hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) Stockholm港鐵一遊
開啟左側

Stockholm港鐵一遊

busfunfun 發表於 2013-12-29 00:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自2009開始,港鐵便營運Sweden首都Stockholm Metro System小弟趁聖誕假一到
Sweden

同時睇下港鐵營運下的地鐵係點

市內除左
地鐵,仲有電車同巴士其他交通公具

所有交通都係由under SL

應該係政府下的運輸機構

單程飛可以係ticket machine買

但係只接受credit/debit card

所以一定要係Cuc買
大部分職員都好nice同識英語
20歲以下都係收特惠價15 SEK
大概18 HKD 一程
成人價一律25 SEK

大概30 HKD度

雖然已經俾MTR接手
但係似乎除左制服有logo,冇咩係變到
列車班次都好密,2-3分鐘有車
可能成個城市唔太多人,
所以唔算太擠湧
整體服務都OK

評分

參與人數 2aPower +201 HugeC +1 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介 + 額外Like ...
S3BL100 + 1 + 1 Nice sharing!

查看全部評分

OTIS401 發表於 2013-12-29 00:49 | 顯示全部樓層
仲以為會好似前九鐵線咁港鐵化哂
成個post除左最後果幾張相之外,都看不出是港鐵的東西
 樓主| busfunfun 發表於 2013-12-29 01:15 | 顯示全部樓層
可能營運年期短
冇九鐵成50年
所以唔太花錢去改善設施

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
MB452 + 1 認同

查看全部評分

DIH 發表於 2013-12-30 22:49 | 顯示全部樓層

始終係人地地方,梗係要客客氣氣,盡量維持五十年不變,怎似得這邊可以自把自為~

有趣地方係,Stockholm地鐵當年沒有跟隨路面車輛調轉行車方向(1967),所以仍然係左上右落。
Kaix 發表於 2013-12-31 08:51 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2013-12-29 00:49 發表
仲以為會好似前九鐵線咁港鐵化哂
成個post除左最後果幾張相之外,都看不出是港鐵的東西

墨爾本METRO更加完全冇任何MTR字樣,
因為墨爾本的公共交通係由政府機構PTV一手統籌,
火車巴士電車由站牌、指示牌到車身都有一套統一風格,
營運商只負責營運同維修

barking 發表於 2013-12-31 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-12-30 22:49 發表
始終係人地地方,梗係要客客氣氣,盡量維持五十年不變,怎似得這邊可以自把自為~

有趣地方係,Stockholm地鐵當年沒有跟隨路面車輛調轉行車方向(1967),所以仍然係左上右落。 ...

點解唔轉用MTR黃配黑色風格的制服,短期換制服是可行的措施吧。
 樓主| busfunfun 發表於 2013-12-31 23:55 | 顯示全部樓層

大部分外國城市都係用一個大機構統籌市內交通
英國唔同地方有唔同機構
London係Tfl (Transport for London)
跟住就由唔同營運商去franchise
好似Arriva, First Bus, Stagecoach

Stockholm係SL
Singapore有Land Transport Authority
站牌係統一設計,
部分更統一收費
一張SJT飛係指定時間內任搭唔同交通
出事時更即時協調
好似轉巴士由地鐵公司埋單

聽聞星洲仲會搵人操緊急接駁車
唔會好似TKL爆獲
架架
接駁車都有唔同路亂曬龍

當然對香港黎講係三個字

很。想。要。吧
GK3258 發表於 2014-1-1 03:07 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2013-12-31 23:55 發表
英國唔同地方有唔同機構
London係Tfl (Transport for London)
好似Arriva, First Bus, Stagecoach

Singapore有Land Tran ...
當香港比中國管多少少都罵人既時候,羨慕星州簡直係自打嘴巴。香港學星州管理,肯定又有班人出黎嘈話官商勾結啊破壞自由經濟啊嗰啲
講返正題,估唔到港鐵管理下都可以有完全無港鐵化既野。睇番上面條龍華線。。
minam 發表於 2014-1-2 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 1/1/2014 03:07 AM 發表
當香港比中國管多少少都罵人既時候,羨慕星州簡直係自打嘴巴。香港學星州管理,肯定又有班人出黎嘈話官商勾結啊破壞自由經濟啊嗰啲
講返正題,估唔到港鐵管理下都可以有完全無港鐵化既野。睇番上面條龍華線。。 ...

龍華線都係要跟返大陸 軌道交通既指示牌規範同樣式,所以MTR由最初模擬圖出現既起角宋體指示牌,到現實都要改返做黑體
拾顓豭 發表於 2014-1-2 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 busfunfun 於 2013-12-31 23:55 發表
英國唔同地方有唔同機構

Singapore有Land Tran ...

咁各處鄉村各處例, 當你想要外國模式, 套用喺香港度又未必通用, 文化已經唔同
香港交通係盡量用商營角度去營運, 政府只係一個規管者 (對鐵路公司出資興建新綫例外), 同外國已經差好遠,
在營運上唔可以講毫無效率, 甚至可以講對市民來講可提供超過一種選擇係優勝, 缺點係各營運商資訊上分得好開,
變咗搭慣 A 公交嘅市民, 一出事起上來就唔會識得用 B/ 甚至 C 公交去同一目的地
而香港鐵路發展模式亦係正正行緊星洲果一套, 只係人地有單一機構統籌, 香港只係做規管多

不過, 香港人喺交通管理上如果唔接受新事物, 單一公司只係以唔做唔錯為原則, 繼續用某種文化同各家自掃門前雪,
俾你將運吉英文名改做 Department for Transport, Transport for HK 都冇用, 一樣唔掂

多言了