hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴平安夜安排不當
返回列表 發新帖
開啟左側

九巴平安夜安排不當

dennislokawai 發表於 2013-12-25 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cktse 於 2013-12-25 02:33 AM 發表

原來九巴淨係做改道熟客生意,原來生客就要成條佐敦道逐支波板糖咁調查
咁話說回頭,波板糖上面寫路線號碼黎做乜?樓下路線紙都寫左路線號碼啦 ...

人地九巴每條路線都貼晒通告通知乘客改路,
站位改咗晌邊,
年年平安夜除夕夜等明知尖沙咀一帶都封路,
你出發前唔搜集資料到頭來就賴巴士公司,
咁又合理嗎?

司機唔清楚改路站位飛站無錯係司機/公司問題,
但沿途九巴已經掛A3紙寫晒邊條路線臨時站我認為已經安排唔錯。
youtube.com/c/dennislokawai
asv2 發表於 2013-12-25 10:50 | 顯示全部樓層
不過講真,平心而論,新城嘅臨時站A3設計明顯真係清楚啲
MZ3101 發表於 2013-12-25 10:55 | 顯示全部樓層
安排差嘅事情 , 要數都未數到呢樣 .....

尋晚 1843 左右喺半島酒店望住架 98D 轉入彌敦道 , 當時小弟行緊去海防道個站
行到站頭係 1849 , 當時已經有十個人左右喺度等車 , 但行去個站途中一路都冇 98D
一路等呀等 , 一路見到幾條傳統流水線有車行過
就係完全唔見有停海防道嘅路線埋站 (87D 排左最少三十人)

最後一路等到七點開始封路都係冇車 , 又完全冇稽查嚟話封路冇車
成個站啲人完全係自己估估下 , 聽到差人話封哂路先知
最後要行去尖東總站先有車搭 ......

七點封路 , 咁封路之前係咪應該搵架車清走啲人先呢?
98D 最多十分鐘一班 , 咁 1855 前好應該有車清客下話 .....
*利申: 已向 TCU 投訴
cong 發表於 2013-12-25 23:46 | 顯示全部樓層

dicksonboy 發表於 2013-12-26 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2013-12-25 01:10 發表

如果係公司有哂資料教哂司機,咁司機飛站一定係佢錯
講返個站,試想想你響相片右邊既方向望過去,你會唔會知呢個係3c, 81, 95, 203E以外既臨時站?
又,如果你響相片左邊方向望過去而有個人企左響度擋住寫左號碼張紙,你又會唔 ...

我自認係一個八掛既人,
如果見到個巴士站多左張紙,我有時間一定會去睇
所以我係一定會知既

一樣米養百樣人,我相信絕對有人好似我咁睇通告,
亦相信有人雞乸大隻字都唔會睇,
我只會話"站牌"有改善空間
Idiotism is idiots being idiotic
MT695 發表於 2013-12-27 03:04 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2013-12-25 01:02 發表
首先你要知道呢張紙既實際功能唔係一張通告,而係指示乘客響此處候車既重要資料
環顧實際環境,巴士站並無其他指示’路線停此站‘既標示,乘客搵巴士站係咪要靠呢張紙先?
而響呢個現實底下,平安夜人頭湧湧,呢張’通告‘郁d就 ...

其實你睇張相都見到張紙係唔會比人遮哂
當你經過見有張紙,你唔睇張紙寫乜就走左去,咁問題明顯係你度啦

同埋有塊野包住張紙,會反光,有d角度未必睇得清楚寫乜
要知道張紙掛得高,有d既人又唔夠高會好難睇
貼上波板糖又麻煩,要d工作人員爬高爬低整都辛苦la

原帖由 MZ3101 於 2013-12-25 10:55 發表
安排差嘅事情 , 要數都未數到呢樣 .....

尋晚 1843 左右喺半島酒店望住架 98D 轉入彌敦道 , 當時小弟行緊去海防道個站
行到站頭係 1849 , 當時已經有十個人左右喺度等車 , 但行去個站途中一路都冇 98D
一路等呀等 , ...

反而我覺得e個係有冇車返既問題
成個油尖區七國咁亂,甩班好正常
後車返到去已經封左路就冇計

不過當然e件事的確九巴有改善空間
學你話齋,九巴可以搵個外勤清場,或者將1843部車推遲去封路前開
不過大時大節,一年得幾次就算數la