按票價調整機制,會密切留意經營環境、市場情及油價走勢決定。

見到重點嗎? 洗唔洗重組句子解釋你聽高層睇到咩問題? 係一億元既問題
你點我唔知啦, 我自問一世都搵唔到一億, 如果我投資間公司三年要嘔番到口既一億元出來, 仲唔講晒粗口