hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南港島線西段討論
開啟左側

南港島線西段討論

brianlhm 發表於 2013-12-12 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 剛男style 於 2013-12-12 00:39 發表

你肯定??? 如果佢地正正就係在金鐘至銅鑼灣上班, 仲駛咩轉港島線呢??? 去灣仔的話仲可以直接落會展站添 (會展站一帶比南面的灣仔站一帶更加 "CBD" ) , 去銅鑼灣亦都可以在會展站轉車落維園站, 這樣也可以盡量舒緩銅 ...

南北線邊有維園站?
要講維園站就要去到北港島綫
而家傾都未傾,有排啦
仲有啲人去東區咪又要轉返港島線
你個plan都係得華富同田灣人
去到金鐘都仲有大把位坐
跟本就唔合乎效益
咁樣同康城拉條線直去藍田有咩分別
hellomato 發表於 2013-12-14 00:47 | 顯示全部樓層
再仔細地想,南港島線西段真正有需要建的站其實只有兩個:香港仔和華富
田灣本身人流不多(小弟某天下午無聊去了田灣逛了一下,真的空空如也)
數碼港人流主要集中在上下班時段;當地住戶也是已車代步居多
而且跟華富地理位置不遠,理論上可以一個地鐵站處理兩邊客源
(小弟曾在數碼港工作實習,當時經常跟公司同事去華富邨吃中午飯;此外不少位於數碼港的公司會派出巴士接載員工)
這樣南港島線東西兩段其實可以合併,西段作為東段的「支線」出現
由金鐘出發的列車以梅花間竹的形式分別開往鴨脷洲和華富
然而黃竹坑站可以保留兩層月台的設計
因為以現有黃竹坑周圍的環境,以及東段的定線來看
分開兩個月台分別前往鴨脷洲和香港仔+華富,比較容易興建
我是一部小小MMC~~~~
Kaix 發表於 2013-12-14 07:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hellomato 於 2013-12-14 00:47 發表
再仔細地想,南港島線西段真正有需要建的站其實只有兩個:香港仔和華富
田灣本身人流不多(小弟某天下午無聊去了田灣逛了一下,真的空空如也)
數碼港人流主要集中在上下班時段;當地住戶也是已車代步居多
而且跟華富地理位置不 ...

唔好用重鐵思維去諗南港島綫,
南港島綫只係三卡中型鐵路,
設站的人口要求細好多,
亦設合南區人口分散的特點,
方便更多居民

最反對的一定係其他路面交通營運者,
以人口不足2萬人的田灣為例,
位於田灣商場南面的田灣站落成後,
只要一半人轉搭就足以令巴士無足夠客源營運,
加上田灣站及香港仔站位置均極度方便,
連區內客都會被大量搶走,
田灣始發的巴士小巴分分鐘全數摺埋,
但為左其他營運者而過門不設站係完全本末倒置

另外有車人士到港島北返工係prefer搭車的多,
你睇下半山就知, 一樣好多居民搭車甚至用半山電梯全程步行,
搭車比渣車快的時候就更多,
當然呢d區整體黎講搭車的比例會比一般地區低,
但唔係你想像中咁低, 大約係50-60% vs 90% 的分別,
一樣有唔細的需求
 樓主| 剛男style 發表於 2013-12-17 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2013-12-12 18:29 發表

南北線邊有維園站?
要講維園站就要去到北港島綫
而家傾都未傾,有排啦
仲有啲人去東區咪又要轉返港島線
你個plan都係得華富同田灣人
去到金鐘都仲有大把位坐
跟本就唔合乎效益
咁樣同康城拉條線直去藍田有咩分別

吖..... 都唔知係我講得唔清楚定還是你專登抽水呢??? 南北走廊乘客想去維園站當然要在會展站轉乘北港島線先可以去到啦.

好多人都話應該要起埋數碼港站, 都好既, 除左可以方便到那裡的通勤人士外, 也可以為本人建議的 "南北走廊金鐘站至華富站段" 進一步增加客源.

縱使淨係起華富至黃竹坑的一段中型鐵路, 以港鐵公司的思維, 一樣須要有地畀佢在該區發展大型地產項目 (畀佢賺額外的錢也好, 畀佢幫補下這條中型鐵路的建費也好) , 佢先會肯起架喎. 建議就把現有的華富邨完全清拆, 將個度成塊地交畀港鐵公司起另一個大型住宅發展項目, 並且大力提高那裡未來的地積比率, 以及引入 "港人港地" 條款, 以容納更多居住人口, 人口冇五十萬都要有三四十萬啦 (解決房屋供應緊張都要啦, 宜家好多人都話買唔到樓) , 到時東段的南風隧道就真係一定飽和啦, 我建議的 "南北走廊金鐘站至華富站段" 到時就真係值得起啦卦???

建議的港鐵公司位於現時華富邨用地的大型住宅項目能夠與隔鄰的數碼港貝沙灣形成 "協同效應" .

港鐵公司一向都係把其新推出的地產項目於交通配套方面整到可以一程過鐵路直達港島商業中心區, 興建我這個建議的 "南北走廊金鐘站至華富站段" 咪岩哂囉!!!

至於係邊度起返座新的華富邨??? 確實位置要進一步研究, 但一定會在薄扶林裡面, 建議新華富邨選址將不會設鐵路車站, 這正好符合政府以及港鐵公司對於鐵路發展的立場, 態度及思維.

把現有舊華富邨搬走繼而起港鐵豪宅, 數碼港至黃竹坑的一段鐵路唔再係為大部份的南區公屋居民服務, 那麼數碼港至黃竹坑段的南港島線, 以及本人建議的 "南北走廊金鐘站至華富站段" , 兩條都值得起啦卦???

鐵路其實係為有錢人而建的, 唔係為班窮鬼而建的.

始終都係覺得: 建議的 "南北走廊金鐘站至華富站段" 其效益比起西段的 "香港大學站至華富站段" 的效益大好多.
Kaix 發表於 2013-12-17 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 剛男style 於 2013-12-17 01:10 發表
始終都係覺得: 建議的 "南北走廊金鐘站至華富站段" 其效益比起西段的 "香港大學站至華富站段" 的效益大好多.

你連興建成本/服務人口量/預期乘客量都冇去諗, 學咩人講成本效益??

如果華富support到專用重鐵, 沿線人口更多的東段晨早用左重鐵喇
brianlhm 發表於 2013-12-17 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 剛男style 於 2013-12-17 01:10 發表

吖..... 都唔知係我講得唔清楚定還是你專登抽水呢??? 南北走廊乘客想去維園站當然要在會展站轉乘北港島線先可以去到啦.

即係延長條南北係用嚟俾人去金鐘轉北港島線,咁東段都可以呀,咪就係話重複左東段嘅功能

建議就把現有的華富邨完全清拆, 將個度成塊地交畀港鐵公司起另一個大型住宅發展項目, 並且大力提高那裡未來的地積比率, 以及引入 "港人港地" 條款, 以容納更多居住人口, 人口冇五十萬都要有三四十萬啦

揾塊地係公屋仲難過起私樓
而家華富5萬人都冇
你認為可以起到有50萬人住?
俾你起到康城,太古城咁都係得幾萬人住
到時又萬幾蚊尺
如果可以好似你諗得咁理想,維護世界和平真係靠晒你
ATR129 發表於 2013-12-17 14:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2013-12-17 11:08 發表

如果華富support到專用重鐵, 沿線人口更多的東段晨早用左重鐵喇

不能同意更多。
南港島線東段建築成本最高既應該係金鐘至南風道底既隧道啩,
唔知佢同其他重鐵工程用既TBM有無分別,
但係鑽一組俾中鐵過既穿山隧道,
成本應該不會俾鑽大少少俾重鐵過到既省好多吧。

有諗過如果真係要起西段,
點解唔俾南北線到金鐘再去埋海洋公園,
先至轉用中型鐵路分鴨利洲,華富數碼港兩路,
可以省返西段大學至華富一段隧道。

相信既係,只要東段仲未飽和,
成本效益下好可能係東段去到黃竹坑站,
加條支線到華富數碼港便可以。
4437 發表於 2013-12-17 15:43 | 顯示全部樓層
除非港島西南再有大型發展,例如田灣海傍道轉型、田灣填海連接火藥洲,
否則今後都冇乜機會夠人去起鐵路。
Kaix 發表於 2013-12-17 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2013-12-17 15:43 發表
除非港島西南再有大型發展,例如田灣海傍道轉型、田灣填海連接火藥洲,
否則今後都冇乜機會夠人去起鐵路。

西段的數碼港至黃竹坑段實夠客的,
東段同西段共用黃竹坑至金鐘段, 1:1運作

到黃竹坑至金鐘段飽和時, 先再興建數碼港至香港大學段,
分流華富往中上環的客流

樓主的方案只有華富受惠, 而且咪又係去返金鐘, 冇拓展過服務範圍
同經黃竹坑比, 除左快少少之外就冇乜分別

而且用重鐵去分流中鐵, 根本不合理
 樓主| 剛男style 發表於 2013-12-18 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 thomash 於 2013-12-10 16:08 發表

慈雲山因為地理因素而無法設站
(說起來沙中線的新廣告應該令慈雲山居民感概/怨氣萬分吧,好似班細路仔話起就起...)
小西灣之前有版友討論過可以從杏花村or車廠伸延出一條支線而不是從柴灣兜過去

小西灣.... 直接由柴灣站伸延過去啦, 否則會分薄柴灣站班次, 繼而引致柴灣站一帶居民不滿.

原帖由 053h4 於 2013-12-10 16:20 發表

新界東因應東北發展新增大量人口, 加上旅客需求, 東鐵迫爆的近況
有需要起多條快線出市區
論人口, 新界北人口增速帶動, 新增人口都多過港島西南南

九龍東又係, 跨區交通超負荷, 加上亦都有新增, 可以考慮起條重鐵

反對興建 "第二條南北走廊快線" 出市區, 你想連市區都要被淪陷嗎??? 寧願繼續迫爆東鐵, 同埋等新界北區班人自己慢慢繼續係度 "困獸鬥" 啦!!!

......

認真諗下, 應該要增加新界西北洪水橋新市鎮其商貿區的地積比率 (建議洪水橋商貿區規模應該要搞到好似宜家個尖沙咀咁大) , 再加埋起一條重鐵連接洪水橋至新界北區, 令到班新界北人能夠到洪水橋商貿區就業, 緩和跨區就業情況, 也間接緩和東鐵迫爆情況.