hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 終院: 申領綜援居港7年要求違憲
開啟左側

[新聞] 終院: 申領綜援居港7年要求違憲

樓主| AVD1 發表於 2013-12-18 19:08 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2013-12-18 16:39 發表

最怕不是「法治」或者「人治」,而是「借法治之名義來達致人治」。

剛剛播完冇耐既三色台劇集《法外風雲》正是帶出了例如以上的寓意。

如果到今時今日你們都仲係停留在逐個訴訟去睇事件的層次而唔識得進步至以整 ...

大陸所謂人治, 問題根本就係四個字 - 利慾薰心,
根本就係有佢講冇人講. 共產黨成個黨根本已經歪哂架啦 ~

香港 ?
香港所謂法治就係比班識玩法律 o既人去搵 d 字眼出黎左挑右挑,
事實上就係滿足某班人 o既私利 ~

站起道德或者法理呢個層面上,
真係好難去話咩係岩咩係唔岩,
輸打嬴要呢四個字真係好難去介定,
始終每樣野都有兩面 ~

但係站起香港立場上,
而家香港法律貌似連香港人都保護唔到, 甚至話連香港核心價值都捍衛唔到 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2013-12-18 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-12-18 13:50 發表
基本法起草委員會。就算華叔同馬田都係大中華派,其他都係法律學者或商家,
廿幾年前的文件,時而世易,當年又點會諗到今日的情況
...

呢個就係當年 o既人諗唔到有班人個腦可以轉得咁快,
回歸十多年, 點睇都覺得當年起草基本法班人估唔到會有而家呢 d 情況出現,
數數下, 香港前前後後都已經釋法左四次,
同時都睇到會有更多 o既 釋法機會出現 ~
 樓主| AVD1 發表於 2013-12-18 19:14 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2013-12-18 02:57 發表
終院法官們在判詞暗示了香港的兩個問題:
單程證以便家庭團聚,以及為使老化人口年輕化的人口政策(鼓勵新移民來港)
沒有以上兩點便不會抵觸7年規定

不過成日見到只要人地靠惡
便可以令社署職員批這批那
...

就算係暗示香港係有問題存在又點 ?
而家單程證個問題就係個決定權唔係起香港手上,
呢個就已經玩死左香港政府了吧 ~

最簡單, 連 say yes 定 no 都未到自己出聲仲可以講咩 ?
呢 D 真係就算知道都冇辦法 ~
DIH 發表於 2013-12-18 20:52 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-12-18 19:12 發表

呢個就係當年 o既人諗唔到有班人個腦可以轉得咁快,
回歸十多年, 點睇都覺得當年起草基本法班人估唔到會有而家呢 d 情況出現,
數數下, 香港前前後後都已經釋法左四次,
同時都睇到會有更多 o既 釋法機會出現 ~ ...

無論中英定當年/現在的香港社會上層,只當一般香港人係受眾,一直以來,香港人都沒有當家作主。
世上殖民地脫殖多數都是獨立,唯獨香港作為發達經濟體及獨立關稅區,竟然不能自決命運。
假如基本法係憲法,這部憲法就規定了一般市民並無修改憲法的權力,
尤其是立法會及特首皆非普選之下,民意的力量微乎其微。

238X 發表於 2013-12-18 22:46 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

夢囈一下:如果香港人有自己的武裝,你所說的也仍是可以改變的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| AVD1 發表於 2013-12-19 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-12-18 20:52 發表

無論中英定當年/現在的香港社會上層,只當一般香港人係受眾,一直以來,香港人都沒有當家作主。
世上殖民地脫殖多數都是獨立,唯獨香港作為發達經濟體及獨立關稅區,竟然不能自決命運。
假如基本法係憲法,這部憲法就規定了一般 ...

呢個始終係歷史問題,
新界始終都係英國佬租返黎,
要獨立, 頂多都係得返界限街以南 o既九龍地區同埋港島區先可以有資格講 ...
 樓主| AVD1 發表於 2013-12-19 18:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-12-18 22:46 發表
夢囈一下:如果香港人有自己的武裝,你所說的也仍是可以改變的。

你講呢句已經講左好多次,
就算有武裝, 我當香港每個人都有啦,
都唔夠共產黨個黨員數量多吧 ...

要香港獨立,
冇外國力量根本成唔到事 ~
238X 發表於 2013-12-19 18:57 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

兩睇。如果照你咁講,烏坎村應該早已滅村。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| AVD1 發表於 2013-12-19 19:54 | 顯示全部樓層
http://hk.news.yahoo.com/%E6%96% ... 7%BA-225028359.html

見到呢單新聞就知個班人根本就見錢開眼,
即日已經有 31 人申請,
真係冇眼睇 ...

香港最慘就係有班人為左自己私利就講到自己有幾高尚點樣公平點樣為新移民,
又唔見佢地為下香港人 ?

唔怪得財爺死都唔派錢,
不時之需, 所謂不時之需原來就係留返呢 d 錢就係派比呢班新移民 ......
LF5502 發表於 2013-12-19 23:07 | 顯示全部樓層

一切源於基本法!!

呢本咁的垃圾,一早就應該拎去填海
愛護狗疤力量