hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道公路事故 交通擠塞極度嚴重
開啟左側

[問題] 將軍澳隧道公路事故 交通擠塞極度嚴重

s3n370 發表於 2013-12-17 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2013-12-17 00:51 發表
鋪鋼沙畫箭咀都係要封路同錢,差佬果邊亦唔知有冇咁多超速相機,但改限速就最多係換路牌同宣傳

舖防滑鋼沙同畫箭咀只需通宵/頂多假日封路就搞掂。
亦肯定改善到路面安全,對流量唔會有壞影響。

至於改限速,本身成效實屬疑問。拎大埔公路出黎講己經唔駛點諗。
再者要做多好多咨詢、刊憲等法定程序,而舖鋼沙、畫線係唔駛做0既。
相比舖鋼沙等路面工程,要用多好多時間,都唔知實唔實施到。

相比之下,玩潮水式、畫巴士專線甚至列為部份時間封閉道路,更為可行
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
superbus 發表於 2013-12-17 01:09 | 顯示全部樓層
呢單意外係有車亂咁 cut 線所致
最簡單既解決方法係畫雙白線, 畫到落完斜為止
就算限速但堆車仲可以左 cut 右 cut, 一樣會出意外
~誰@359~ 發表於 2013-12-17 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2013-12-17 01:03 發表

相比之下,玩潮水式、畫巴士專線甚至列為部份時間封閉道路,更為可行
將隧潮水式唔得,因為到時係將軍澳道食唔到個流量
封隧道更加唔得,其他車只會湧上山路更大穫
只有晝巴士專線係可行,亦係最有迫切性
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2013-12-17 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2013-12-17 01:09 發表
呢單意外係有車亂咁 cut 線所致
最簡單既解決方法係畫雙白線, 畫到落完斜為止
就算限速但堆車仲可以左 cut 右 cut, 一樣會出意外
當有人話條路限速70定50都會有人唔跟既時候,晝雙白線真係唔知有冇用
字大只顯得人自大
Anpretext 發表於 2013-12-17 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2013-12-17 01:13 發表
當有人話條路限速70定50都會有人唔跟既時候,晝雙白線真係唔知有冇用
而家架架車都有cam,
雙白線都cut就唯有送佢一程啦
GA6072 發表於 2013-12-17 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2013-12-17 01:13 發表

如果雙白線都硬cut
隧道入面早已經cut得
唔洗等落斜

GA6072 發表於 2013-12-17 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2013-12-16 23:17 發表
我同你既諗法好明顯係唔同啦

我既諗法係o係繁時塞車既時候,令公共交通服務暢通無阻
結果所有公共交通既使用者都可以得益,鐘意搭咩車就搭咩車

你既諗法呢,就係繁時竟然係留條路畀貨車(which其實根本冇貨車會o係繁時用山路),都唔打算留畀巴士小巴
結果假以時日人口增加車流增加,山上就只會得返95同95M可以正常服務
將隧大炒倒塞返觀塘時仲只會得返95
一眾幫襯105 17M 98A 98C既朋友悉數中伏
而板友一直提倡,但其實一路都冇ground去support既「95出彩虹轉乘」,就會順理成章成為居民冇選擇下既選擇

你要既車流數字咁岩我有,比你參考下

寶林路

早繁0800-0900
東行一至五 460
西行一至五 750
専利巴士佔車流4.1%=50
中重型貨車3.1%=37
小巴就6.8%,但入面有至少一半上山行快線

東行下繁1800-1900
西行下繁1700-1800
専利巴士佔車流7%/8.7%
中重型貨車5.3%/2.7%

將隧
早繁0800-0900
東行一至五 2270
西行一至五 3230
専利巴士佔車流2.5%=137
中重型貨車8.9%=489.5

西行下繁1700-1800
専利巴士佔車流2.7%/2.4%
中重型貨車11.5%/5.3%

3AV53 發表於 2013-12-17 09:10 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2013-12-17 01:54 發表

如果雙白線都硬cut
隧道入面早已經cut得
唔洗等落斜
隧道有cam,過雙白實影晒。
~誰@359~ 發表於 2013-12-17 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2013-12-17 02:29 發表

你要既車流數字咁岩我有,比你參考下

寶林路
早繁0800-0900
東行一至五 460
西行一至五 750
専利巴士佔車流4.1%=50部
中重型貨車3.1%=37部
小巴就6.8%,但入面有至少一半上山行快線

西行下繁1 ...
開頭你話有「好重型既貨車」要行慢線,「經常有貨車上唔掂翠林斜」
於是我就根據呢一點,話根本唔會有「貨車」o係繁時行山路
之後你而家彈個數出泥,話畀我知上繁八至九會有「37部」「中重型貨車」行山路
但似乎證明唔到你當初所講既「好重型」「上唔掂斜路」既貨車係真確的存在
因為,中重型貨車係包括埋5.5噸
而37架呢個數字係東西行加埋,但我只係講寶北翠林斜,即係東行數字可以不理

不過點都好,就算有左巴士專線,有好好好重型既貨車都冇乜問題
一來中重型貨車數量少,二來成件事都只係想疏導公共交通,貨車拉龍同呢個目的冇衝突
字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2013-12-17 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2013-12-17 20:59 發表
開頭你話有「好重型既貨車」要行慢線,「經常有貨車上唔掂翠林斜」
於是我就根據呢一點,話根本唔會有「貨車」o係繁時行山路
之後你而家彈個數出泥,話畀我知上繁八至九會有「37部」「中重型貨車」行山路
但似乎證明唔到你當初所講既「好重型」「上唔掂斜路」既貨車係真確的存在
因為,中重型貨車係包括埋5.5噸
而37架呢個數字係東西行加埋,但我只係講寶北翠林斜,即係東行數字可以不理

不過點都好,就算有左巴士專線,有好好好重型既貨車都冇乜問題
一來中重型貨車數量少,二來成件事都只係想疏導公共交通,貨車拉龍同呢個目的冇衝突

朝早刷牙見過兩次,0745左右,拖頭+濕地+有貨+停車就哂呔出事,
通常跣返落摩門教門ロ,之後走人
同路面同貨車匹數無關
420匹ISUZU都中過伏,

不過有次唔係拖頭既有吊雞無力上唔到,就係例外例子

再講山路點解有機會都整三線
就係盡量比上斜有兩條線比人扒頭

就算上到區議會,翠林斜劃巴士線,路政署都一定唔過
原因係路政署係向道路使用者負責,為左平均一分鐘得0.833既巴士劃巴士線,
重要係使用率跌緊既道路劃巴士線,反而引致塞車,呢隻貓難食
重未計已經開始設計既將藍隧道

計下數
西行早繁750部,750/60=毎分鐘12.5部,兩條線6.25部
以翠林燈口兩分鐘放一次估算,毎條線毎盞燈要放到12.5部
但劃巴士線的話,毎盞燈要放到25部,下行要毎盞燈放到14部
反而,係上翠林斜前既十字路ロ前既寶林北路,開個無燈位既叉ロFOR左轉
慢線用巴士線比咁一樣可以巴士優先上翠林斜,同時亦可控制既上翠林斜車流,
一樣可以做到疏導公共交通效果,而且成事機會大