hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 響台灣過馬路...
開啟左側

響台灣過馬路...

alexero 發表於 2005-1-11 21:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛去到台灣,導遊響旅遊巴上講既第一件事,
就係過馬路時記得要留意轉彎的車輛,
所有過路指示都係「純屬參考」
就算綠燈一樣會有車轉入黎

而實際上,我的經驗和導遊說的也是一樣

不過剛剛看到一篇報導,
卻說現在台灣紅燈右轉是犯法的...
(只不過政府準備修例改為合法...)
為何好像與我既經驗很不一樣的呢?
難道現時台灣大部份司機的所作所為都是犯法的?

http://yam.udn.com/yamnews/daily/2454210.shtml
hsu 發表於 2005-1-11 22:40 | 顯示全部樓層
其實台灣向來紅燈可以右轉
只不過當行人燈係綠時
司機要讓行人過
行人過完司機先過得
如果行人燈係紅
司機就優先過喇

其實係只要係列明紅燈可右轉既交匯處上紅燈右轉
咁就唔犯法
否則即屬違法
有時台灣交通仲亂過大陸架~
有次過馬路
成五分鐘先過到條路
簽名被屏蔽
 樓主| alexero 發表於 2005-1-12 02:38 | 顯示全部樓層
[ref=57082]hsu[/ref]  在 2005-1-11 22:40 發表:

其實係只要係列明紅燈可右轉既交匯處上紅燈右轉
咁就唔犯法
否則即屬違法
有時台灣交通仲亂過大陸架~
有次過馬路
成五分鐘先過到條路

既然「向來紅燈可以右轉」
咁有列明「紅燈可右轉既交匯處」,以及無列明的交匯處
又有甚麼分別呢?
係咪行人/車輛的優先次序有不同?
ksmbh 發表於 2005-1-12 07:13 | 顯示全部樓層

[ref=56971]alexero[/ref]  在 2005-1-11 09:27 PM 發表:

剛去到台灣,導遊響旅遊巴上講既第一件事,
就係過馬路時記得要留意轉彎的車輛,
所有過路指示都係「純屬參考」
就算綠燈一樣會有車轉入黎

而實際上,我的經驗和導遊說的也是一樣

不過剛剛看到一篇報導, ...

除了列明<行人時相號誌>,
否則行人綠燈只代表無直行的車開過來,
轉彎車理論上是要禮讓行人.

<行人時相號誌>代表整個路口
行人綠燈,所有方向都停車,
不過注意部分路口是有時間性的,
印象中其中一個在八德路京華城外....

另外出了台北市,
未必會跟燈號,
尤其小路口往往根本衝燈,
搭過人地電單車或巴士都皆如此,
慢一慢車就衝過去了~

不過我覺得台灣馬路雖然亂一點,
但都好過大陸,
至少開車既肯讓~

[ Last edited by ksmbh on 2005-1-12 at 07:15 ]
Wattyung 發表於 2005-1-12 19:41 | 顯示全部樓層
早兩年去過台北,過馬路除了要看綠燈外,有一點一定要記著:

"當你踏出第一步後,千萬不要突然改變方何及改變速度"

那其他駕駛者便會'就'住你黎行。我試過過一個路口(當然行人過路燈係緣色
啦),我後面有成二三十部綿羊仔等住行,我一路行,後面就一路。
ksmbh 發表於 2005-1-13 06:49 | 顯示全部樓層
[ref=57864]Wattyung[/ref]  在 2005-1-12 07:41 PM 發表:

早兩年去過台北,過馬路除了要看綠燈外,有一點一定要記著:

"當你踏出第一步後,千萬不要突然改變方何及改變速度"

那其他駕駛者便會'就'住你黎行。我試過過一個路口(當然行人過路燈係緣色
啦) ...

係呀,
雖然係台灣過馬路真係驚驚地,
但係最緊要自己夠定,唔好閃黎閃去,
佢地開電單車會就住你過駕~
DIH 發表於 2005-1-13 22:49 | 顯示全部樓層

去過上海和台北後,給我的感覺是「兩岸始終都同是中國人」,
不論政治環境怎樣,在禮讓和規則方面始終和別人有段距離,
照搬日本一套只會造成混亂,上次我去台北帶住成班中年女性過馬路真係好驚險。
我認為香港的英式交通燈較適合中國社會,行就行停就停,
行人燈綠燈有車入就係犯法,路人在行人燈紅燈過路亦違法,簡單易明,執法容易,
經過時間和戰爭洗禮後大部分中國人變得「有風駛盡&#33347;」是我觀察後所感。
 樓主| alexero 發表於 2005-1-14 00:24 | 顯示全部樓層
[ref=58986]DIH[/ref]  在 2005-1-13 22:49 發表:

去過上海和台北後,給我的感覺是「兩岸始終都同是中國人」,
不論政治環境怎樣,在禮讓和規則方面始終和別人有段距離,
照搬日本一套只會造成混亂,上次我去台北帶住成班中年女性過馬路真係好驚險。
我認為香港 ...

我去過德國同新加坡
當地都係「行人綠公仔」都一樣有車可以轉入黎
所以都唔可以話呢種交通燈係「日式」
(雖然台灣呢種制度都應該係日治時代留下來的)

反而想知多唔多地方好似香港咁
「行人綠公仔」係一定無車轉入黎...
英國係咁,唔知美國點呢?
ksmbh 發表於 2005-1-14 06:55 | 顯示全部樓層
[ref=59131]alexero[/ref]  在 2005-1-14 12:24 AM 發表:

我去過德國同新加坡

「行人綠公仔」係一定 ...

美國好似都係綠燈會有轉彎車的?!

英國真係勁重視行人安全,
幾百米路可以有安全島,斑馬線再有埋過路燈,
係香港運豬只會同你講,
'呢度起個燈位或斑馬線會影響汽車流量'

而且英國住宅區內的道路,
會有好多停車場個種[減速駁],
我住個頭係唔夠一百米一個,
有D地方就雙程路整路障變隔一段仔就有個位要單線雙程,
去逼途經車輛減速....

或者好似DIH兄講,
文化唔同,
英國人重視人命,
中國人比較重視馬路最緊要車輛通行夠快又效率.

學我個大陸同學講,
英國的馬路真煩,道道都有限制,又有單行道,
係大陸,佢話佢鐘意點開法都得!

[ Last edited by ksmbh on 2005-1-14 at 06:56 ]
camoran 發表於 2005-1-14 08:49 | 顯示全部樓層

[ref=59131]alexero[/ref]  在 2005-1-14 12:24 AM 發表:

我去過德國同新加坡

「行人綠公仔」係一定 ...

美國都係行"紅燈可以右轉"呢套
而綠燈轉彎時都係永遠要讓行人先
就算唔係燈位,有行人突然標出來,人永遠都有先行權
美國其實燈位唔係好多,通常係freeway出入口同最繁忙地帶先有
反而stop sign最多
因為美國多數城市道路設計都係十字界豆腐
所以十字同三岔路口極多
而通常路口流量唔多
所以一般會用stop sign代替traffic light
不過stop sign有個唔好既地方
係先行權分得唔清楚
雖然寫要先讓行人同右面既車先行
但有多時我都試過因為左面既車唔停而差d撞
而有時大家同步到路口,但又唔知俾邊個行先
結果大家鬥等#:
我第一次考牌都係因為咁肥...