hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 深圳隨攝(發現深圳灣口岸有線去北站) ...
開啟左側

[中國大陸] 深圳隨攝(發現深圳灣口岸有線去北站)

PKD32 發表於 2013-12-14 00:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

全部都係等車時攝(攝於2013-12-09)
深圳灣口岸(深方)
呢部五洲龍A10純電動幾好睇,同埋電牌有英文(226同245嘅A10電牌都有有英文同無英文兩種版本,有英文版本電牌比較闊)
同埋發現有M299去北站,用車系245之前嘅舊車(白色金龍、前深展宇通、夜晚見到有混蟲)

同埋夜晚系南頭檢查站搭B813,用車系以前B602嘅第一批申龍小巴,同B602(深圳灣口岸-海上世界)相似嘅M409(深圳灣口岸-月亮湾综合车场),同埋變成收兩蚊,用車系幹線色申龍小巴,係咪即係M409正式取代B602,同埋兩條線交換左車?

搭M206(舊海格,無報站機,報站由售票員負責)轉382(混蟲)去靈芝公園
之後搭左M246(金旅)
因為搭錯方向,所以永聯學校落車,有相睇
呢度嘅綠化好好
第一次系深圳見到宇通村村通

海格

西部公汽金旅(Golden Dragon)@M246 靈芝園=》南頭檢查站(湖濱中路)
http://youtu.be/T3D54JpGIc8
批車感覺好舊,同埋有舊車嘅震,但同SBG舊蘇金感覺差不多(求型號)
M246南投檢查站 總站,竟然系另外一邊空地

跟住去南頭古城行,行完準備搭M371(如果紅色機場車系香港嘅A線嘅話,佢都算系香港嘅E線,因為會系機場兜圈)去機場新航站樓參觀,因為聽講都幾靚。

康達爾海格

呢部上饒過來的時候 空氣臭左好多 好大陣油味

去程搭架混蟲坐車尾,知道系震,但估唔到仲震過D舊車)因為太多人,同埋唔知佢會系機場兜圈,所以無影片,坐到機場由原本好多人(坐滿),唔計司機同售票員,得返我地幾個同幾個人。

不過系寶安有一個停得好耐嘅紅綠燈,個司機竟然跳出來做伸展運動同玩電話。

機場,影唔到M417(地铁接驳线)
因為趕上M371,只影到呢張資料

原來M371+B813(M206)=¥4+¥1(¥2)=¥5(¥6),純粹想睇機場嘅可以一試
<機場8線¥10
不過機場10線有部分車都係無行李架,一樣無分別

回程想錄返,原來回程唔會系機場兜圈,直接上橋
深圳巴士集團SBG 五洲龍FDG6111HEVG2(二踏混蟲) M371(原355)寶安機場→農批市場
http://youtu.be/zDFitunHNII

深圳巴士集團SBG 五洲龍FDG6111HEVG2(二踏混蟲) M371(原355)富盈門→安華工業區
http://youtu.be/xUR-DnaoIyM

雖然唔知實際速度 不過感覺幾快
pcckw 發表於 2013-12-14 12:16 | 顯示全部樓層
M409的確是取代B602前往月亮灣綜合公交車場(經蛇口碼頭及興海路)。

M299改由深圳灣口岸開出(以前是南山中心區開出)絕對是德政,除了直達深圳北站外,前往西麗不用乘很貴的E19(無人售票,均一價人民幣9元,乘M299只需2.5)。

機場8路全程收費是15元,而機場5路及機場10路並不是行走高速公路。

GD1570 發表於 2013-12-14 18:37 | 顯示全部樓層
M299幾時改咗喺深圳灣開架...
我數月前搭仲係由南山中心區開架wor
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| PKD32 發表於 2013-12-14 19:53 | 顯示全部樓層

原帖由 pcckw 於 2013-12-14 12:16 發表
M409的確是取代B602前往月亮灣綜合公交車場(經蛇口碼頭及興海路)。

M299改由深圳灣口岸開出(以前是南山中心區開出)絕對是德政,除了直達深圳北站外,前往西麗不用乘很貴的E19(無人售票,均一價人民幣9元,乘M299只需2.5)。
...
謝解答
不過未有E19之前,要去西麗嘅應該都識搭245/123去海雅百貨轉226,應該都係¥5/¥4.5
同埋有D問題:
M409係咪即係31?同埋幹線應該就要用大車,因為客量都唔算差
年幾前搭機場8去海岸城,收兩蚊,聽到有人去機場,售票員話¥5系行李票,唔知係咪改作安排?
雖然機場5同機場10唔經高速公路,係咪呢兩條線無人放行李?定係D普通車有行李架?
MG9003 發表於 2013-12-14 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2013-12-14 19:53 發表
謝解答
不過未有E19之前,要去西麗嘅應該都識搭245/123去海雅百貨轉226,應該都係¥5/¥4.5
同埋有D問題:
M409係咪即係31?同埋幹線應該就要用大車,因為客量都唔算差
年幾前搭機場8去海岸城,收兩蚊,聽到有人去機場,售票員話¥5系行李 ...

今日見 機場10 都係用 綠色車身果d公交車行(膠凳)
同埋 機場 10 真係似 流水線多
MG9003 發表於 2013-12-14 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2013-12-14 18:37 發表
M299幾時改咗喺深圳灣開架...
我數月前搭仲係由南山中心區開架wor

我上幾星期上深圳都未見佢改黎深圳灣...
但今日上去 都見到 m299 改左去深圳灣口岸
 樓主| PKD32 發表於 2013-12-15 11:03 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

其實都有紅色旅遊巴
pcckw 發表於 2013-12-15 14:48 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

請問226(赤灣<->動物園)都是收人民幣2.5元嗎?
由於我乘機場8路沒有存放行李於車底,所以不清楚是否要收5元的行李存放費。
不明解「M409是否即是31」這句,其實B(支線)還有一個作用,就是行走一些橫街窄巷,
以前的B602要途經灣廈村的橫街窄巷,之後轉M409時要途經B602的原有路線,所以用短車不難理解,其實51都是使用短車行走。
有次乘搭機場5路,記憶中是沒有行李架的。
GD1570 發表於 2013-12-15 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 MG9003 於 2013-12-14 20:20 發表

我上幾星期上深圳都未見佢改黎深圳灣...
但今日上去 都見到 m299 改左去深圳灣口岸

我上次經深圳灣口岸去深圳北站,
因為要趕10:00往西安北的高鐵...
結果要搭08:00頭班E19,去到深職所附近再轉M299
但都要1小時10分鐘左右
唔知現在M299會唔會快啲呢?
你有你可愛,我有我好笑。
MG9003 發表於 2013-12-15 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 PKD32 於 2013-12-15 11:03 發表
其實都有紅色旅遊巴

間唔中都有 ,
上次新航廈啟用第二日 參觀完 都係坐 機場 10 返 海雅百貨 , 等左第一班車就黎架海格客車 , 打折左 三個幾人仔 就有豪華客車坐