hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告:2005年7月12日 SQ857 香港→新加坡 ...
開啟左側

飛行報告:2005年7月12日 SQ857 香港→新加坡

eric278 發表於 2006-3-30 21:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

要到現時才將去年新加坡之行的飛行報告貼出,可見筆者相當忙。

2005年7月12日 SQ857 香港→新加坡

機型:B777-200
預定起飛時間:10:30
實際起飛時間:10:38
預定到達時間:14:15
實際到達時間:14:00

準備登機

遠眺華航客機

遠眺B777-200LR樣版客機,去年才破最長不停站飛行紀錄

我乘搭的新航B777-200客機

遠眺美國大陸航空B777-200ER客機,準備接載旅客直飛紐約

餐前小吃及飲品(桌上放了周杰倫「七里香」唱片歌詞)

KRIS多媒體娛樂系統,我正聽平井堅的「輕閉雙眼」

我的飛機餐(牛油香煎雞扒配薯蓉)

母親的飛機餐(秘制醬汁肉片配飯,由楊貫一為新航創制,但她說不好吃)

由機上遠眺越南上空的南中國海

今次那班機可謂全機爆滿。

新航服務一直很佳,因此下次再去新加坡也會坐新航。

回程之飛行報告稍後推出。
還看香港公交
2157 發表於 2006-3-31 01:01 | 顯示全部樓層
數年前我跟太太去新加坡時亦是坐SQ857,
當年用的是B773(9V-SYE),不過成架機數埋
都唔夠九十人,坐在機尾真係一望無際,
因為坐在機尾只有我和太太,呀?餐後有沒
有食(H)牌雪糕呢??始終,新航絕對是一
間世界級的航空公司,不敢說最好,但一定係
世界上數一數二的最佳航空公司,我熱烈期待新
航會開一條線由SIN->HKG->YVR。因為這是一條
絕對有前途的航線,問題係香港的民航署點睇??

McPIG
 樓主| eric278 發表於 2006-3-31 06:49 | 顯示全部樓層
目前新航已有新加坡-首爾-溫哥華航線。
還看香港公交
volvo_chan 發表於 2006-4-2 07:51 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2006-3-31 06:49 發表
目前新航已有新加坡-首爾-溫哥華航線。

不過SQ17/18只是每週三班.
SQ17/18均是逢一,四,六SIN和YVR兩邊對開, 據知此線客量幾好.

我都想新航開SIN<->HKG<->YVR, 但可能性應該不太.
我反而想國泰開辦HKG<->YVR<->DCA, 每週三班(發夢中)
 樓主| eric278 發表於 2006-4-2 20:40 | 顯示全部樓層
新航若飛YVR,有可能會改用A340-500不停站直航。

還看香港公交
alexero 發表於 2006-4-2 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 2157 於 2006-3-31 01:01 發表
數年前我跟太太去新加坡時亦是坐SQ857,
當年用的是B773(9V-SYE),不過成架機數埋
都唔夠九十人,坐在機尾真係一望無際,
因為坐在機尾只有我和太太,呀?餐後有沒
有食(H)牌雪糕呢??始終,新航絕對是一
...

哈哈...
我上個月也是坐SQ857飛新加坡
應該是B777-300,全機爆滿(只不過是星期三...)

第一次坐SQ,可能是之前的期望太高了
坐完之後只覺得不外如是
PTV起飛後差不多半小時才開(有的公司會長開,甚至給你看機底的camera...)
操作介面極不user friendly,看著說明書摸了一大輪才知道怎樣用
更糟糕的是,PTV load得極慢!就算在menu按上按下也有1-2秒的time lag,甚不暢快
這種情況在其他公司從來沒有發生過...

飛機餐看起來很花心思,又阿一又甚麼的
但並不太好吃,又不夠「熱騰騰」... 比我以往坐過的CX,CI,LH都要差
而且份量也少,真叫人失望
派餐後又隔了一個小時才收餐盤,想去廁所也不方便
飲品車上的選擇也不多
最好的,就是有(H)牌雪糕食...

機倉服務員呢... 也不見得有何出眾
和其他公司差不多(甚至還要差一點)

回程的經歷也差不多,沒有特別改善
至於以後坐不坐SQ... 還是看價錢算了,我覺得SQ真的沒甚麼特別,值得我付出較貴的價錢

P.S.不知為甚麼,總覺得CI的inflight service和PTV比CX和SQ都好
可能是因為當時對CI沒有期望,所以有驚喜?

2157 發表於 2006-4-3 02:41 | 顯示全部樓層

原帖由 alexero 於 2006-4-2 22:51 發表

哈哈...
我上個月也是坐SQ857飛新加坡
應該是B777-300,全機爆滿(只不過是星期三...)

第一次坐SQ,可能是之前的期望太高了
坐完之後只覺得不外如是
PTV起飛後差不多半小時才開(有的公司會長開,甚 ...

樓主:9V-SQC係B772 o黎啊。
McPIG
billlmf 發表於 2006-4-3 04:29 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-4-2 20:40 發表
新航若飛YVR,有可能會改用A340-500不停站直航。

我估就未必搞直航喇,因為現時SQ17/18主要都係靠首爾個邊D客先可以維到本~~

其實2157兄呢個建議都唔錯,因為現時HKG-YVR呢條線主要係得CX同AC為主,CX現時每日兩班(傳聞可能會係今年內開辦第三班),AC淨係得一班,差唔多班班都爆,加入多個競爭者都算唔錯喇~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-4-3 06:01 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2006-4-3 04:29 發表

我估就未必搞直航喇,因為現時SQ17/18主要都係靠首爾個邊D客先可以維到本~~

其實2157兄呢個建議都唔錯,因為現時HKG-YVR呢條線主要係得CX同AC為主,CX現時每日兩班(傳聞可能會係今年內開辦第三班),AC淨係得一 ...

我聽聞SQ17/18之YVR<->INC段客量都很好, 經常有客滿的情況.
我反而想MH開線, KUL<->HKG<->YVR, 話晒以前MH都有機停TPE再飛YVR(MH121/122),用747飛
如果MH之YVR線復航並改停HKG, 我就一定好開心.

PS:MH的YVR線點解會停航, 用得747飛, 照計應該幾好客架喎!?
volvo_chan 發表於 2006-4-3 06:35 | 顯示全部樓層

原帖由 alexero 於 2006-4-2 22:51 發表
飛機餐看起來很花心思,又阿一又甚麼的
但並不太好吃,又不夠「熱騰騰」... 比我以往坐過的CX,CI,LH都要差
而且份量也少,真叫人失望
派餐後又隔了一個小時才收餐盤,想去廁所也不方便
飲品車上的選擇也不多
最好的,就是有(H)牌雪糕食...

機倉服務員呢... 也不見得有何出眾
和其他公司差不多(甚至還要差一點)

SQ經濟艙的飛機餐我覺得應該比CX/LH好, CI就應該差不多,
話晒SQ的新航國際烹飪顧問團由九位大廚設計, 質素差極有限.
上次坐SQ2由HKG>SFO我食到阿一的菜式, 味道就真係無想象中咁好食,
但份量就總比CX好, 起碼夠飽先.
我覺得法國大廚Georges Blanc設計的菜式幾好, 食過都好正!!!(可能我要求低)
不過我想講由大廚設計的菜式味道未必是好, 我估SQ果D飛機餐唔會是果九位大廚整掛......
有時都要好睇空廚果邊的廚藝和烹調方法, 話晒飛機餐的烹調方法是與地面的膳食唔同.

機艙服務員呢方面, 同CX一樣, 要好有唔好,
但SQ班crew我覺得整體都唔差, 服務好有效率和經常保持笑容, 我絕對欣賞.
同埋每間航空公司總會有一D唔好的crew, 有時都要好睇運氣.

PS : 小弟剛剛成為了SQ的KrisFlyer會員, 希望SQ日後仍然有5 star airliners的服務質素和繼續求進步.

期待SQ的A345 Leadership和A380之旅的小弟......