hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 改善銅鑼灣交通建議(之二)
開啟左側

改善銅鑼灣交通建議(之二)

4437 發表於 2013-12-25 06:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

禮頓道西行既呢段路段係銅鑼灣區既交通要塞,

因為佢同時係入香隧、上司徒拔道/堅尼地道、出告士打道、去灣仔南、返電車路既必經之路。

前面個燈位一去唔切車,車龍可以倒塞到十萬九千里遠,

例如塞到駱克道東行近馬師道、英皇道西行近永興街,嚴重癱瘓半個港島既交通。

建議內容:

將連結圖中左邊行人路縮窄,右邊石壆改為闊度較幼既欄杆甚至雙白線。

目的係令呢個燈位由兩線改做三線。

同時將電車站移向跑馬地方向,騰出空間畀禮頓道西行。
kmb113 發表於 2013-12-25 15:45 | 顯示全部樓層
石壆無咗幾個月啦~!!!你無去現場睇過就紙上談兵???
你做足D功課先上來建議啦~!!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
 樓主| 4437 發表於 2013-12-25 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2013-12-25 15:45 發表
石壆無咗幾個月啦~!!!你無去現場睇過就紙上談兵???
你做足D功課先上來建議啦~!!!
咁啱冇去幾個月有乜大不了喎,個位都塞左唔止廿年啦。
而且明眼人都知重點係「擴至三線」,有冇石壆又影響到啲乜?
我錯你咪提點下囉,駛乜廢左成個建議?
kmb113 發表於 2013-12-25 21:39 | 顯示全部樓層

你去現場睇下囉...依家已經成條路擴闊咗...
你未建議...人地政府一早已經完成咗~!!!
同埋個個位搞擴建搞咗唔止幾個月...(只是人地政府唔係擴建你想擴建個邊馬路而已)
唔關你無去幾個月就無咗...根本你係從來去去睇過現場~!!!
無謂死撑喇~!!!

kcwl 發表於 2013-12-25 22:35 | 顯示全部樓層
學上面話齋,個石壆無左幾個月,己經換晒雙白線
禮頓道東行都變左三線,所以西行基本上無可能加多條線(就算拆晒兩邊行人路都係咁話)

或者你會話點解加綫俾東行都唔俾西行,問題東行有條綫基本上係俾班的士私家車排隊等入去時代,唔會郁,所以實際東行好多時都係得兩條線
加上如果塞東行嚴重的話會倒塞返去鵝頸,甚至上返去堅拿道天橋...跟住會塞埋入海隧快線 (有次4點9到經過海隧快線郁都唔郁,好在當時小弟撘架車行慢線返中環)
咁樣仲塞得勁...

電車站再移入去跑馬地就可以變街站,個度段黃泥涌道得頂多八米闊...
avianwind 發表於 2013-12-26 03:15 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2013-12-25 06:03 發表
將連結圖中左邊行人路縮窄,右邊石壆改為闊度較幼既欄杆甚至雙白線。
目的係令呢個燈位由兩線改做三線。
同時將電車站移向跑馬地方向,騰出空間畀禮頓道西行。

行人路確實是偷左位擴闊行車線
分隔的石壆亦好像改了做"杆柱形臨時路標"(英文好像叫Delineator post)

至於個電車站已經向跑馬地移入左近7個月了
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_33609.html

重點的「擴至三線」則是擴闊東行方向

樓主| 4437 發表於 2013-12-26 05:36 | 顯示全部樓層

謝版友提點,我諗我真係錯左,我會為我#2既言論道歉,搵日會去返上址視察。
(我的確有去過現場,不過上一次經過係喺架西行10號度塞左幾個字,
但只係望到西行係兩線,冇留意東行擴闊左。而我係港島人嚟,見我其他post都應該會睇得出)

既然係咁,不如傾下點樣分流西行D車出電車路/駱克道,唔駛架架迫死禮頓道。
(始終時代的士龍呢舊蘇州屎,睇怕有生之年都解決唔到,唯有打西行主意)
avianwind 發表於 2013-12-27 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 4437 於 2013-12-26 05:36 發表
(始終時代的士龍呢舊蘇州屎,睇怕有生之年都解決唔到,唯有打西行主意).

其實羅素街有半日已經是"的士專線"了
http://goo.gl/maps/XJBaz
間中都見過下交通警會捉人偷入

近年又好像加多左條過海隊
希望疏導一下條車龍
http://goo.gl/maps/VRxwn
但無乜人在該邊排隊
的士自然也不會輕易離開主隊

kmb113 發表於 2013-12-27 17:32 | 顯示全部樓層
根本個 限制牌都廢既... D私家車同貨車咪好似盲既一樣照樣駛入羅素街~!!!
我成日都話 THKI 唔夠數只要企定定某幾個位 每日都一定夠數的~!!!

禁止所有機動車輛進入
每日中午12 - 午夜12
的士除外
hkaiw 發表於 2013-12-27 22:12 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2013-12-27 17:32 發表
根本個 限制牌都廢既... D私家車同貨車咪好似盲既一樣照樣駛入羅素街~!!!
我成日都話 THKI 唔夠數只要企定定某幾個位 每日都一定夠數的~!!!
禁止所有機動車輛進入
每日中午12 - 午夜12
的士除外 ...

根本上所謂「禁止所有機動車輛進入」及紅圓白底及「專利巴士除外」的路牌根本是形同虛設,好像於德輔道中西行銀行街至祖庇利街一段、德輔道中東行遮打道至美利道一段是有一個「禁止所有機動車輛進入」及「專利巴士除外」的路牌,但是經常有沒有許可証的車輛駛進,主要是私家車及客貨車;又例如干諾道西西行與德輔道西交界有一小處原本供消防車由西消防街右轉往德輔道西,再左轉往文咸東行或德輔道西西行的小路,設有「禁止所有機動車輛進入」及「有許可證者不在此限」,但是經常有貨車濫用該小路車左轉往文咸東行或德輔道西西行;當然如英皇道更是被濫用的例子。

另外我曾多次見過有車輛胡亂駛進筲箕灣巴士總站,一是為了避了工廠街的交通燈,二是由南安街的東行巴士專線駛進往寶文街,三是運送頭條日報的客貨車;另外我亦每天見到屬於金鐘站C1出入口對出的報攤之客貨車,竟然視警方為無物,當680線的坑位旁邊的行人路,或統一中心與金鐘廊電梯之間的行人通道是他的停車場,而前往這兩處均是先要經力寶中心對出的專利巴士線。
喵...