hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞) 南港島線海洋公園站今日平頂 ...
開啟左側

(轉貼新聞) 南港島線海洋公園站今日平頂

B.B.B. 發表於 2013-12-11 00:23 | 顯示全部樓層

629 唔做金鐘咪做銅鑼灣+九龍塘囉
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
EX-TL 發表於 2013-12-11 01:51 | 顯示全部樓層
愚問:
海洋公園-黃竹坑之間有無預留位俾港鐵加班做海洋公園加班車?
brian 發表於 2013-12-11 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-12-11 01:51 發表
愚問:
海洋公園-黃竹坑之間有無預留位俾港鐵加班做海洋公園加班車?

雖然海洋公園-黃竹坑之間 應該有條SIDING入DEPOT,
但得幾個站,全程都唔係長,清客都要時間,南行要繼續去黃竹坑的又要迫埋下一班車,
而且做得短棍,黃竹坑打後班次又疏咗,啲客積埋去到海洋公園又係迫餐死,
冇乜誘因做短棍吧……

avianwind 發表於 2013-12-11 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 4437 於 2013-12-10 16:13 發表
點睇都係海洋公園不勝負荷先,邊可能客量只升10-15%,肯定低估咗

補充:
海洋公園今年農曆新年期間(2013年2月)要停止售票時話
當時的最高容量約為35000-36000人(年初三有49000人次入場)
K仔 發表於 2013-12-11 14:39 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2013-12-11 10:30 發表

雖然海洋公園-黃竹坑之間 應該有條SIDING入DEPOT,
但得幾個站,全程都唔係長,清客都要時間,南行要繼續去黃竹坑的又要迫埋下一班車,
而且做得短棍,黃竹坑打後班次又疏咗,啲客積埋去到海洋公園又係迫餐死,
冇乜誘因做短棍吧… ...

單向短棍,由車廠開出到海洋公園起載做快速清客又得唔得呢?

另外講開短棍,如果日後南港島線二期(往華富一段)係打算做東段的支線,事先搞定金鐘—黃竹坑短棍都唔係壞事,免得日後二期通車時,鴨脷洲的乘客投訴被香港仔分薄班次。
Choi 發表於 2013-12-11 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2013-12-9 19:02 發表

其實新巴都係惡夢。

連九記都惡夢,171R可能再賺唔到。

原帖由 B.B.B. 於 2013-12-11 00:23 發表
629 唔做金鐘咪做銅鑼灣+九龍塘囉

做藍田好唔好?
新造的人、如鷹展翅上騰。
Kaix 發表於 2013-12-11 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ9314@YCC 於 2013-12-10 04:40 發表
我擔心629響鐵路通車後就會被cut 最後金鐘至海洋公園段不勝負荷多D

629最繁忙的一小時開唔開到300班車??

就算629唔cut, 都肯定班班吉車遊街, 所以cut唔cut都對鐵路載客量冇影響
Kaix 發表於 2013-12-11 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-12-9 20:34 發表
唔會迫餐死?629只要肯等就有位坐,3卡車多人出入果時肯定迫餐死啦!

我相信冇人會蠢到企係度等10分鐘車為左坐25分鐘車, 都唔走去迫4分鐘車
andy92 發表於 2013-12-11 21:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2013-12-11 21:25 發表

我相信冇人會蠢到企係度等10分鐘車為左坐25分鐘車, 都唔走去迫4分鐘車

629 尾車十分鍾出到金鐘,唔係慢 MTR 好多
Kaix 發表於 2013-12-11 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2013-12-11 11:04 發表
補充:
海洋公園今年農曆新年期間(2013年2月)要停止售票時話
當時的最高容量約為35000-36000人(年初三有49000人次入場)

南港島線單向最高載客量係每小時30000人次,
除非所有遊客都集中在一小時內入場/散場,
否則南港島線載客量係綽綽有餘

我相信海洋公園一小時入場人次最高一定唔會超過15000人次, 其實一小時10000人次已經好盡下

所以巴迷們大可放心, MTR會輕易地食哂99.9% 629的客